Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Premium leesclub

Auteur: Annemiek Lourensen
0 reacties
app_stroy_144

Als boekenwurm ben je vast bekend met Goodreads, een app voor het tracken en recenseren van boeken die je wilt lezen, hebt gelezen of aan het lezen bent. Inmiddels zijn er meer dan 100 miljoen gebruikers, maar hoe groter het bereik van Goodreads wordt, hoe harder het tegengeluid klinkt.

Lezers vragen namelijk al jaren om functies die de gebruikerservaring zullen verbeteren. Hier wordt geen gehoor aan gegeven, hoe simpel een wens ook is. Een steeds grotere groep migreert daarom naar een alternatief dat wél naar zijn gebruikers luistert: StoryGraph.

In de basis lijken de twee apps bijna identiek. Zo kun je boeken beoordelen, recensies schrijven, lijstjes maken en bijhouden wat je hebt gelezen of nog wilt lezen. Ook ontvang je in beide gevallen aanbevelingen, gebaseerd op boeken die je positief beoordeeld hebt. Al zien we hier wel de eerste verschillen, want het algoritme van StoryGraph kan dit een stuk specifieker. Bovendien zit deze app vol functies die op Goodreads überhaupt nergens te bekennen zijn.

Denk hierbij aan beoordelingen geven met halve sterren, boeken markeren als ‘niet afgemaakt’ en zelfs het bekijken van statistieken over je eigen leesgedrag. Heb je via Goodreads al een complete leesgeschiedenis gedocumenteerd en wil je hier geen afscheid van nemen? Hoeft ook niet, want er is een importeerfunctie die al je gegevens kopieert naar je nieuwe StoryGraph-account. Weer vanaf nul beginnen is dus echt niet nodig.

Buddy read

app_stroy_144

Mocht je nog een laatste zetje nodig hebben om de overstap te maken, dan helpt de zogenaamde ‘Buddy read’. Verzamel een groep medelezers, bespreek welk boek jullie gaan lezen en geef dit aan in de app. Daarna begin je zelf aan dit verhaal – mét iPhone bij de hand. Als lid van een Buddy read kun je namelijk commentaar plaatsen bij alle pagina’s met een formulering, gebeurtenis of moment dat jou opvalt. Dit kunnen alle leden dan van elkaar lezen.

De reacties verschijnen pas zodra je voorbij de betreffende pagina bent, zodat je niet plots met spoilers wordt geconfronteerd. Geef daarom wel telkens aan waar je bent gebleven zodra je het boek aan de kant legt. Simpel gezegd is de Buddy read dus een online leesclub – en misschien is het ook de mokerslag die StoryGraph nodig heeft om Goodreads van de troon te stoten.