Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Paperlike screen protector: teken op je iPad alsof het papier is

Auteur: Sven Lamers
1 reacties
Paperlike screen protector


Lees verder na de advertentie

Dit wil ik nooit meer doen in mijn hele leven’, schreef ondergetekende in de redactie-groepsapp net nadat hij de Paperlike screen protector op het scherm van zijn vierde generatie iPad Air 2020 had geplakt.

Moment.

Zei je: ‘Op het scherm geplakt?’ Ja hoor, want hoewel we bij iCreate over het algemeen geen grote liefhebbers van hoesjes en screenprotectors zijn, had de display-folie Paperlike (voor alle iPads met Apple Pencil-ondersteuning) meteen onze aandacht. We testten de Paperlike 2; de eerste versie is niet meer verkrijgbaar.

Paperlike screen protector iPad

Zoals de naam al aangeeft, moet de Paperlike het scherm van je iPad papier-achtig maken. Als je veel met de Apple Pencil werkt, dan heb je ongetwijfeld gemerkt dat je moet wennen aan het schrijven en tekenen op glas – het voelt toch anders dan op papier. En na onze test van de Paperlike kunnen we inderdaad bevestigen dat het veel dichter in de buurt komt van tekenen op papier.


kooptip

Voordat we verder ingaan op de positieve schrijfeigenschappen van Paperlike, eerst even terug naar het begin. Als je een Paperlike bestelt, krijg je er altijd meteen twee display-folies bij. Wat in eerste instantie voelt als overbodige luxe (‘Is die dan voor mijn nog niet bestaande tweede iPad?’), blijkt al snel bittere noodzaak.

Paperlike schrijven op ipad

Er is een reden dat screenprotectors in winkels met speciale machines worden geplakt, want thuis heb je er een behoorlijke portie tijd en geduld voor nodig. De eerste poging eindigde bij ons dan ook met een asymmetrisch geplaatste protector, en paar bubbels onder het scherm, plus wat stofdeeltjes die voor nare vlekken zorgden. Die kon helaas linea recta in de prullenmand.

Aan de uitleg van Paperlike ligt het niet. Die is super gedetailleerd en laat van tevoren de grootste valkuilen zien. Je moet hem echter wel zeer nauwgezet volgen. Bij de tweede poging is het dan echter perfect gelukt, ook al ontstonden er wat zweetdruppels op ons voorhoofd.

Hoe Paperlike bevestigen?

Voor de volledigheid: eerst zorg je voor een zo goed als stofvrije ruimte (de badkamer na een hete douche is perfect), daarna positioneer je de Paperlike op de iPad en plak je hem met hulpstickers vast op de tafel eronder.

Vervolgens verschuif je de iPad een stukje, waardoor de stickers op de iPad plakken en je een soort screenprotector-deur krijgt – je klapt de protector eerst open.

Nu maak je je iPad-scherm schoon, haal je de eerste beschermfolie van de Paperlike af en plak je hem erop. Daarna schuif je met een creditcard alle luchtbubbels uit de folie en ten slotte verwijder je de tweede beschermfolie. Het is te doen, maar ga er echt even voor zitten.

iPad: tekenen makkelijker met deze screenprotector

Paperlike tekenen

Voordat we de Paperlike op onze iPad Air hadden geplakt, hadden we al wat tekeningen gemaakt met de Apple Pencil. Dat gaat over het algemeen supernauwkeurig en natuurgetrouw, maar voelt toch beduidend anders aan dan tekenen op papier. Logisch ook, want je tekent met plastic op glas.

Met de Paperlike gaat het een grote stap richting echt papier. Je hebt net dat beetje extra frictie waardoor je minder gemakkelijk ‘wegglijdt’ met de Pencil. Wie veel met de Pencil werkt, zal de Paperlike op zijn iPad dan ook zeer waarderen.

Jammer is dat de folie relatief krasgevoelig is. Al na de eerste uitgebreide tekensessie zagen we vanuit een bepaalde hoek microkrasjes op de Paperlike. De werking wordt hiermee niet beïnvloedt, maar ons perfectionistische oog ziet het meteen. En nog iets om rekening mee te houden: de Paperlike is een matte folie. Het scherm is hiermee beter afleesbaar in de (voorjaars)zon, maar de kleuren worden wel wat minder levendig.

Paperlike review – conclusie

Het bevestigen van de Paperlike 2 is iets om met aandacht te doen. De Paperlike is vervolgens een uitstekende screenprotector om beter op de iPad te kunnen tekenen en schrijven. De beeldkwaliteit van het scherm wordt er wel iets minder mee.

Pluspunten

  • Voelt bijna aan als papier
  • Maakt scherm beter afleesbaar in de zon

Minpunten

  • Beeldkwaliteit neemt af
  • Krasgevoelig.