Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 162Aan de slag met alles in macOS Sequoia 🐿️
iCreate 162

Pixaki 4 Pro: teken met pixels

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
pixaki

Misschien had je het al door, maar bij iCreate kunnen we ons enthousiasme voor retro 8-bit pixels in bijvoorbeeld games maar zelden verbergen. We vinden het gewoon ontzettend gaaf hoe ontwikkelaars ondanks de beperkingen van deze zogeheten pixel-kunst het voor elkaar krijgen om atmosferische scènes te bouwen. Soms zijn 32 x 32 pixels genoeg om meer uit te drukken dan in een iPhone-foto van 12 miljoen pixels.

Pixaki

Maar hoe maak je dat soort pixel-tekeningen eigenlijk het best? Met Adobe Photoshop kan het, maar dat voelt meer alsof je met een kettingzaag probeert je brood te snijden. Voor de Mac hebben we een tijdje terug het programma Aseprite besproken (iCreate 108) en lieten we je zien hoe je daarmee zelf pixel-kunst ontwerpt. Nu hebben we op onze iPad de nieuwste versie van de app Pixaki 4 Pro ontdekt. En het moet gezegd: pixel-kunst op een iPad met de Apple Pencil tekenen, is stukken toegankelijker. Wat maakt Pixaki dan zo goed?

Pixaki: geen gewone beeldbewerking

Op het eerste gezicht voelt Pixaki als een gewone beeldbewerker, maar dan met veel minder gereedschappen. Je hebt standaard maar een zeer beperkt kleurenpalet en slechts zes gereedschappen (tekenen, gummen, vullen, vorm toevoegen, verplaatsen en selecteren). Alleen de lagen aan de rechterkant verklappen dat je hier niet de de iPad-versie van MS Paint te maken hebt.


kooptip


De iPhone 16 Pro Max nu met €100 inruilbonus!


De iPhone 16 Pro Max nu met €100 inruilbonus!

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt

Is dat dan wel voldoende om te tekenen? Zeker wel, en dat komt omdat de beschikbare gereedschappen allemaal zijn toegespitst op het maken van pixel-kunst. Wanneer je bijvoorbeeld met het pen-gereedschap tekent, worden automatisch overbodige pixels verwijderd zodat alleen een ‘pixel-perfecte’ lijn overblijft. Of je tekent met een zogeheten ‘Matrix Dither’-penseel waarmee je de illusie van een kleurverloop kunt wekken – ondanks dat je in feite slechts twee kleuren gebruikt.

En het beperkte kleurenpalet is zo erg nog niet als je door hebt dat je andere paletten kunt kiezen, die allemaal een computer of console uit het verleden representeren. Wilde je ooit in de stijl van de Apple II-computer of Game Boy tekenen? Met Pixaki is het zo gebeurd. Uiteraard kun je ook andere paletten van internet downloaden om je eigen favoriete stijl toe te voegen. Zo teken je dan ook met het kleurenpalet van de NES of C64.

Ook handig is de mogelijkheid om kleuren in de tekening te vervangen. Op ons wensenlijstje stond eerst nog wel een gereedschap om op een gemakkelijke manier symmetrisch te tekenen. Veel pixel-beelden zijn symmetrisch opgebouwd, en het zou een hoop werk schelen als je bijvoorbeeld gemakkelijk maar één helft van een gezicht hoeft te tekenen. Deze functie heeft de ontwikkelaar daadwerkelijk tijdens onze test toegevoegd.

Werken met lagen

Pixaki

Het werken met lagen lijkt dan weer erg op ‘gewone’ beeldbewerkers, al heb je ook hier ietwat minder mogelijkheden door het ontbreken van opties voor overvloeien. Erg leuk is de mogelijkheid om een referentiefoto toe te voegen. Ongeacht de grootte van je (meestal) erg kleine canvas, wordt zo’n referentiefoto passend erop geplaatst. Op die manier kun je dan erg gemakkelijk een bestaande foto omtoveren naar pixel-kunst, gewoon door hem over te trekken.

Geen gewone beeldbewerking

Veel pixel-artiesten kiezen ervoor om hun kunstwerken als een geanimeerde gif uit te brengen. Dat is dan ook de grote ‘killer-feature’ van Pixaki ten opzichte van andere beeldbewerkingen. Er is namelijk een animatie-paneel waarmee je gemakkelijk nieuwe frames aan je tekening toevoegt en zo bewegende beelden creëert. Hierbij helpt het dat je een transparante weergave van het vorige frame kunt tonen. Het is klagen op hoog niveau, maar we missen hierbij in het lagen-paneel een simpele hint die aangeeft dat een laag bewerkt is ten opzichte van het vorige frame. Is je tekening of animatie klaar, kun je deze exporteren in verschillende formaten. Voor iedereen die met pixels wil tekenen op de iPad, is Pixaki de beste app. En daar brengt ook het flinke prijskaartje geen verandering in. Overigens is er ook een gratis versie van de app, Pixaki 4 Intro – voor als je het eerst even wilt uitproberen.