Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews iMac

Review: 21,5-inch 4K iMac met Retina display

Auteur: iCreate
1 reacties
iMac, professionele gebruiker, Mac pro


Lees verder na de advertentie

Apple is groot geworden met de Mac, maar sinds de uitvinding van de iPhone en de iPad krijgt de computer een stuk minder aandacht. Ga maar na: de iPad verscheen in 2010 en sindsdien heeft Apple al tien verschillende iPads uitgebracht: vier normale, drie mini’s, twee Airs en een Pro. En hoe is de iMac in zes jaar tijd écht vernieuwd? Hij werd alleen dunner, kreeg een Retina-display en de Fusion Drive deed zijn intrede. De almaar sneller wordende chips beschouwen we als natuurlijke evolutie.

5K Retina iMac

Tegelijkertijd is dit voor de consument het perfecte moment om een iMac uit 2010 te vervangen. Na ongeveer zes jaar trouwe dienst, ben je waarschijnlijk wel toe aan een nieuwe machine. Dankzij de dunne behuizing met een randje van 5 millimeter dun, staat de aluminium iMac prachtig in je woon- of werkkamer. En dankzij het nieuwe Retina 4K-display vóél je niet alleen de technische vernieuwingen van de afgelopen jaren, maar zíe je ze ook.

Retina 4K-display: 219 pixels per inch

Het Retina 4K-display heeft een resolutie van 4096 bij 2304 pixels. Dat zijn even veel pixels per inch als bij de 27-inch 5K iMac. Met zo veel pixels zie je foto’s, tekst en video’s haarscherp. Zelfs als we onze neus tegen het scherm drukken, kunnen we de beeldpuntjes niet onderscheiden.


kooptip

Video’s in 4K-resolutie zijn een relatief nieuw verschijnsel. De iPhone 6s is de eerste iPhone waarmee je naast in Full HD ook in 4K kunt filmen. Met de nieuwe iMac kun je deze beelden in al hun glorie bekijken en bewerken. Je video’s en foto’s zien er extra levendig uit, doordat het nieuwe scherm 25 procent meer kleur optrommelt. De kijkhoek is optimaal: als je schuin naar het scherm kijkt, blijft de weergave levensecht.

Het fijne van een haarscherpe monitor, is dat je er elke dag profijt van hebt. Om nog maar te zwijgen van de doorverkoopwaarde van de iMac in de toekomt: wie koopt er in 2020 nog een tweedehands iMac zónder Retina-display?

iMac in drie modellen

Alleen het topmodel van de 21,5-inch iMac wordt geleverd met een Retina 4K-display. De twee goedkopere modellen moeten het nog stellen met een Full HD-display en hebben ook minder vermogen. Op de achterkant van elke iMac prijken vier usb 3-poorten, gigabit ethernet, een koptelefoonaansluiting en een sleuf voor sd-kaarten. Twee Thunderbolt 2-poorten leveren een bliksemsnelle gegevensoverdracht van externe harde schijven en videocamera’s. Deze poorten bewijzen dat de ontwikkelingen op Mac-gebied toch niet stil hebben gestaan. Bij de iMac uit 2010 waren we onder de indruk van de FireWire 800-connectie met een doorvoersnelheid van 0,8 Gbps – Thunderbolt 2 gaat tot 20 Gbps.

De nieuwe iMac is gebundeld met het nieuwe Magic Keyboard en de Magic Mouse 2. Beide zijn draadloos, hebben een ingebouwde lithium-ionbatterij en worden opgeladen met de bijgevoegde Lightning-naar-usb-kabel.

Trage harde schijf

Hoewel de 21-inch en 27-inch iMac nu even mooie Retina-displays hebben, zijn de verschillen onderhuids erg groot. Apple geeft alleen de gebruiker van de 27-inch iMac alles krijgt wat zijn hartje begeert. Zo kun je bij de grote iMac zelf het werkgeheugen uitbreiden, worden de grafische berekeningen uitgevoerd door een aparte grafische chip en heeft de harde schijf een acceptabele snelheid (7200 rpm).

