Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

MacBook Pro M3 review: een upgrade én een teleurstelling

Auteur: Ward Edema
0 reacties
MacBook Pro M3 review

De MacBook Pro is alweer vernieuwd – maar niet alles is een upgrade. Waarom dat zo is, lees je in onze MacBook Pro M3 review.

Lees verder na de advertentie

MacBook Pro M3 review

MacBook Pro M3

Hoewel Apple de nieuwe MacBook Pro 2023 als één product neerzet, zijn het eigenlijk twee totaal verschillende laptops. De een is een instapmodel met de M3-chip, de ander is een luxe uitvoering met de snelle M3 Pro- en M3 Max-chips. De een vervangt de oude 13-inch MacBook Pro die in oktober uit de verkoop is gehaald, terwijl de ander een vervolg is op de vorige 14- en 16-inch MacBook Pro uit januari 2023. Schrijf je dan ook twee recensies, of combineer je ze? Wij gaan voor de tweede optie – maar we eindigen wel met twee verschillende scores.

kooptip

De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Nieuw instapmodel

Laten we beginnen met het instapmodel: de 14-inch MacBook Pro met de nieuwe M3-chip. Deze vervangt de 13-inch MacBook Pro met M2-chip, een model waar wij al een tijdje onze vraagtekens bij hadden. Deze had namelijk een nogal gedateerd design, en onderscheidde zich enkel van de MacBook Air doordat hij een ventilatortje had om de processor iets beter te koelen. Toen in 2022 de totaal vernieuwde MacBook Air werd aangekondigd, werd de 13-inch Pro eigenlijk overbodig. En gelukkig dacht Apple er dus ook zo over.

Ten opzichte van het 13-inch model is deze nieuwe instap-Pro echt een veel betere laptop. Hij heeft nu een mini-led-scherm met een hogere resolutie, veel beter contrast, en een hogere helderheid. Met name als je HDR-beelden kijkt, zoals series en films op Apple TV+, ziet dat er ontzettend indrukwekkend uit. Ook zijn de speakers aangepakt, en klinken ze nu een stuk voller en ruimtelijker. Dit maakt muziek luisteren een plezier, maar ook voor een goede filmervaring heb je nu geen oortjes of HomePods meer nodig.

MacBook Pro spacezwart

Daarnaast krijg je er ten opzichte van de 13-inch MacBook Pro flink wat poorten bij: MagSafe 3 voor magnetisch opladen, HDMI 2.1 voor het aansluiten van monitors en televisies, en een sd-kaartlezer. Bovendien is de webcam eindelijk verbeterd, met een 1080p-resolutie en betere prestaties in slecht licht. En alles komt samen in een nieuw chassis, dat iets dikker is dan bij de oude 13-inch, maar wel met veel dunnere schermranden en mooi afgeronde hoeken.

Snellere M3-chip

Aan de binnenkant van de instap-Pro zit een ‘normale’ 8-core M3-chip. Deze vervangt de M2, en is gemaakt met een nieuw 3 nanometer-procedé. De onderdelen op de chip zijn hierdoor kleiner, en daarmee krijgt Apple betere prestaties met hetzelfde stroomverbruik als bij de M2. De M3 presteert hierdoor zo’n 15 tot 20 procent beter dan zijn voorganger. Dat klinkt als een vrij subtiele upgrade, maar qua cpu-prestaties zit de chip nu in de buurt van de M1 Pro-chip die in de tijd toch een fors hogere instapprijs had.

Apple M3

Oftewel, je gaat als een speer door je apps, en ook zwaardere rekentaken kan deze chip prima aan. En dat ook nog met een accuduur van 22(!) uur. Op grafisch vlak ondersteunt de 10-core videochip in de M3 nu overigens ray-tracing. Dat is een techniek waarmee licht op realistische wijze wordt berekend, al zijn er nog niet veel spellen of andere applicaties die daar gebruik van maken. 

Net niet Pro

Tot nu toe is er dus veel positiefs te melden over de nieuwe instapper – maar helaas gaat het vanaf hier bergafwaarts. Ten eerste de prijs: de 14-inch MacBook Pro met M3-chip begint vanaf € 2029. Dat is maar liefst 410 euro meer dan zijn 13-inch voorganger. En daar krijg je, anno 2023, nog steeds maar 8 GB werkgeheugen voor. Deze hoeveelheid is prima voor licht werk, maar het probleem is dat dit een MacBook Pro is – voor professionals, dus. 16 GB is dan toch echt het minimum, gezien zwaardere programma’s hiervan profiteren en multitasking hierdoor een stuk soepeler gaat. We snappen dan ook niet waarom Apple daar nog steeds zo op beknibbelt. 

MacBook Pro M3 prijs

Bovendien stelt de koeling van deze Pro flink teleur. Zet je de M3-chip aan het werk met een lange rendertaak of een grafisch geavanceerd spel zoals Baldur’s Gate 3, dan begint de ventilator storend te blazen. Dit komt omdat Apple ook hierop bezuinigd heeft, want aan de binnenkant van deze Pro zit een enkele ventilator, in plaats van het duo dat in de andere 14- en 16-inch modellen zit. Bij deze beperkingen komt ook nog dat de normale M3-chip, net als de M2 en M1, maar één extern scherm tegelijk ondersteunt.

De nieuwe instap-Pro is dus een nogal contrastrijke laptop. Aan de buitenkant is alles zo premium als maar kan, met alle luxes die we van de MacBook Pro gewend zijn. Maar aan de binnenkant moet je het doen met een chip met te weinig geheugen, ondermaatse koeling en ondersteuning voor slechts een enkele externe monitor. Het is dus een MacBook Air in het jasje van een Pro – en dat is ons de 730 euro extra ten opzichte van de Air niet waard.

