Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Pen Tips: meer grip op je Apple Pencil (en meer kleur)

Auteur: Laura Grootaarts
2 reacties
revw_pencil

Zou je iets meer grip willen hebben op je Apple Pencil als je ermee aan het schrijven of tekenen bent? Of denk je: mijn Apple Pencil kan wel wat kleur gebruiken? In beide gevallen zou je eens naar de Pen Tips moeten kijken. Wij hebben ze getest!

Eerlijk is eerlijk: toen ik als scholier mijn eerste Mac kocht, werd ik daarbij niet gehinderd door enige kennis. In de tijd van grijze, hoekige bakbeesten, vond ik die bollige iMac G3 ronduit onweerstaanbaar. Niet in de laatste plaats vanwege de toffe kleur. Zo groen als gras.

Pas na mijn aankoop ontdekte ik hoe fijn die Mac werkt en werd ik binnen no-time opgeslokt in het Apple-universum – en nu zit ik dus hier, op de iCreate-redactie. En eigenlijk is er niks veranderd, want ik heb een setje kleurige Pen Tips aangeschaft voor mijn Apple Pencil. Die Pencil is zo akelig wit, en ik houd nog steeds van kleur. En raad eens? Pas na mijn aankoop ontdekte ik hoe fijn die Pen Tips werken.

Pen tips: wat een rust

De Pen Tips – gemaakt door een Nederlands bedrijf – zijn verkrijgbaar in tien leuke kleurtjes. Je koopt ze per vijf, allemaal in één en dezelfde kleur. Je hebt sinds kort ook de optie om vijf verschillende kleurtjes te kiezen, maar daar betaal je een behoorlijke meerprijs voor: een setje kost dan € 30 in plaats van € 18.

Het gebruik ervan is net zo simpel als je zou verwachten: je schuift een Pen Tip zó over de punt van je Apple Pencil. Je laat de gewone punt dus op je stylus zitten, en plaatst er dit kleine hoesje overheen. Dat geeft een leuk kleuraccent, én een accent aan hoe je met de Pencil werkt.

Tijdens het tekenen, krabbelen en schrijven met de Apple Pencil merk je meteen dat je meer controle hebt over wat er op het scherm gebeurt. Je hebt op een of andere manier meer grip, waardoor het natuurlijker voelt. Dat merk je pas echt goed als je de tip vervolgens weer van je Apple Pencil verwijdert: zo’n ‘naakte’ Apple Pencil voelt dan opeens behoorlijk krasserig op het scherm van je iPad, alsof je een beetje uitglijdt over het oppervlak.

Overigens houd je met de Pen Tip ook dezelfde controle over je Pencil. De drukgevoeligheid, het scheef houden om schaduwen aan te brengen – het werkt allemaal nog steeds perfect. De Pen Tips werken met beide generaties van de Apple Pencil, de tweede kun je ook met de Pen Tip magnetisch aan je iPad ‘plakken’.

De Pen Tips blijken nog een onverwacht voordeel te hebben: je produceert hiermee veel minder geluid. Geen nerveus getik meer op het scherm tijdens een vergadering. Het maakt de Pencil zo goed als geruisloos. De Pen Tips zouden er bovendien voor zorgen dat de punt van je Apple Pencil wat langer meegaat. Ik heb ze nog te kort in huis om daarover iets constructiefs te zeggen – het is niet dat ik de Apple Pencil-punten per bosjes verslijt.

Waar is je punt?

revw_pencil

 

Als ik dan een minpunt moet noemen, is dat ik de Pen Tip zo nu en dan kwijtraak. Hij zit nauwsluitend om de punt van de Pencil, maar blijkbaar toch nét ietsjes te los. Meestal blijft-ie keurig zitten, maar soms gaat het mis. Die puntjes zijn natuurlijk hartstikke klein, dus met een beetje pech is kwijt ook echt kwijt.

Nu zit er een heel mooi bewaardoosje bij de Pen Tips, dus als je verstandig bent, berg je ze daar na gebruik in op. Mocht je ze na een tijdje toch allemaal kwijtraken, dan heb je weer een mooi excuus om een nieuw setje in een andere mooie kleur aan te schaffen.

Conclusie

De Pen Tips zijn al de moeite waard vanwege het leuke kleuraccent dat ze je Apple Pencil geven. Bovendien maken ze de Apple Pencil fijner en stiller in gebruik.

Pluspunten

  • Leuk kleuraccent.
  • Meer grip bij schrijven en tekenen.
  • Minder nerveus getik van je Apple Pencil.

Minpunten

  • Als je niet oppast raak je ze kwijt.
  • Een setje met meer kleuren is naar verhouding best prijzig.