Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
reviews

Poolside FM: blitse iPhone-internetradio uit de jaren tachtig

Auteur: Sven Lamers
2 reacties


Lees verder na de advertentie

Streamingdiensten waarbij je op ieder moment zelf kunt bepalen welke muziek je kunt luisteren? Pah, veel te stressvol. Altijd weer naar nieuwe nummers zoeken of op algoritmes vertrouwen. De nieuwe app Poolside FM ontvoert je naar een eenvoudiger tijdperk, en dat zowel qua werkwijze, muziek als uiterlijk van de app. Ben je klaar voor een tijdreis naar de jaren tachtig?

Easy listening voor je werkdag

Poolside FM begon oorspronkelijk als een website. Deze is vormgegeven in de stijl van een oeroude versie van macOS, gecombineerd met kleuren en video’s uit de jaren tachtig. Ja, het is precies zo gek als het hier klinkt. Het hart van de website is een muziekspeler die doet denken aan WinAMP, maar dan als het populaire Windows-programma er ook voor de Mac was geweest. Er zijn een aantal verschillende radiostations elk met een focus op een ander genre. De zorgvuldig geselecteerde liedjes zijn rechtstreeks afkomstig van de muziekdienst SoundCloud. Vandaar dat je er ook geen bekende muziek vindt, maar heel veel obscure remixes. Wat alle zenders en nummers gemeen hebben, is dat het ontzettend goede achtergrondmuziek is. In die zin is het te vergelijken met het ontzettend populaire Lofi Hiphop Radio van YouTube, maar dan in de stijl van de jaren tachtig.

Van website naar macOS en naar iOS

Een paar maanden terug verscheen Poolside FM al als app voor de Mac. Hiermee kreeg je de muziekspeler van de website rechtstreeks op je bureaublad, inclusief ondersteuning voor AirPlay. Nu is er echter ook een iOS-app. En die is het absolute toppunt van retro-design. Het begint met een ‘Scooter Pavarotti’ (ja hoor, de operazanger op een scooter) die je uitlegt hoe de app werkt. De app is verder vormgegeven zoals dat gebruikelijk was op de Apple Newton, Apple’s eerste tablet uit de jaren negentig. Dat betekent: een monochroom display, een pixel-lettertype en een stijl die ook op een Game Boy niet zou mistaan.

Bovenin heb je vier tabbladen. Op het eerste heb je de muziekspeler met de verschillende radiozenders. Het tweede herbergt een grappige retro-camera waarmee je foto’s in de dezelfde monochrome stijl van de app maakt. Op het volgende tabblad kies je een kleurenthema voor de app, en op het laatste krijg je een chique ‘Credits’-pagina voorgeschoteld – zoals dat bij de programma’s van vroeger gebruikelijk was.

Favorieten van Poolside FM


kooptip

We gaan weer even terug naar de hoofdfunctionaliteit van Poolside FM: muziek afspelen. Kom je op een van de radiostations een nummer tegen dat je leuk vindt, kun je dat markeren als favoriet. Op die manier stel je je eigen favorieten station samen. Het enig jammere is dat je je favorieten niet kunt downloaden. Bij Poolside FM ben je altijd aan het streamen.

Zoals gezegd is de muziekselectie over het algemeen uitstekend. Op het station Poolside FM luister je naar Miami Vice-muziek, Indie Summer bevat de hipste en tegelijkertijd onopvallendste indie-pop en onze favoriet Tokyo Disco speelt de hele dag de vreemdste Japanse disco-muziek. Deze review werd onder meer geschreven tijdens het nummer ‘I love you Moore’ van René & Angela. Kent niemand, maar heeft een supergerelaxede vibe.

Hierom moet je Poolside FM hebben

Als je een beetje achtergrondmuziek nodig hebt voor je werkdag, dan is Poolside FM uiteraard een uitstekende keus. Maar wat nog veel leuker is, is de hele stijl van de app. Zelden zijn we een zo goed gemaakte tijdreis in app-vorm tegengekomen. En het is 100% gratis, dus downloaden maar.

Pluspunten

  • De stijl
  • De muziek

Minpunten

  • Geen downloaden van nummers