Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Review iPhone 7 Plus: hoe revolutionair is dit toestel?

Auteur: iCreate
1 reacties
iPhone 7 en iPhone 7 Plus


Lees verder na de advertentie

Tijdens de presentatie van de nieuwe iPhone zagen we weinig grote verassingen. Is dit omdat alles eigenlijk al gelekt was? Of zijn we volgevreten? Om echt te weten of iets goed is of fijn werkt moet je het uiteindelijk ervaren. We sleepten de iPhone 7 Plus een week mee en noteerden onze bevindingen.

Design iPhone 7 Plus

De Plus in de naam doet het al vermoeden maar de iPhone 7 Plus is dus groot. Dat waren we natuurlijk al gewend van de 6(s) Plus maar het blijft een aardig klusje om het apparaat in je broekzak te proppen. Het design is in principe onveranderd ten opzichte van de vorige twee modellen, maar wat wel in het oog springt, is de secure afwerking. De randen, de thuisknop en het touchscreen lopen ontzettend fraai in elkaar over. Naast het touchscreen is de thuisknop het meest herkenbare aan de iPhone. Bij de 7 is deze knop volledig geïntegreerd in de telefoon. Wat nog wel erg vaak gebeurt, is dat je bij het gebruik van de thuisknop Siri opstart.

iPhone 7 en iPhone 7 Plus

In vergelijking met de iPhone 6s zijn er kleuren bijgekomen: gitzwart en zwart. De nieuwe gitzwarte kleur is opvallend genoeg alleen verkrijgbaar bij de duurdere modellen. Dit is ook de variant die voor commotie zorgt. Apple meldt in de kleine letters op de site dat deze iPhone dof kan worden en er bij veelvuldig gebruik wat lichte gebruikssporen te zien zullen zijn. Dit bleek nog redelijk mild uitgedrukt als je de internetfilmpjes bekijkt; het gitzwarte toestel komt wel erg snel onder de krassen te zitten.

Het einde van de gewone koptelefoonaansluiting


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Lightning iPhone 7

Het besluit om de oude koptelefooningang te vervangen door een methode waarbij vooral het draadloos luisteren wordt gepromoot, mag op zijn minst controversieel genoemd worden. Als alternatief voor draadloos kun je je koptelefoon ook aansluiten via de Lightning-poort. Deze poort ondersteunt in theorie zelfs betere geluidskwaliteit dan de aloude, maar hiervoor moet je dus wel een Lightning-koptelefoon hebben. Heb je die niet, dan biedt Apple een tussenoplossing in de vorm van een adaptertje. Met de nodige scepsis pluggen wij de adapter in om te kijken hoe groot het verschil is. Iets vlakker. Zeker als je teruggaat naar de iPhone 6s met de oude aansluiting. Dan is het verschil waarneembaar. Niet groot. Maar groot genoeg om te concluderen dat er sprake is van achteruitgang. Het is bovendien behoorlijk vervelend dat je niet tegelijkertijd je iPhone kunt opladen en via een bedrade koptelefoon naar muziek kunt luisteren.

AirPods, is dat wat?

AirPods

‘Toevallig’ presenteerde Apple tegenlijk met de iPhone 7 nieuwe – uiteraard draadloze – koptelefoons van Dr. Dre’s Beats. Daarnaast heeft Apple zelf ook draadloze oortjes ontwikkeld: AirPods. Dit zijn in de basis de EarPods die je gratis bij de iPhone krijgt, maar dan draadloos en wat verder doorontwikkeld. Onze eerste reactie bij het testen van de AirPods was enthousiast. De AirPods zijn gekoppeld aan al je Apple-apparaten; kom je thuis en zet je de muziek op je Mac aan, dan stopt de iPhone en hoor je door je oortjes het Mac-geluid. Ook de foefjes die Apple heeft ingebouwd bij het in- en uitdoen van de dopjes (waarbij de muziek pauzeert en direct weer doorgaat) is ronduit briljant. De AirPods bevatten misschien wel het beste wat we de laatste jaren op het gebied van technologische vernieuwing hebben mogen zien van Apple.

Dubbele camera op de iPhone 7 Plus

iPhone 7 Plus: portretfoto's

De vernieuwde camera is een grote blikvanger. De reguliere 7 heeft een iets betere camera dan de 6s en heeft als grote meerwaarde de optische beeldstabilisatie die voor- heen alleen de 6(s) Plus had. De 7 Plus heeft echter een echte revolutie, met zijn dubbele camera. Twee lenzen waarvan er eentje werkt als telelens en de ander als groothoeklens. Beide lenzen hebben twaalf megapixels. Dat zorgt voor scherpe foto’s en weinig tot geen kleurverlies. Lees hierover ook ons artikel Eerste indruk: portretmodus iPhone 7 Plus in iOS 10.1.

Conclusie

Er is ten opzichte van de iPhone 6s toch weer aardig wat ruimte voor verbetering gevonden, waardoor de 7 toch weer meerwaarde heeft. Sneller, completer en simpelweg weer een klap beter. Eenmaal gewend aan de afmeting, is de iPhone 7 Plus een apparaat dat telkens meer gebruiksgemak prijsgeeft. Het intuïtieve heeft Apple ook bij de iPhone 7 niet verloren. Het gevoel blijft wél hangen dat er node is aan een verse revolutie. Want je echt verwonderen om de mogelijkheden van dit apparaat is er niet bij.

iphone7_2

Ook blijft het merkwaardig dat het bedrijf dat muziek luisteren onderweg tot grote hoogten heeft gestuwd (met de iPod) zo draconisch afstand heeft genomen van de oude koptelefoonaansluiting. Op de iPhone luisteren met je (niet bepaald goedkope) koptelefoon was namelijk voor velen het summun. Beter kon niet. Het is jammer dat de adapter hierbij voor achter- uitgang zorgt. Tenminste … als je het niet ziet zitten om een nieuwe, dure koptelefoon te kopen die wél draadloos is of via Lightning kan worden aangesloten. Het katerige gevoel daarover blijft nog even wakkeren.

Een uitgebreide versie van deze review lees je in iCreate 82. Deze uitgave ligt nu in de winkels en is verkrijgbaar via onze webshop.

iCreate 82

 

Pluspunten

  • Sneller
  • Sterk en stevig apparaat
  • Fantastisch beeldscherm
  • Nieuwe portretmodus is geweldig

Minpunten

  • Koptelefooningang verdwenen
  • Te weinig revolutionair