Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Review: Harley-Davidson LiveWire

Auteur: Arjan Kropman
0 reacties
Harley-Davidson-LiveWire-3


Lees verder na de advertentie

Over grote Amerikaanse merken gesproken: Harley-Davidson is het meest vette, stoere, mannelijke en luidruchtige motormerk ter wereld. Dat merk maakt nu een motor op … stroom. Alsof je een Mac op Windows laat draaien.

Project LiveWire

Voorlopig zul je de Harley-Davidson LiveWire niet op de weg tegenkomen. De ongeveer veertig in Milwaukee met de hand gebouwde motoren zijn alleen om te testen. Nieuw is het concept overigens niet. Het in Silicon Valley gevestigde Zero bouwt al een tijdje van dergelijke motoren, maar die zijn samengesteld uit Tupperware-achtig kunststof en zien er – op zijn zachtst gezegd – niet erg exclusief uit. Met zo’n stuk kunststof kunnen ze bij de koning der motorbouwers niet aankomen natuurlijk.

Laat dat nou ook niet het geval zijn. Het frame van de elektromotor (dat grijze deel) is bijvoorbeeld gegoten uit aluminium en weegt slechts 6,2 kilo. Ook de aluminium(kleurige) behuizing van het accupakket is prachtig uitgevoerd en verwijst in vormgeving naar een ouderwets motorblok (onderzijde). Bij sommige details loopt het vocht ons uit de mond. Kijk eens naar die geniale richtingaanwijzers die in de gegoten aluminium zijspiegels verwerkt zijn. Die spiegels hangen overigens zinloos onder het stuur, want je ziet er niets in.

Lifewire Projekt - Harley Davison E-bike in the Netherlands

Geluid en gevoel: zoemend naar hyperspace


kooptip

Het ontbreekt Electric Vehikels (EV’s) doorgaans aan een vette sound, maar Harley belooft een goed geluid. Die belofte wordt ingelost, tenminste wanneer je van het geluid van de Millennium Falcon houdt, want zo klinkt de LiveWire ongeveer. Hij brult niet, hij zoemt als een X-Fighter op weg naar hyperspace. Heel cool wat ons betreft, maar we zijn benieuwd wat de Hells Angels ervan vinden.

Het rijden op de LiveWire is een geweldige ervaring. Het voordeel van een elektrische motor is dat alle kracht op elk moment aanwezig is – heel anders dan bij een verbrandingsmotor, die zijn topprestaties bij een bepaald toerental bereikt. Dit betekent dat de elektro-Harley razendsnel is. In 4 seconden bereik je de 100 km/h, een sprint waar menig supersportwagen moeite mee heeft.

We reden eerder al op elektrische motorfietsen en wat opvalt aan de Harley is dat hij heel subtiel te rijden is. De altijd aanwezige power levert vaak een nerveuze bediening op. Niet bij de LiveWire. De krachten zijn prima in de hand te houden en de motor laat zich bijzonder vloeiend rijden.

Felle remwerking

Wel is het wennen aan de remmen, die grijpen behoorlijk resoluut aan. Dat heeft alles te maken met het regeneratiesysteem. Dat zorgt ervoor dat gebruikte energie bij het remmen wordt teruggewonnen. Een dynamo maakt gebruik van de draaiende motor om energie op te wekken. Op het moment dat je het gas loslaat, remt de Harley daardoor al stevig af. Elk tikje aan de remmen resulteert vervolgens in een felle remwerking. De remmen heb je eigenlijk alleen nodig om helemaal tot stilstand te komen. Bij de meeste Electric Vehicles levert het terugwinnen van energie een nerveus rijgedrag op, bij de LiveWire valt dat reuze mee. Ook is het wennen aan de nieuwe geluidservaring. Je hebt vaak geen idee van hoe hard je gaat.

Lifewire Projekt - Harley Davison E-bike in the Netherlands

Elektrische Harley: toekomstpraat

Het zal nog wel even duren voor we een elektrische Harley kunnen bestellen. De veertig LiveWires zijn bedoeld om de komende jaren mee te testen. Er is ook nog wel het een en ander te verbeteren, zo kom je nu met een lading stroom niet veel verder dan 80 km en het opladen duurt vervolgens 3,5 uur.

Harley wil in 2020 een eerste elektrische motor op de markt brengen. Dat is wat ons betreft erg veilig gepland, maar Harley heeft dan ook de luxe van tijd, want geen enkele andere serieuze motorbouwer is al zo ver als de Amerikanen zijn. Echte Harley-fanaten hebben dus nog even de tijd om te wennen aan het zoemen in plaats van het brullen van de befaamde tweecilinder.

Specificaties Harley-Davidson LiveWire

  • Vermogen: 55 kW
  • Koppel: 70 Nm
  • Gewicht: 210 kg
  • Actieradius: 85 km
  • Oplaadtijd: 3,5 uur

Pluspunten

Minpunten