De échte MacBook Pro

MacBook Pro M3

Dan volgt de luxere MacBook Pro, die zijn naam gelukkig wél verdient. Deze is beschikbaar in twee maten – 14 en 16 inch – en heeft nu standaard een M3 Pro-chip aan boord. Daarnaast is er voor beide formaten nog een uitvoering met de M3 Max-chip, die voor het eerst zowel qua processor als videochip sneller is dan zijn Pro-broertje. Beide chips zijn gebaseerd op hetzelfde 3 nanometer-procedé als bij de normale M3, en presteren dus beter met hetzelfde stroomverbruik als de M2 Pro en M2 Max.

De M3 Pro is slechts een kleine verbetering ten opzichte van de M2 Pro: verwacht ongeveer 15 tot 20% betere prestaties. Overigens was de M2 Pro al een beest, en dat geldt dus ook voor deze chip. Door z’n extra cores ten opzichte van de normale M3 (in totaal 12 stuks) presteert hij op alle vlakken een stuk beter, en dat merk je met name als je er zwaardere taken tegenaan gooit die van al die cores gebruikmaken. Ook de 18-core videochip doet z’n ding, met goede prestaties in games en 3d-applicaties, en dezelfde ondersteuning voor ray-tracing als de normale M3.

De M3 Pro-chip doet dit allemaal zonder dat de ventilator hard gaat blazen, want deze chip wordt gelukkig wél gekoeld met twee ventilatoren. Bovendien heeft de chip standaard 18 GB geheugen. Dat is twee gigabyte meer dan de M2 Pro, en dat is altijd welkom – al kost het je ook 100 euro meer, maar dan wel alleen op het 14-inch model. De chip ondersteunt ook twee externe schermen, net als de M1 Pro en M2 Pro.

M3 Max, toeters en bellen

De M3 Max is een grotere sprong vooruit. Deze heeft nu tot 16 cpu-cores, en tot 40 gpu-cores voor zware grafische taken en games. Gemiddeld is de chip zo’n 30% sneller dan de M2 Max, en in combinatie met de 36 GB geheugen die standaard bij deze chip zit krijg je daarmee echt desktop-prestaties in een laptop. Je moet dus nogal hoge eisen hebben om hier alles uit te halen. De dubbele ventilator weet overigens ook dit geheel goed te koelen, al is hij wel iets hoorbaarder dan bij de M2 Max als je hem echt zwaar belast. Ook goed om te weten: de M3 Max ondersteunt tot wel vier externe displays. 

Buiten de chips om is het pakket bijna hetzelfde als bij de instap-Pro: een mini-led-display, goede speakers, veel aansluitingen en een modern design. Wel krijg je er een extra usb-c-poort bij (met ondersteuning voor Thunderbolt 4), een extra donkere ‘spacezwarte’ kleuroptie, en is er dus een 16-inch model waar de instapper er alleen met een 14-inch scherm is. Dit model verdient trouwens nog wat extra bejubeling, want de goede schermtechniek is nóg indrukwekkender in dit formaat, de processor heeft wat meer ruimte om zichzelf te koelen, en de speakers klinken ultiem met nog diepere basklanken en een bredere sound dan bij het kleinere model.

MacBook Pro (M3) – conclusie

De ene MacBook Pro is de ander niet. Waar de volwaardige M3 Pro- en M3 Max-modellen écht voor professionals zijn en nog indrukwekkender presteren dan hun voorgangers, stelt het nieuwe instapmodel met de normale M3-chip teleur. Voor € 2029 verwacht je veel – maar wat je krijgt is een Air in een Pro-jasje.

Pluspunten

 • Briljant scherm
 • Goede speakers
 • Snelle M3-chip
 • Lange accuduur
 • Meer aansluitingen dan het 13-inch model

Minpunten

 • 8 GB werkgeheugen is schraal
 • Koeling niet geschikt voor zwaar werk
 • Ondersteunt maar één extern scherm
 • Véél duurder dan zijn 13-inch voorganger

MacBook Pro (M3 Pro & M3 Max) – conclusie

De ‘echte’ MacBook Pro was al geweldig, en is nu nog beter. De M3 Pro-chip is een subtiele sprong vooruit, terwijl de M3 Max beduidend sneller is dan zijn voorganger. Ook is het extra werkgeheugen welkom. Wel ontbreekt enige andere vernieuwing, terwijl je wel weer iets meer betaalt. 

Pluspunten

 • Briljant scherm
 • Goede speakers
 • Zeer snelle chips met stille koeling
 • Standaard meer geheugen
 • Lange accuduur
 • Veel aansluitmogelijkheden

Minpunten

 • Vernieuwing ten opzichte van het model uit januari is beperkt
 • Weer iets duurder dan het vorige model

MacBook Pro M3 prijzen

De instap-MacBook Pro heb je vanaf € 2029. Je krijgt daarvoor de M3-chip, 8 GB geheugen en 512 GB opslag. De luxere MacBook Pro met M3 Pro-chip start bij € 2549, met 18 GB geheugen en 512 GB opslag. Het 16-inch model heeft sowieso minstens een M3 Pro-chip, 18 GB geheugen en 512 GB opslag, en start bij € 3049.

De MacBook Pro is te koop bij (online) winkels zoals CoolblueMediamarkt en Amazon. Dit zijn de beste prijzen op dit moment: