Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Masters of the Air (Apple TV+) review: de oorlog vanuit de lucht

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Masters of the Air

De langverwachte oorlogsserie Masters of the Air van Steven Spielberg en Tom Hanks staat nu in zijn volledigheid op Apple TV+. Is het net zo’n succes als Band of Brothers en The Pacific? Lees het in onze Masters of the Air review.

Lees verder na de advertentie

Masters of the Air review

Toen bekend werd dat Steven Spielberg en Tom Hanks weer aan de slag gingen met een nieuwe miniserie over de Tweede Wereldoorlog,­­ was er direct veel interesse.­­­ ‘Band of Brothers‘ en ‘The Pacific’, twee series die ook van hun hand kwamen, hebben immers een legendarische status verworven door hun realistische en intense­­­ blik op de oorlog. De verwachtingen voor ‘Masters of the Air’ waren dus op z’n zachtst gezegd hooggespannen.­­ Maar maakt het duo ze waar?

Meer reviews en kijktips? Je ontvangt ze in je mailbox met onze nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

kooptip

De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil
De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

In de serie volg je de ‘Bloody Hundredth’, oftewel de 100th Bombardment Group van de Amerikaanse­­­ luchtmacht. Die heeft zijn bijnaam­­­ te danken aan de extreme hoeveelheid slachtoffers­­­ ­­die de groep tijdens de Tweede Wereldoorlog­­­ heeft geleden. De missie van de 100th was om vanuit Engeland verschillende Duitse­­­ doelen te bombarderen, onder zwaar vuur van de Luftwaffe en Flak-geschut. Het verhaal in de serie richt zich specifiek op de periode 1943-1944, en op de majoors Gale ‘Buck’ Cleven en John ‘Bucky’ Egan, overtuigend gespeeld door Austin Butler en Callum Turner.

Zonder enig filter

De gruwelijke realiteit van de oorlog staat centraal­­­ in ‘Masters of the Air’, en dat is erg confronterend. Personages komen om voordat je als kijker een band met ze kan opbouwen, missies eindigen met tientallen vermiste vliegtuigen en hun bemanningen, en de vuurgevechten in de lucht worden zonder enig filter in beeld gebracht door de kijker in de cockpit te plaatsen. Het feit dat Spielberg en Hanks er geen doekjes om winden,­­­ is ook net wat de serie zo sterk maakt. Echte helden zijn niet kogelvrij. Duizenden leden van de Amerikaanse luchtmacht lieten het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog om Europa te bevrijden,­­­ en ‘Masters of the Air’ maakt dit voelbaar.­­­

Apps_helden

Enige zwaktes zijn er wel. De rol van de Britse Royal Air Force wordt niet bepaald genuanceerd neergezet, en daar laten Spielberg en Hanks toch uit blijken dat we te maken hebben met een Amerikaans­­­ perspectief. Bovendien zijn de visuele effecten niet altijd even overtuigend: de overgang van werkelijke vliegtuigen naar computergegenereerde­­­ modellen is merkbaar, en actiescènes leunen iets te veel op CGI. Al zat ik zelf doorgaans te diep in de scène en te ver op het puntje van mijn stoel om me daar echt aan te storen.

Pluspunten

  • Indrukwekkende actiescènes
  • Sterk acteerwerk
  • Gaat realisme niet uit de weg

Minpunten

  • Mist nuance over de Britse luchtmacht
  • Soms iets te gelikte CGI