Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Review Flares Pro: een revolutie voor je oren?

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Flares Pro oordopjes


Lees verder na de advertentie

Hoe cool, praktisch en hip de AirPods van Apple ook zijn, de geluidskwaliteit ervan is niet denderend. Het is aardig, vooral gezien het formaat, maar een echte liefhebber mist toch de nuances in zijn muziek. Het is niet per se kritiek op de AirPods, want die zijn helemaal niet op de markt gebracht voor de audiofielen in de wereld. Dat laat Apple liever over aan Flare Audio. Het Britse merk heeft in relatief korte tijd een naam gemaakt op het gebied van professionele audio-apparatuur. Het nieuwste product zijn de Flares Pro – draadloze oordopjes met een ongekende geluidskwaliteit, aldus de makers. Klinken de kleine dopjes echt zo veel beter dan Apple’s AirPods? Hoog tijd voor een test.

Flares Pro onderdelen

Inhoud van de mooie doos

Open je de de bijzonder mooi vormgegeven doos, komen je al een aantal verschillende onderdelen tegemoet. Het belangrijkste zijn natuurlijk de in-ears (nummer 1 op de afbeelding hierboven). Gemaakt van zilverkleurig titanium zijn ze een erg bijzondere verschijning. Omdat het niet zo fijn zou aanvoelen om een stukje titanium in je oren te hebben, worden er ook verschillende opzetstukjes meegeleverd. In drie maten, en voor verschillende doeleinden. Later meer hierover.

Maar wat is dat, er hangen twee kabels (2) aan vast. Het waren toch draadloze oordopjes? Helemaal draadloos zoals bij Apple’s AirPods wordt het helaas niet. De kabels stop je namelijk in de zogeheten Flares Pro Wireless DAC (5). Dat is het onderdeel waarmee je telefoon vervolgens verbinding maakt via bluetooth. Het doet een beetje denken aan een mp3-speler van 15 jaar geleden. Er zitten drie knoppen op, twee voor volume en skippen van nummers, daarnaast een multifunctionele om oproepen aan te nemen en Siri te starten. In de Wireless DAC zit ook de accu, die goed is voor zo’n tien uur muziekgenot.


kooptip

Voor het geval dat je Flares niet draadloos wilt gebruiken, zit er overigens ook een soort verlengsnoer (4) bij waarmee je ze direct aansluit op een 3,5 mm audiojack (3). Ten slotte is er nog een handige bewaardoos.

Opzetstukjes voor iedereen

Hiervoor hadden we het al over de opzetstukjes, de zogeheten Earfoams. In totaal komen de Flares met negen verschillende zodat er voor iedereen wel een goede tussen zit. Ze zijn er in drie verschillende maten, voor drie verschillende doeleinden. Dankzij de drie maten is er voor vrijwel elke oorgrootte een Earfoam die lekker zit. Daarnaast moet je echter nog bepalen welk type je wilt gebruiken. Aan de ene kant van het spectrum zijn de Audiophile Earfoams. Deze bieden de beste sound, zitten aardig, maar dienen na verloop van tijd wel vervangen te worden. An de andere kant zijn er de Universal Earfoams. Hiermee ga je achteruit op de geluidskwaliteit, maar dat wordt goedgemaakt door hoe lekker ze zitten. Ook gaan deze iets langer mee dan de Audiophile. Een goede middenweg zijn de Everyday Earfoams. Deze zitten qua geluid tussen de andere twee en hoeven nooit vervangen te worden. Volgens Flare Audio moeten deze het minst lekker zitten, maar wij hadden er geen last van.

Flares Pro Wireless DAC

Luisteren maar!

We kiezen de Everyday Earfoams, maken ze vast op de oordopjes en hebben de DAC Wireless zo via bluetooth gekoppeld aan onze iPhone. We ademen nog even diep in en starten vervolgens de muziek. Na vijf minuten luisteren halen we ze er weer uit en staren onze collega’s aan.

Normaliter geven we altijd de voorkeur aan een gesloten, over-ear hoofdtelefoon, liefst nog met noise-cancelling. Daar is het geluid, vooral de bas, toch altijd iets beter en horen we niets meer van onze omgeving. Nou, met de Flares Pro is deze stelling achterhaald. Want niet alleen sluiten ze zo goed af dat we helemaal geen noise-cancelling meer nodig hebben, ze klinken geweldig ook nog. Je hoort alle details van de muziek, en zelfs de bas klinkt alsof er ergens een grote subwoofer staat. Hoe krijgen ze het voor elkaar met die kleine dopjes? De audiofielen wijzen ons nu waarschijnlijk op technische finesses zoals de ‘dual jet sound balancing’, ‘anti-resonance techniek’ en de 5,5 mm beryllium drivers, maar wat je volgens ons moet weten is dat de Flares Pro fantastisch klinken. Beter dan welke andere in-ear ook, en 90 % van de high-end gesloten over-ears hebben hier ook het nakijken.

We doen de Flares weer in en genieten verder van de muziek. Daarbij komt een klein minpuntje naar voren. We hebben de oordopjes namelijk eerst niet helemaal goed in onze oren zitten en daardoor horen we geen bas meer. Even twijfelen we aan ons gehoor, maar nadat we ze even een beetje bewegen, is alles weer uitstekend. Iets om op te letten.

… maar de prijs

We zijn erg onder de indruk van de Flares Pro. Er zullen vast mensen mopperen dat ze niet helemaal draadloos zijn, maar wij vinden de oplossing met de Wireless DAC prima. Immers hadden we vroeger ook een iPod Shuffle aan onze kleren vastgeclipt. Ook met het industrieel ogende design hebben we geen enkele moeite.

Het grootste minpuntje is echter de prijs. De Flares kosten namelijk bijna 380 euro. Je moet dus echt wel iets over hebben voor dit top geluid. Maar de echte audiofielen, waar deze in-ears voor bedoeld zijn, hebben dat zeker.

Pluspunten

  • Geweldig geluid
  • Aan te passen aan elk oor
  • Het geluid is geweldig
  • Leuk industrieel ogend design
  • Hadden we het al over het geluid?

Minpunten

  • Technisch gezien niet helemaal draadloos
  • Prijs doet pijn
  • Zorg dat ze goed in je oren zitten