Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Moby Chip review: app vol chips en tunes

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Moby Chip review

Als je naar de apps kijkt die ik de afgelopen jaren voor iCreate heb getest, dan valt je mogelijk een patroon op. Mijn favoriete apps zijn creatief en tegelijkertijd een beetje retro. Een tijdje terug heb ik in deze rubriek bijvoorbeeld de app Pixaki getest, waarmee je tekeningen in de stijl van oude videospellen kunt maken. De perfecte combinatie van retro en creatief dus. De app Moby Chip valt in dezelfde categorie, maar dan voor de muziek van oude videospellen. Is deze retro GarageBand de moeite waard? Onze Moby Chip review wijst het uit.

Moby Chip review

Moby Chip is de perfecte app om zogeheten chiptune-muziek te maken. Die heeft zijn oorsprong uiteraard in videospellen, maar is ondertussen een eigen muziekgenre geworden. Het heeft zelfs al een paar keer zijn weg naar de mainstream gevonden – bijvoorbeeld in het bekende liedje Tik Tok van Kesha.

Maar terug naar Moby Chip. Wanneer je de app opent, waan je je qua uiterlijk 25 jaar terug in de tijd. Wie had verwacht dat je op het Retina-scherm van de iPad zo’n stijlvolle pixel-interface kon hebben? Aan de linkerkant zit een piano om je 8-bit instrumenten in te spelen, maar belangrijker zijn de vakjes in het midden van het scherm.

Moby Chip is namelijk een ‘monophonic sequencer’; met vier sporen. Klinkt ingewikkeld, maar dit maakt de app juist gemakkelijk in gebruik. Per spoor mag je maar één instrument gebruiken. Die instrumenten zijn echter helemaal aan je wensen aan te passen, zodat je gemakkelijk exact het geluid krijgt dat je wilt (voor de audio-experts: dat doe je op basis van 4-bit 32 sample wavetables).

Heb je drums of geluidseffecten nodig? Die pas je toe door de pitch van verschillende noise-kanalen aan te passen. Vervolgens tik je op de vakjes midden op het scherm om het gekozen instrument in een bepaalde toonhoogte af te spelen. Nu nog een snelheid kiezen, op Play tikken en je 8-bit-klanken zijn te horen.

Klinkt niet alleen stukken simpeler dan GarageBand, dat is het ook! Binnen een paar tikken heb je een leuk deuntje in elkaar gezet dat bijna in een Game Boy-spel zou kunnen. En desnoods is er zelfs nog een meegeleverde handleiding.