Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Maakt Matter je smart home écht slimmer?

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Matter smart home

Matter is een nieuwe universele standaard voor alle grote smart home-diensten: Apple Woning, Google Home, Amazon Alexa en Samsung SmartThings. Wanneer een apparaat Matter ondersteunt, werkt hij samen met al deze diensten. De bedoeling is dat straks bijna alle smart home-apparaten ondersteuning krijgen voor Matter. Dit maakt het voor de klant véél gemakkelijker om een slimme woning op te bouwen – in theorie. Maar we hebben nog wat vraagtekens bij in hoeverre dit gaat lukken.

Gelanceerd, maar ook weer niet

Matter is op 3 november 2022 met veel bombarie gelanceerd in Amsterdam, met de nodige smart home-prominenten. Tobin Richardson, het hoofd van de CSA – het samenwerkingsverband achter Matter – was aanwezig. Evenals de Smart Home Director van Amazon, Marja Koopmans. Veel smart home-merken waren ook van de partij om hun Matter-producten te tonen, zoals Philips Hue, Eve, Netatmo, Nanoleaf, Amazon, Somfy en meer. En uiteraard was iCreate er ook!

Voor een officieuze lancering is er echter nog weinig concreets te melden. Goed, Apple heeft in oktober al updates uitgebracht die Matter-ondersteuning hebben toegevoegd aan de iPhone, iPad, Mac, Apple TV, HomePod en Apple Watch. Maar tegelijkertijd zijn er nog weinig smart ­home-apparaten die daarvan gebruik kunnen maken. Veel merken hebben wel aangegeven Matter te gaan ondersteunen op nieuwe én oude apparaten, maar voor bijna allemaal geldt dat we daarvoor nog geduld moeten hebben.

Tijd van hubs is nog niet voorbij

Ook maakt de komst van Matter niet alles zo simpel als we zouden willen. Ja, je kunt elk apparaat straks met elke dienst gebruiken, maar de manier waarop je ze aansluit op je netwerk verschilt nog per apparaat. Sommige devices sluit je gewoon aan op je wifi. Maar er zitten ook apparaten tussen die alleen werken op Bluetooth of – zucht – een eigen hub.

De nieuwe draadloze standaard Thread maakt het nóg wat complexer. Eigenlijk is dit de beste oplossing: hiermee kunnen smart home-apparaten onderling praten, zodat een slimme lamp op zolder via je andere smart home-devices een ‘pad’ maakt naar je router. En dus niet afhankelijk is van je beperkte wifi-bereik.

Enige nadeel: apparaten moeten specifiek Thread-ondersteuning hebben. Oude apparaten kunnen hier dus sowieso niet mee overweg, maar veel nieuwe apparaten óók niet. Ook al weet je dus wel dat een apparaat Matter ondersteunt, blijf je hierdoor de vraag houden hoe hij in je netwerk ‘prikt’.

De tijd zal het leren

Goed, je moet ergens beginnen, en wat dat betreft zijn we enthousiast over Matter. Veel apparaten die je nu al hebt, kun je straks met een gratis update geschikt maken. En over een paar maanden zullen er de nodige Matter-apparaten in de winkels verschijnen. Dit scheelt veel uitzoekwerk, en het maakt het bouwen van een slim huis een stuk leuker.

Toch moeten we nog afwachten of Matter ooit z’n volledige potentieel gaat behalen. Een toekomst zonder hubs of verschillende verbindingen, waarbij ieder smart home-apparaat direct op je router aan te sluiten is met een tik op de knop … we hopen erop, maar het kan nog jaren duren voordat we daar echt zijn.

Deze merken ondersteunen straks Matter

Veel merken die aanwezig waren bij de lancering van Matter, hebben hun plannen voor Matter-ondersteuning bekendgemaakt. Dit weten we tot nu toe over de belangrijkste merken:

Philips Hue

De Philips Hue Bridge, waarmee je Hue-lampen en -accessoires kunt toevoegen aan je netwerk, krijgt in maart 2023 ondersteuning voor Matter. Daarmee werken alle apparaten die je op de bridge hebt aangesloten dan met Matter. Of er ook lampen komen die Matter zonder de Bridge ondersteunen, is nog onbekend.

Eve

De nieuwste uitvoeringen van de Eve Energy, Eve Door & Window en Eve Motion krijgen ondersteuning voor Matter via een gratis update. Deze apparaten ondersteunen ook Thread.

Netatmo

Netatmo heeft één nieuw Matter-product aangekondigd – de Smart Security Sensor. Deze meet wanneer een deur open of dicht is, en of er iemand in de kamer is. Daarmee kan vervolgens bepaald worden of de lampen en verwarming aan moeten staan. Handig!

Amazon

Amazon brengt ondersteuning voor Matter (via wifi) nog dit jaar naar 17 verschillende Echo-speakers. De ondersteuning blijft wel eerst beperkt tot Android – in 2023 wordt ook iOS toegevoegd. Ook krijgen sommige apparaten dan Matter via Thread.

Google

Google’s smart home-apparatuur krijgt via een software-update ondersteuning voor Matter. Hier vallen de Google Home (mini), Nest Mini, Nest Audio en Nest Hub (Max) onder, evenals de Nest Wifi-routers.

Zo krijg je Matter op je Apple-apparaten

Matter is nu beschikbaar voor de iPhone, iPad, Mac, Apple TV en HomePod. Je moet je apparaten alleen even bijwerken. Matter wordt ondersteund vanaf versie 16.1 op de iPhone, iPad, Apple TV en HomePod. Op de Mac heb je macOS Ventura (13.0) nodig.