Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews

MijnGegevens-app van de overheid: wat heb je eraan?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
MijnGegevens app overheid


Lees verder na de advertentie

De overheid registreert allerlei gegevens van je. Misschien heb je geen idee meer welke. In dat geval is de nieuwe MijnGegevens-app een uitkomst, want die verzamelt alle gegevens uit je MijnOverheid-account. Dat maakt het allemaal iets minder versnipperd. Wil je bijvoorbeeld snel de WOZ-waarde van je huis opzoeken? Of wanneer je paspoort verloopt? Je ziet het in deze app.

Welke gegevens staan in de app?

Je logt in met de DigiD-app (da’s verplicht), en daarna zie je vijf thema’s waaronder je persoonlijke informatie is gerubriceerd: Identiteit, Financiën, Wonen, Vervoer en Onderwijs. Wat is er zoal te vinden in de app?

  • Identiteit: hier vind je Persoonsgegevens zoals die in de Basisregistratie persoonsgegevens zijn geregistreerd. Denk aan geboorte, verhuizing en huwelijk. Ook zie je hier met welke organisatie deze gegevens gedeeld zijn. Van familieleden zie je ook basale gegevens, en je ziet wanneer je paspoort verloopt.
  • Financiën: Hier zie je je inkomensgegevens zoals bekend bij de Belastingdienst. Dit gaat enkele jaren terug. Ook alimentatiegegevens zie je terug via dit onderdeel.
  • Wonen: Worden er in het gebied rondom jouw woning vergunningen verleent, dan kun je dat hier terugzoeken. Ook vind je hier kadastrale gegevens (inclusief energielabels) en de WOZ-gegevens van de voorbije jaren.
  • Voertuiggegevens: Hier verschijnt info uit Basisregistratie Voertuigen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Zo vind je hier terug wanneer er een APK nodig is.
  • Onderwijs: Hier staan de diploma’s zoals die bekend zijn bij DUO.

Klopt er iets niet, dan staat er ook bij alle onderdelen ook bij wie je moet zijn om het te wijzigen. Wil je alle gegevens doorakkeren, dan loop je meteen tegen een irritatiepuntje van de app aan: je wordt vrij snel weer uitgelogd. Ongetwijfeld om je privacy te beschermen, maar vervelend is het wel.

Conclusie MijnGegevens review

MijnGegevens


kooptip

Van ons mag het overigens nog iets minder versnipperd. Het overzicht met organisaties die inzage hebben in je gegevens, komt vrij abstract over – daar mag wel iets meer toegelicht worden. En het zou fijner zijn als de Rijksoverheid al hun apps zou samensmelten tot één app. Op onze iPhone staat inmiddels de DigiD-app, de Reis-app, de Berichtenbox en verder nog een heel legertje Overheids-apps. Ook hier begint de versnippering dus in te zetten.

Pluspunten

Minpunten