Terug naar Review: JBL Horizon
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Reviews

Review: JBL Horizon

Door Daan Jeuken23 april 2015 09:004 min. leestijd2

Een wekkerradio is meestal een saai, simpel en suf apparaat met een ondankbare taak: je wreed uit je heerlijke nachtrust halen. Er zijn echter een paar fabrikanten die een stapje verder gaan. Zo heeft Philips al jaren de wake-up lights, die een fraai ontwerp combineren met nuttige extra functionaliteit: het licht gaat langzaam aan voordat de wekker afloopt, zodat je lichaam denkt dat de zon opkomt.

JBL heeft nu ook eens met een kritisch oog naar de aloude wekkerradio gekeken en dat resulteerde in de JBL Horizon; eveneens een stijlvol apparaat dat op je nachtkastje gezien mag worden. (Mochten je pogingen om mensen je slaapkamer in te krijgen tot dusver weinig resultaat opleveren, dan kun je het nu over een andere boeg gooien …)

Wekkerradio met bluetooth

De Horizon is volledig ontworpen voor het moderne nachtkastje. Stond daar vroeger alleen een wekkerradio en lag er misschien een brillendoos naast, nu ligt er een iPhone op te laden, misschien nog wel een iPad en binnenkort wellicht ook een Apple Watch. Zo veel stopcontacten zitten er vast niet onder je bed en daarom heeft de Horizon twee usb-poorten, zodat je evenzoveel mobiele usb-apparaten via de wekker kunt opladen.

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Daar houdt het absoluut niet bij op wat betreft de mobiele integratie. De Horizon kan via bluetooth koppelen met alle iOS- en Android-smartphones en -tablets, zodat je hem kunt gebruiken als draadloze speaker. Zo kun je rustig naar je muziek luisteren voordat je in slaap doezelt (de radio gaat automatisch uit, als je dat instelt) of wakker worden met je eigen muziek. Daarnaast kun je ook gewekt worden door drie wektonen, de traditionele zoemer of vijf instelbare FM-radiostations. Je kunt twee wekkers instellen, zodat je partner of jij nog even zorge loos door kunnen slapen.

JBL Horizon wekkerradio

Wake-up light

De JBL Horizon heeft ook een led-verlichting ‘die je helpt rustig wakker te worden’. Dit doet denken aan de wake-up light van Philips, maar die vlieger gaat helaas niet op. De kracht achter de wake-up light is namelijk dat het licht geleidelijk aanzwelt voordat de wekker afgaat, zodat je al uit je diepe slaap wordt gehaald en je lichaam klaar is om te ontwaken. Het licht van de Horizon springt echter in één keer aan zodra de wekker afgaat. Van ‘rustig wakker worden’ is dus geen sprake, het helpt hoogstens bij mensen die aan één wekker niet genoeg hebben. Wel heb je meteen een lampje aan zodra de wekker gaat.

Meer radio dan wekker

Dat lampje is ook wel handig, want dat kan je helpen bij het bedienen van de Horizon. Het strakke speakertje heeft behoorlijk wat knopjes bovenop en het gros daarvan is geïntegreerd in de behuizing van de wekker. Dat ziet er mooi uit, maar het betekent ook dat je deze knoppen niet kunt voelen. Dat is niet praktisch en al helemaal niet bij een apparaat dat je vaak in het donkker moet bedienen. De snooze- knop kun je overigens wel voelen, maar je wilt de wekker ook in het donker in kunnen stellen.

‘Bij een apparaat dat je in het donker bedient, moet je alle knoppen kunnen voelen.’

De bediening laat sowieso wel wat te wensen over, want de Horizon werkt niet bijster intuïtief. We houden er bij iCreate al niet van om handleidingen door te lezen, maar zelfs na die te hebben doorgenomen zaten we nog regelmatig te vechten met de beschikbare knoppen en menu’s. En dat om de paar basisfuncties van een wekkerradio te gebruiken.

Geluid

Het is een nobel streven van JBL om met de Horizon de stoffige wekkerradio om te toveren tot een hip en multifunctioneel apparaat. De Horizon is mooi – eigenlijk is het jammer dat je over het algemeen zo weinig op je slaapkamer vertoeft. De oplaadfunctie is handig en het is ook leuk dat je via bluetooth met je eigen muziek in slaap kunt vallen of gewekt kunt worden. Dit gebeurt ook nog eens met een fijn gevoel, want de Horizon produceert prima geluid – geheel wat we van JBL gewend zijn. Het is maar een klein speakertje, maar het is waarschijnlijk de best klinkende wekkerradio die je kunt krijgen.

Conclusie

Toch blijft de wrange bijsmaak hangen dat de wekkerradio eigenlijk tekortschiet in de punten die voor een wekkerradio zo belangrijk zijn. Dat het wake-up-licht tegenvalt is tot daaraan toe, maar de ingewikkelde bediening, zeker in het donker, stelt ons wel teleur. Dit maakt de mooiste wekkerradio namelijk niet zo geschikt als wekkerradio. Zet je hem echter in de keuken, dan heb je een mooi en goed klinkend radio’tje dat ook dienst kan doen als lampje en (kook)wekker.

Prijs: € 99,99

Plus
  • Mooi ontwerp
  • Goed geluid
  • Bluetooth
  • Laadt al je apparaten op
Min
  • Licht werkt niet als wake-up light
  • Onduidelijke bediening
  • Sommige knoppen niet voelbaar
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Daan Jeuken

Voormalig Brand Manager iCreate. Maar kan het toch niet laten om zo nu en dan over Apple te blijven schrijven.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

2
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Bert
Lezer
Bert

Ik kan mij helemaal in deze review vinden op een paar aanvullingen na. Zo is het display wat automatisch feller gaat branden na mate het lichter wordt wel erg donker als het echt donker is. Jammer dat de USB alleen een laadfunctie heeft en dat je er geen stick in kan steken voor mp3 muziek.
Verder fantastisch geluid voor een wekker.

René
Lezer
René

De usb op de JBL Horizon werkt niet. Ik dacht dus dat je van alles kon aansluiten via de USB. Maar na het lezen zijn de USB aansluitingen dus alleen maar om op te laden. Klopt dit?