Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Review: Harman Kardon Aura

Auteur: Sven Lamers
1 reacties


Lees verder na de advertentie

Harman Kardon Aura

Opvallen in je huis doet ie zeker, de Harman Kardon Aura. Maar daar hangt ook een prijskaartje aan. Is het geluid van deze AirPlay-speaker net zo opvallend als zijn design?

Blender, stofzuiger of ionisator

Bij iCreate hebben we al heel veel verschillende luidsprekers getest. Speakers met een retro-uiterlijk, speakers met ingebouwde visualisatie van het geluid en speakers in de vorm van een satellietschotel. Regelmatig komen collega’s op onze redactie binnen om onze nieuwste testproducten te bewonderen. Dit was helemaal het geval met de Harman Kardon Aura uit deze test. Maar terwijl het meestal vrij duidelijk is wat een product doet, hadden onze collega’s er deze keer moeite mee: ‘Wat is het eigenlijk? Een blender?’, ‘Waarom staat er een stofzuiger op jullie bureau?’ en (onze favoriet) ‘Waar komt die ionisator vandaan?’

Als het Harman Kardons doel was om een AirPlay-speaker te ontwerpen die opvalt, dan kunnen we alvast zeggen dat het bedrijf hierin geslaagd is. Niet voor niets vond ook de jury van Red Dot dat de Aura een Design Award had verdiend. Gelukkig valt over smaak niet te twisten en zo kunnen we alleen zeggen dat het design van de Harman Kardon Aura zeker niet voor iedereen is en sterk polariseert (misschien is ‘polarisator’ ook de beste beschrijving). Sommigen vinden hem erg futuristisch en cool, anderen daarentegen spuuglelijk. In ieder geval doet de Aura wel heel sterk denken aan de door Jony Ive ontworpen Soundsticks, beter bekend als de Apple iSub.

Configureren van AirPlay


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Gelukkig is het uiterlijk niet het enige waarop we een speaker beoordelen. Laten we beginnen met de configuratie van deze speaker. AirPlay-speakers hebben over het algemeen het nadeel dat je ze eerst met je wifi-netwerk moet verbinden voordat je deze kunt gebruiken. En zonder display op de speaker zelf is dat vaak lastig voor elkaar krijgen. Op de Harman Kardon Aura is het verbinden echter een fluitje van een cent. Sluit je iOS-apparaat eenmalig met een kabeltje aan op de speaker en bevestig dat je je wifi-instellingen wilt delen. De Aura maakt automatisch verbinding met je wifi-netwerk, daarna verschijnt hij in de lijst met beschikbare AirPlay-apparaten.

Mocht je de speaker niet via AirPlay willen aansturen (maar met bijvoorbeeld een iPod nano), dan kun je verbinding maken via bluetooth of een 3,5mm-audio- kabel. En omdat geen speaker tegenwoordig zonder eigen app voor iOS mag komen, heeft ook de Harman Kardon zijn eigen app, waarmee je een paar extra instellingsmogelijkheden krijgt, zoals een regelaar voor de bas.

Geluid

Maar het allerbelangrijkste van een speaker is uiteraard het geluid. Helaas is dat wat minder opvallend dan het design van deze speaker. Onze testnummers klinken allemaal zuiver en goed, maar nooit zo indrukwekkend als je het van een speaker met dit prijskaartje zou verwachten. Begrijp ons niet verkeerd, deze speaker voldoet voor zo’n beetje iedere gelegenheid, maar in deze klasse hebben we al betere speakers gehoord. Dat achter het geluid wel behoorlijke kracht schuilgaat, merk je als je de speaker op een minder stabiele ondergrond plaatst: door de opbouw van de speaker vibreert die dan namelijk lekker mee met de muziek.

Overigens heeft het blender-achtige design ook een functioneel voordeel: het geluid wordt echt naar de hele kamer gestuurd, in plaats van alleen in de richting waar de speaker naartoe wijst. Een goed voorbeeld van functioneel design.

Conclusie

Is de Harman Kardon zijn 400 euro waard? Vanuit het designoogpunt zeker wel, als het design je aanstaat althans. Niet iedereen zal hem mooi vinden, maar opvallen doet hij zeker. Puur voor het geluid zijn er echter betere speakers die even duur, zo niet goedkoper zijn dan de Harman Kardon Aura.

Prijs: € 399

Pluspunten

  • Opvallend design
  • Prima geluid

Minpunten

  • Het geluid is niet zo indrukwekkend als je bij deze prijs mag verwachten