Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Plain black screen: hoe handig is deze Apple TV-app?

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
plain black screen

Als we een top tien van eenvoudige apps moesten maken, zou de eerste plaats naar Plain black screen gaan. Maar wat heb je aan deze Apple TV-app?

Plain black screen

Hoe simpel kan een app zijn? Geloof me, simpeler dan Plain black screen voor de Apple TV wordt het niet. En toch is deze app de laatste maanden een van mijn favoriete apps op Apple’s mediaspeler geworden.

Hij doet exact wat de naam doet vermoeden. Start je Plain black screen op, dan wordt het scherm waarop de Apple TV is aangesloten zwart. Daarnaast voorkomt de app dat de schermbeveiligingen van tvOS worden opgestart. En daar betaal je dan zelfs nog € 0,99 voor. Klinkt als een bijzonder slechte deal.

Toch handig

Zijn bestaansrecht heeft Plain black screen echter te danken aan Apple Music. Als je geabonneerd bent op Apple’s streamingdienst, dan luister je via de Muziek-app op je Apple TV naar je complete iCloud-muziekbibliotheek. Daarnaast kijk je muziekvideo’s, en sinds de komst van Apple Music Sing houd je zelfs een karaokefeestje. Daarbij komt het grote televisiescherm goed van pas.

Maar als je tijdens een feestje gewoon muziek wilt luisteren, uiteraard via de speakers van je thuisbioscoop, dan is dat oplichtende en bewegende beeld op het scherm alleen een ongewenste afleiding. En dan verschijnt Plain black screen op het toneel. Terwijl je muziek afspeelt, toont de app dus een zwart scherm. Alleen als het volgende nummer begint, zie je heel even een notificatie rechtsboven in het scherm. Geen afleiding meer dus, terwijl je kunt blijven genieten van de muziek.

Beperking

Er is wel een belangrijke beperking van de app, maar die heeft te maken met wat voor een televisie je gebruikt. Bij vrij recente televisies staat het scherm echt helemaal uit als er zwart wordt weergegeven. Bij oled-tv’s is dat standaard.

Ook gewone led-tv’s hebben daar vaak een trucje voor. Zij schakelen de achtergrondverlichting dynamisch uit, op basis van hoeveel zwarte pixels er zijn. Op die manier lijkt dat scherm ook echt uit te staan, ook al is dat technisch gezien niet het geval. Je ziet dit vaak tijdens donkere filmscènes – dan wordt de schermhelderheid al merkbaar teruggeschroefd.

Ondersteunt je tv geen van die twee technieken? Dan is Plain black screen eerder Plain grey screen. Maar terug naar de app. Is € 0,99 te duur voor iets dat alleen zwart beeld toont? Absoluut. Is het desondanks een aanrader voor elke Apple TV? Zeker weten.

Pluspunten

Minpunten