Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

De 5 beste apps om groepsuitgaven te verdelen

Auteur: Terry Stooker
0 reacties
geld groepsuitgaven


Lees verder na de advertentie

De zomer is in aantocht, dus als het even meezit betekent dat weer terrasjes pakken met vrienden en familie. Een grote pot waar iedereen een paar euro(briefjes) in doet is vanuit hygiënische overwegingen echter niet ideaal. Bovendien betaalt iedereen tegenwoordig digitaal, toch? Gewoon contactloos via de pinpas, of via Apple Pay op de iPhone of Apple Watch. Voor het gemak doet iemand dat voor de hele groep, de rest betaalt het nog wel een keertje terug. 

Hoe krijg je het door jou voorgeschoten bedrag zo gemakkelijk mogelijk terug? Daar zijn apps voor! Wij bespreken de vijf beste apps om groepsuitgaven mee te beheren. Ook ideaal als je met een groep op vakantie bent, of gezamenlijk een keer een groot verjaardagscadeau wilt kopen.

1. Tikkie

tikkie app


kooptip

‘Stuur maar een Tikkie!’ Deze zin heb je vast wel eens gehoord of zelf uitgesproken. Tikkie is een app waarmee je heel gemakkelijk een betaalverzoek maakt, dat je vervolgens gemakkelijk verstuurt via een app naar keuze. De ontvanger klikt op de link in het berichtje en kan je direct via iDEAL terugbetalen.

Tikkie is een initiatief van ABN Amro, maar werkt met elke Nederlandse betaalrekening. Wel kan het dan wat langer duren voordat het geld dan daadwerkelijk op je rekening staat. Een voordeel is wel dat de ontvanger zelf de app niet geïnstalleerd hoeft te hebben. Bovendien kun je eenvoudig zien we nog moet betalen en diegene een (vriendelijke) herinnering sturen.

2. WieBetaaltWat

wiebetaaltwat app

De app WieBetaaltWat vereist wel dat iedereen een account aanmaakt, maar is dan ook gelijk veel uitgebreider. In deze app voer je alle uitgaven in, die je vervolgens per persoon kunt verdelen. Ieder evenveel, of maak zelf een andere verdeling. Betaalt iemand bijvoorbeeld ook voor zijn of haar partner, dan kun je bij de betreffende persoon een factor 2 toevoegen.

Alles ingevuld en verdeeld? Dan kun je de groepsuitgaven verrekenen, waarna alle deelnemers een berichtje en melding ontvangen met het door hun verschuldigde bedrag. Ze kunnen dit direct betalen. Dat kan via iDEAL als je je rekeningnummer hebt gekoppeld aan de app, of via PayPal als je hiervan je account hebt toegevoegd. WieBetaaltWat toont een duidelijk overzicht van wie wat al betaald heeft. 

3. Tricount

tricount app

Wil je het absolute overzicht, dan is Tricount de app voor jou. Waar we WieBetaaltWat vooral gebruiken om hapklaar opgedeelde uitgaven te verdelen, is Tricount er voor het totale kostenplaatje. Heel handig is de balk onderin het Uitgaven-venster, waarin je in een oogopslag ziet hoeveel er al in totaal uitgegeven is. Ook zie je hier wat jouw deel is. Via het venster Saldo zie je vervolgens een duidelijke verdeling van wie er meer heeft betaald dan zijn deel en wie minder.

Voer bijvoorbeeld tijdens een lange stedentrip alle uitgaven in en aan het eind van de rit zie je precies wat iedereen elkaar verschuldigd is. De rekening vereffen je vervolgens via iDEAL of PayPal.

4. Splid

splid app

Kosten splitsen? Dan is Splid een uitstekend alternatief. Het grote voordeel van deze app is dat hij werkt met verschillende geldeenheden. In het buitenland is de kans namelijk aanwezig dat je met vreemde valuta betaalt. Vul in Splid het bedrag in dat je hebt betaald in de eenheid waarin je dit gedaan hebt. De app checkt de huidige wisselkoers en zorgt ervoor dat de verschuldigde bedragen netjes in euro’s weergegeven worden in het overzicht.

Een erg handige app voor een buitenlandse vakantie, maar ook voor een plaatselijke kroegentocht. Een minpuntje ten opzichte van de andere apps uit deze lijst is dat er geen betaalmogelijkheid in de app gebakken zit. Ieder groepslid moet hier zelf op toezien.

5. De app van jouw eigen bank!

Rabo Bankieren

Oké, deze laatste app is misschien een beetje flauw, maar niet minder handig. In navolging van Tikkie hebben vrijwel alle banken een soortgelijke functie ingebouwd in hun bank-app. Zo kun je direct vanuit je bank-app betaalverzoeken sturen. 

De mogelijkheden zijn meestal niet zo uitgebreid als die van de hierboven genoemde apps. Zo is er bij Rabo Bankieren bijvoorbeeld geen mogelijkheid om een bedrag te verdelen, je dient zelf te weten hoeveel iedereen je verschuldigd is. Toch komt een direct betaalverzoek iets dringender over bij die notoire wanbetalende vriend, dan een zoveelste berichtje of hij niet eens zou willen terugbetalen.