Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Panasonic Lumix G100: de beste vlogcamera?

Auteur: iCreate
0 reacties
panasonic lumix g100 vlogcamera


Lees verder na de advertentie

Vloggers die op zoek zijn naar een nieuwe camera vinden een uitstekende optie in de LUMIX G100. We testen de Panasonic in de praktijk om uit te vinden of dit de ultieme vlogcamera is.

panasonic lumix g100 vlogcamera

De Panasonic LUMIX G100 is een compacte en lichte systeemcamera – dus zonder spiegel, een zogeheten dslm – die vooral gericht is op het maken van vlogs. Met afmetingen van 116 x 83 x 54 millimeter en een gewicht van 514 gram is de vlogcamera ideaal om mee te nemen. En uitermate geschikt om jezelf met gestrekte arm te filmen. Panasonic is uiteraard niet vergeten dat het display dan 180 graden moet kunnen worden uitgeklapt.

Wanneer je de camera niet gebruikt, kun je het objectief helemaal naar binnen schuiven om ruimte te besparen. In uitgeschoven stand is hij trouwens ook maar vijf centimeter lang. De camera wordt geleverd met de compacte kitlens Vario 12-32mm f/3.5-5.6 en de handige handgreep SHGR1 (los te koop voor circa 100 euro). Die handgreep heeft een opnameknop, een ontspanknop en een stand-byknop, en kan worden aangesloten met een usb-kabel. Bovendien is het mogelijk het handvat uit te vouwen tot een tafelstatief.

Indeling en bediening


kooptip

Panasonic heeft goed nagedacht over het gebruiksdoel van de camera. Bij de indeling is daar rekening mee gehouden. Het resultaat is dat je de dslm tijdens het vloggen toch heel gemakkelijk kunt bedienen. Bovenop de camera zitten aan de linkerkant twee knoppen waar je zelf functies aan kunt toewijzen en dat geldt ook voor het wieltje aan de voorkant. Dat wieltje kun je dus ook wanneer de camera naar je toe is gedraaid nog goed bereiken.

panasonic lumix g100 vlogcamera

Op de rechter bovenkant zit de ontspanknop, de modusknop, een knop om het opnemen te starten en nog een knop waar je zelf een functie aan kunt toewijzen. Op de achterkant zitten knoppen voor directe functies en een ietwat klein bedieningskruis met een draairing eromheen. Daarnaast zit het grote en scherpe 3-inch touchscreen met 1,84 miljoen pixels. Het display is opgehangen aan de linkerkant van de behuizing en kan naar de zijkant en tot 180 graden naar voren worden geklapt.

De microfoonaansluiting zit aan de linkerkant achter een klepje. Dat is handig, want zo belemmert een ingeplugde kabel het display niet. Overigens kun je alle camerafuncties ook via het touchscreen instellen. Je past dus eenvoudig onder meer de belichtingstijd, de ISO en het diafragma aan zonder dat je de camera hoeft om te draaien. En om het nog gemakkelijker te maken, kun je je eigen menupagina‘ s samenstellen.

Bovenop de camera zit iets links van het midden een relatief grote elektronische zoeker, met flitsschoen erbovenop. Deze heeft een resolutie van 3,68 miljoen pixels, een vergrotingsfactor van 0,73 en een dekking van 100 procent. Verder zit er nog een kleine uitklapbare flitser met richtgetal 3.6 en een kortste flitstijd van 1/50 seconde aan de voorkant. We hadden liever een uitklapbare led met permanent licht gezien. Dat is wat logischer voor een vlogcamera.

Ten slotte zitten er aan de rechterkant achter een klepje nog een micro-hdmi- en een micro-usb-poort voor het aansluiten van een externe recorder of een powerbank. Al met al is de bediening uitstekend, al zul je er wat meer moeite mee hebben wanneer je handen groot zijn. Dat is nou eenmaal de keerzijde van zo’n compacte en lichte camera.