De 21,5-inch iMac met Retina 4K-display heeft niets van dit alles. Het werkgeheugen zit op het moederbord gesoldeerd, dus als je wilt upgraden naar 16 GB, dan moet je dat bij aanschaf doen. Anders is het te laat en kan het niet meer. Dat kost 240 euro. Een absurd bedrag, want bij de 27-inch iMac kun je een klepje loshalen en zelf extra werkgeheugen plaatsen voor pakweg 100 euro.

iMacs

Punt twee: door de iMac van een Retina-display te voorzien, moedigt Apple de gebruiker aan om zich lekker uit te leven met veeleisende grafische software. Daarom heeft elke 27-inch iMac een afzonderlijke grafische processor. Dat vindt Apple nodig om de prestaties te waarborgen. Bij de 21,5-inch iMac vliegt dat idee het raam van de Cupertino-campus uit, want de Iris Pro Graphics 6200-chip woont op de rug van de i5-processor. Dat is niet bevorderlijk voor de grafische prestaties. Bovendien zorgt dit ervoor dat Apple niet de allernieuwste Skylake-processor kan toepassen (zoals in de 27-inch iMac), maar is teruggevallen op de iets oudere Broadwell-chip. De Skylake-cpu was nog niet leverbaar met ingebouwde grafische chip.

Eerlijk gezegd kunnen we hier nog wel mee leven: een werkgeheugen van 8 GB en de toch ook rappe Broadwell-processor zijn ruimschoots voldoende voor de meeste gebruikers. Maar de harde schijf in de nieuwe 21,5-inch iMac is de grootste misser. Apple heeft gekozen voor een heel trage schijf. Met de 5400 rpm-schijf verschijnt de draaiende strandbal veel vaker dan gewenst bij een nieuwe Mac.

Misschien zegt een snelheid van 5400 rpm je niet zo veel, maar we plaatsen het graag in verhouding. Heel lang geleden, in 2004, toen de iMac nog een G5-processor had, was de harde schijf van het type … 7200 rpm. Dit is geen grap. Pas in een 17-inch iMac G4 uit 2002 vinden we, onder het stof, een 80 GB harde schijf van – jawel – 5400 rpm. Er zit niets anders op dan 120 euro bij te betalen voor een snellere Fusion Drive van 1 TB. Dit zal meer doen voor de snelheid van de iMac dan nog meer werkgeheugen.

Investering

Laat je niet van de wijs brengen door onze technische kanttekeningen. Als je overweegt om een 21,5-inch iMac aan te schaffen voor de prijs van € 1729, biedt het prachtige display een heel grote meerwaarde. De Broadwell-processor is fors sneller dan zijn voorganger en is goed op zijn taken berekend. De grafische chip zal voor veel gebruikers krachtig genoeg zijn. De 120 euro kostende upgrade naar een snelle Fusion Drive is een verstandige investering.

Als je handenwrijvend klaar staat om de wereld van 4K-video te betreden en daar alles uit wilt halen, dan raden we echter aan om de 27-inch iMac op z’n minst te overwegen. Daarmee koop je het complete pakket, met een krachtigere grafische processor, een snellere harde schijf en een nog groter display. Bovendien verdien je het prijsverschil van 400 euro voor een groot deel terug als je zelf goedkoop het werkgeheugen gaat uitbreiden.

Dit is een ingekorte versie van een review uit iCreate 76. Wil je het hele artikel lezen? Bestel het magazine dan in onze webshop.

Pluspunten

  • Prachtig display met haarscherp beeld en levendige kleuren
  • Inclusief Magic Keyboard en Magic Mouse 2

Minpunten

  • Trage harde schijf
  • Werkgeheugen duur en niet zelf uit te breiden.