Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 153Maak je huis écht slim met HomeKit 🏠
Cover van
reviews

Olympus PEN E-P7: allround systeemcamera

Auteur: Maurice Snijders
0 reacties
Olympus PEN E-P7


Lees verder na de advertentie

De term ‘PEN’ kent inmiddels een lange traditie. Ondanks het feit dat het merk sinds begin 2021 onder een nieuwe vlag vaart, blijft het bedrijf vasthouden aan deze traditie. Kom je voor het eerst met een camera van de serie in aanraking, raak dan niet in verwarring door de naam. Slechts één letter onderscheidt de uitgebreidere versies namelijk van de goedkopere instapmodellen. Op papier is de nieuwe Olympus PEN E-P7 de opvolger van de E-P5 uit 2013. De EP-6 is er namelijk nooit gekomen. Er is ook nog de E-PL-serie, die reeds uit negen modellen bestaat. Toch lijkt de PEN-F uit 2016 de echte inspiratie te zijn geweest voor de nieuwe E-P7. Visueel is er geen twijfel over de oorsprong. De tweekleurige behuizing (in zwart of wit en zilver) oogt tijdloos chic. De kleine schakelaar aan de voorzijde waarmee je het kleurenfilter kunt instellen, is overgenomen van de PEN-F. Het reliëf aan de voorkant zorgt voor een betere grip, al mag het van ons nog wel wat grover. Soms heb je namelijk toch het gevoel dat de camera uit je hand kan glijden.

Kijk voor meer camera-tests op onze subsite over fotografie.

De buitenkant van de Olympus PEN E-P7

De bovenzijde wordt gedomineerd door een groot aantal knoppen. Naast twee draaiwieltjes, is er een aan/uit-knop, de ontspanknop en een aparte knop voor video’s. Links bevinden zich de accessoireschoen en de pop-up flitser. De E-P7 heeft helaas geen elektronische zoeker. Het grootste deel van de achterkant wordt ingenomen door het 3-inch touchscreen met 1,04 miljoen pixels. Het beeldscherm kan 180 graden naar voren worden geklapt als je aan de slag wilt met de zelfportretmodus. Helaas zit het klepje wel in de weg als je met een statief werkt. Boven het display zit de directe knop voor de ingebouwde flitser met richtgetal 7.6. Rechts daarvan vind je de bekende knoppen voor het terugkijken van beelden, het hoofdmenu en het instellen van de ISO-waarden. Het snelle UHS-II-slot zit verborgen achter het klepje aan de onderkant, samen met de BLS-50 accu met een capaciteit van 1150 mAh. Aan de rechterzijde zit een micro-hdmi en een micro-usb aansluiting om de camera op te laden. We hadden wel liever een usb-c aansluiting gezien.

Olympus PEN E-P7 selfie

De Olympus PEN E-P7 maakt fantastische foto’s


kooptip

Technisch gezien heeft de Olympus E-P7 alles wat je je maar kunt wensen in een dslm. Het hart van de camera is een gestabiliseerde MFT-sensor met een resolutie van 20,2 megapixels. De beeldchip wordt ondersteund door de nieuwste TruePic-beeldprocessor van de achtste generatie. Samen kunnen de twee componenten tot acht beelden per seconde opnemen met een mechanische sluiter en tot wel 15 beelden per seconde met een elektronische sluiter. Deze laatste maakt een sluitertijd van 1/16.000 seconde mogelijk. In elk geval stopt hij pas als de geheugenkaart vol is. De autofocus is al even overtuigend, zowel wat precisie als snelheid betreft: bij daglicht en zelfs bij weinig licht duurt het slechts 0,2 seconde om scherp te stellen. De 121 contrast AF-punten doen hun werk erg goed. Ogen- en gezichtsherkenning en een betrouwbare volgfunctie zijn tevens op de E-P7 aanwezig. En de beeldkwaliteit is ook goed.

Wat betreft filmen, slaat de Olympus PEN E-P7 de plank echter nogal mis. Video’s met uhd-resolutie en 30 fps worden nu als standaard beschouwd. De geweldige Art Filters zijn niet beschikbaar op de E-P7 en verlagen de beeldsnelheid tot 30 fps, zelfs in full-hd. De dslm neemt video’s op met 1920 x 1080 pixels en maximaal 60 fps. In het verouderde 720p zijn nog steeds 120 beelden per seconde mogelijk. De camera biedt wel timelapse in alle videoresoluties. Ongeacht de resolutie codeert de camera met h.264 en een maximale datasnelheid van ongeveer 100 Mbit/s, dus er is nog veel ruimte voor verbetering. Verder misten we aansluitingen voor een externe microfoon of hoofdtelefoon. Op het gebied van video hadden we eerlijk gezegd veel meer verwacht van het sterke MFT-systeem.

Olympus PEN E-P7 display

Conclusie

Op het eerste gezicht is de Olympus E-P7 geen slechte keuze. Amateurfotografen vinden in de E-P7 een betaalbare en tegelijkertijd tijdloze camera met een prachtige retro-look. Wil je jezelf echter verder ontwikkelen, dan mis je praktische features zoals de elektronische zoeker of nog krachtigere videofuncties die je vaak bij andere MFT systeemcamera’s wel terugziet. De tekortkomingen zijn jammer, maar de nieuwste telg in de PEN-serie blijft een handzame en oerdegelijke dslm.

Pluspunten

  • Chique en handige behuizing
  • goede beeldkwaliteit
  • lekker snel

Minpunten

  • Geen elektronische zoeker
  • weinig aansluitingen
  • enkel matige videofuncties