Fotograferen en vloggen

De Panasonic LUMIX G100 heeft een krachtige MFT-sensor met een resolutie van 20,3 megapixels en een 5-assige hybride beeldstabilisatie. Dit zorgt ervoor dat de camera naast vloggen ook prima geschikt is om mee te fotograferen. De scherpte is dan ook goed bij zowel het filmen als het fotograferen. Vooral bij het filmen is het fijn dat vervelende pompbewegingen bij het scherpstellen worden geminimaliseerd. Een hobbelige autofocus is iets wat je nooit wilt zien bij een vlogcamera. Oog- en gezichtsherkenning werken zeer goed en nauwkeurig, evenals focus tracking via het touchscreen – het laatste zelfs bij weinig omgevingslicht. Maar wat de G100 het beste kan, is filmen. De bediening is eenvoudig, het beeld is prachtig en het geluid fantastisch.

Het enige minpuntje is dat er een uitsnede van het beeld ontstaat. Deze crop is vooral opvallend als je filmt in uhd-resolutie. Je filmt dan met 3840 x 2160 pixels en een beeldfrequentie van 30 fps. Film je in deze resolutie met een armlengte afstand, dan krijg je het hele hoofd en een klein deel van de nek in beeld. Maar als je in full-hd filmt zie je gelukkig ook een groot deel van de borst en meer van de achtergrond. Je filmt dan met 1920 x 1080 pixels en 60 fps.

panasonic lumix g100 vlogcamera

Gebruik je de zogeheten ‘Slow & Quick‘-modus, dan film je met 120 fps. Dat levert een prachtige slowmotion op met een frequentie van 30 fps. De timelapse functie versnelt beelden met een factor 8. Daarbij is het positief dat het rolling-shutter effect (vervormde beelden bij snelle onderwerpen of camerabewegingen) slechts minimaal is. In de meeste situaties worden snelle bewegingen zonder storende vervormingen afgebeeld.

Het echte hoogtepunt voor vloggers is de geïntegreerde microfoon, die een externe microfoon praktisch overbodig maakt. Het OZO-audiosysteem van Nokia heeft drie onafhankelijke microfooncapsules. Dat betekent dat de geluidsbron onafhankelijk van je positie beter wordt opgenomen. Het maakt dus niet uit of die bron zich voor, achter of naast je bevindt, of op en neer beweegt. De LUMIX G100 slaat geluid in studiokwaliteit op, tot een afstand van ongeveer vijf meter.

panasonic lumix g100 vlogcamera

De meegeleverde kitlens biedt een goede beeldkwaliteit, een minimale scherpstelafstand van maar 20 centimeter en beeldstabilisatie.

Content delen

De LUMIX G100 beschikt zowel over bluetooth als wifi en als je de gratis LUMIX Sync-app voor iOS (en Android) gebruikt, kun je gemakkelijk foto‘s en video‘s overzetten naar je smartphone en delen op social media. Wanneer je Instagram gebruikt, zul je blij zijn dat de camera ook in de beeldverhouding 4:5 fotografeert. Verticale opnames worden overigens automatisch gedraaid op je smartphone-scherm. Verder kun je je smartphone gebruiken als afstandsbediening en automatisch gps-informatie toevoegen aan je foto‘s.

panasonic lumix g100 vlogcamera

Dankzij de ingebouwde MFT-sensor maak je zelfs ’s nachts prima foto‘s met veel details.

Conclusie: de ideale vlogcamera?

Naast alle reeds genoemde voordelen en features zijn het ook de kleine dingen die het werken met de LUMIX G100 extra comfortabel maken. Zo zie je wanneer je op de menuknop drukt altijd eerst de instellingen die op dat moment zijn geselecteerd. In de videomodus zie je dus eerst de video-instellingen en dat is erg praktisch. Tally-Light (een rood kader in beeld zodra de camera opneemt) en filmen in portretmodus maken het filmen makkelijk en afwisselend. De compacte en lichte dslm levert een geweldige beeldkwaliteit, heeft nuttige features, goed doordachte functies en een flexibele MFT-vatting. Dit alles zorgt ervoor dat de Panasonic LUMIX G100 inderdaad de ultieme vlogcamera is.

Pluspunten

  • Eenvoudige bediening
  • Beeld en geluid zijn top
  • Ook zeer geschikt voor fotografie

Minpunten

  • Beelduitsnijding bij uhd-resolutie
  • Geen constant flitslicht