Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews HomeKit

Netatmo Healthy Home Coach: ‘Hé Siri, hoe gezond is het hier?’

Auteur: Sven Lamers
1 reacties
actie netatmo iCreate


Lees verder na de advertentie

‘Goed gedaan’, laat de Netatmo Healthy Home Coach-app weten: ‘De kamer lijkt gezond!’ Ik vertel op de redactie dat het bij ons op kantoor 20,4 graden Celsius is, dat de luchtvochtigheid 49 procent bedraagt en de luchtkwaliteit (gemeten in de concentratie van koolstofdioxide) een prima 595 ppm. Het zou alleen nog wat rustiger kunnen, want met gemiddeld 59 dB hebben we nog niet de optimale waarde bereikt. ‘Houd je mond dan’, zeggen mijn collega’s knipogend tegen mij.

Deze review is afkomstig uit iCreate 105.

Netatmo Healthy Home Coach 1

Luchtkwaliteitmonitor


kooptip

Twee uurtjes eerder heb ik de Netatmo Health Home Coach op mijn bureau geïnstalleerd. Niet alleen om eindelijk een einde aan de discussie te maken over de temperatuur op kantoor, maar ook om te weten wanneer het verstandig is om misschien een raampje open te doen. Natuurlijk wil je niet ergens reusachtige meetapparatuur hebben staan, daarom is het goed om te weten dat de Slimme Luchtkwaliteit Monitor er heel onopvallend uitziet. Het is een kleine cilinder met een goud tot roségouden behuizing. Raak je de bovenkant aan, dan laat een ledje aan de voorkant in één oogopslag zien hoe leefbaar het is in de kamer. Blauw staat voor uitstekend, bij geel en rood kun je er maar beter voor zorgen dat je iets aan de situatie verandert.

De installatie was overigens zo gepiept. Aansluiten op een stopcontact en via een app verbinding maken. Het maken van een bijbehorend account duurde nog het langst. Als ik het nog wat sneller had gewild, had ik er ook voor kunnen kiezen om de sensor via HomeKit te installeren. Aan de achterkant zit de welbekende HomeKit-sticker waarmee je een product in een mum van tijd aan de Woning-app toevoegt. Heb je dat gedaan, dan is het zelfs mogelijk om Siri naar temperatuur en luchtkwaliteit te vragen of om interacties met andere HomeKit-apparaten in te stellen.

Waarschuwingen

In HomeKit zijn alle waardes die de Netatmo Healthy Home Coach meet terug te vinden, maar de officiële app biedt meer overzicht. Hier krijg je bij alle waardes meteen een uitleg, zodat je weet wat je ermee moet. Ook kun je drie verschillende profielen instellen, want voor de kamer van een astmapatiënt gelden andere grenswaardes voor bijvoorbeeld luchtkwaliteit.

Daarnaast is het in de app mogelijk om statistieken op te vragen zodat je de ontwikkeling van bepaalde waardes kunt achterhalen. Een laatste belangrijke functie van de app is het ontvangen van waarschuwingen. Als er bij ons op de redactie ineens niet meer zo’n goed klimaat heerst (letterlijk dan) of als het te lawaaierig wordt, dan krijg ik daar meteen een waarschuwing voor. Mooi hieraan is dat je voor elk van de vier meetwaardes afzonderlijk waarschuwingen ontvangt. In principe laat de Luchtkwaliteit Monitor automatisch via zijn ledje een algehele verslechtering van de leefbaarheid zien. Maar als slechts een van de waardes verslechtert, dan heeft dat te weinig invloed op het gemiddelde om op deze manier zichtbaar te worden.

Wat heb je eraan?

Maar wat heb je nou aan de Netatmo Healthy Home Coach? Een doodgewone thermometer kan de helft van de waarden net zo goed weergeven, en die is vele malen goedkoper. Het zit hem dan vooral in het gemak waarmee je de waarden kunt opvragen, de waarschuwingen die je ontvangt en de interacties die je met andere ‘slimme’ apparaten kunt instellen.

[product netatmo-slimme-indoor-luchtkwaliteit-monitor]

Pluspunten

  • Werkt gemakkelijk
  • Handige waarschuwingen
  • HomeKit-ondersteuning

Minpunten

  • Algemene beoordeling is altijd een gemiddelde van alle gemeten waarden