Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

MacBook Pro 2021 review: de gedroomde MacBook Pro?

Auteur: Koen van Ekeren
0 reacties
Apple MacBook Pro 14-16-inch review


Lees verder na de advertentie

De nieuwe MacBook Pro 2021 doet een sprong terug in de tijd – en neemt ons tegelijk mee naar de toekomst. Hoe dat precies zit? Dat lees je in deze MacBook Pro-review. Is dit dan de gedroomde MacBook Pro waar professionals zo lang op hebben gewacht?

MacBook Pro 2021: mix van oud en nieuw

De nieuwe 14-inch en 16-inch MacBook Pro’s hebben in veel opzichten een primeur. Het zijn de eerste MacBooks met mini-led, ze hebben de krachtigste processors, het scherm ververst met 120 Hz en er is een notch. Maar veel van de belangrijkste veranderingen zijn zaken die Apple terugbrengt: poorten, fysieke functietoetsen en een MagSafe-oplader.

Daarmee komt Apple terug op de onpopulaire veranderingen die het in 2016 doorvoerde. Het beruchte vlindertoetsenbord is niet meer. De zo niet-intuïtieve Touch Bar is verdwenen. En de tijd van enkel usb-c is voorbij.

Wij hebben de 14-inch instapversie getest, die verkrijgbaar is voor € 2249. Die heeft een 14-inch-display, M1 Pro-chip (8-core CPU, 14-core GPU) en 16 GB geheugen. Hierdoor vind je in deze review antwoord op de vraag: is dit dan de gedroomde MacBook Pro waar professionals zo lang op hebben gewacht?

Functie boven design


kooptip

In 2016 kreeg de MacBook Pro het dunste en lichtste ontwerp ooit. Voor dit slanke design moest Apple concessies doen, want de professionele laptop beschikte over minder poorten, en sowieso maar één soort: usb-c.

Een controversiële keuze. Het was een beetje alsof je een tank zonder bepantsering bouwt, omdat dit er mooier uitziet. Pro-gebruikers willen een krachtige machine, met een goed scherm en functionele aansluitingen voor randapparatuur.

Een esthetisch uiterlijk is mooi meegenomen, maar niet het belangrijkste. Dat Apple functie nu boven design verkiest, is goed te zien. De MacBook Pro heeft – zeker voor Apple-begrippen – een robuuste uitstraling. De machine is groter, zwaarder en meer vierkant. In tegenstelling tot bij eerdere MacBooks hebben de boven- en onderkant geen gebogen chassis.

Review Apple MacBook Pro Body

De MacBook Pro is volledig vlak en overal even dik. Ook zijn er stevige rubberen voetjes aan de onderkant. Daarmee is het zeker niet het mooiste apparaat dat Apple heeft ontworpen en de MacBook voelt zwaarder aan. Maar als je daar een machine voor krijgt waar je de oorlog wel mee wint, nemen we dat voor lief. Bovendien mag een krachtpatser best wat robuustheid uitstralen.

Klappen we de MacBook open, dan valt meteen de inkeping bovenaan het scherm op. Die is vrij fors; groter dan bij de iPhone 13-modellen. En dat is opvallend, want in tegenstelling tot bij de iPhone herbergt de ‘notch’ van de MacBook Pro geen sensoren voor Face ID. Er zit enkel een 1080p-camera in.

De notch is dus vooral een design-element: hij geeft MacBooks een herkenbare uitstraling. In het dagelijkse gebruik is de hap uit het scherm niet storend. De inkeping bivakkeert in het midden van de menubalk, waardoor hij ruimte inneemt die toch ongebruikt zou blijven. Maak je een app of video schermvullend, dan is de bovenste rand volledig zwart en zie je de notch niet.

Review MacBook Pro 16-inch Screen

De nieuwe Full HD-camera die erin zit, is er een om blij van te worden – al ben je dat snel als je een korrelige 720p-webcam gewend bent. De resolutie is beter en de lens gebruikt ook een groter diafragma waardoor de camera beter overweg kan met weinig licht.

Tijdens onze videobelsessies waren we onder de indruk van de beeldkwaliteit. Het had het helemaal afgemaakt als er ook Face ID was om in te loggen. Misschien zien we dat bij de volgende MacBook Pro terug, aangezien Apple genoeg plaats in de notch heeft gereserveerd.

Wat we verder mooi vinden, zijn de slanke schermranden. Bij de vorige versies waren de randen relatief aanwezig, waardoor de MacBooks er in vergelijking met andere laptops wat oubolliger uitzag. Nu zijn ze aan alle zijden van het scherm slechts 3,5 millimeter: zestig procent smaller dan voorheen.

Display maakt ProMotion

Review MacBook Pro 16-inch Workflow

Het beeld mag er zijn. Het display is groter, scherper en helderder. De MacBook Pro-modellen hebben om precies te zijn een 14,2-inch en 16,2-inch-scherm met een scherpere 254 pixels per inch.

De schermtechniek is anders: net als de 12,9-inch iPad Pro gebruikt het display mini-led. Hierbij bestaat de achtergrondverlichting uit tienduizend kleine led-lampjes, gegroepeerd in 2500 lokale dimzones. Zwart kan op dit scherm daardoor echt zwart worden – de notch valt in dit geval volledig weg.

Een bijkomend voordeel van mini-led is de hoge helderheid. Bij HDR-beelden bereiken de Pro’s een maximale helderheid van 1600 nits. Zo zijn zonnige scènes prachtig helder en nachtopnames diepzwart. Het ziet er geweldig uit en de kwaliteit komt in de buurt van high-end oled tv’s.

Helaas bereikt de MacBook Pro alleen tijdens HDR-content een helderheid van 1600 nits. Verder heeft het scherm net als voorheen een piekhelderheid van 500 nits, wat een beetje teleurstellend is.

Een andere toevoeging is dat het scherm ProMotion ondersteunt, een techniek die de beelden met een snelheid tot 120 Hz ververst. Het verschil merk je meteen als je met de muiscursor beweegt; het ziet er veel vloeiender uit. Ook het scrollen wordt er soepeler van.

Maar terwijl we ongelooflijk enthousiast waren over het ProMotion-scherm van de iPhone 13 Pro, merken we dat we niet hetzelfde enthousiasme ervaren bij de MacBook Pro. Dit heeft ook te maken met dat nog weinig apps ondersteuning bieden. Apps van derden kunnen er nog niet mee overweg, en zelfs sommige apps van Apple – waaronder Safari –bieden de ondersteuning tijdens onze testen nog niet. Van laatstgenoemde is er inmiddels wel een testversie verschenen die de 120 Hz wel ondersteunt.

Maar ook als de ondersteuning er voor alle apps is, weten we niet of het ProMotion-scherm echt een ding zal zijn. Bij een iPhone of iPad voel je dat het scherm sneller reageert op je aanrakingen. Bij een display dat geen touchscreen is, doet 120 Hz er minder toe.

Toch is het ProMotion-scherm van toegevoegde waarde, ook als je het verschil niet ziet. De techniek is slim genoeg om de verversingssnelheid te verlagen wanneer dat zinvol is, dus het is gunstig voor de batterijduur. Ook schijnt het dat de ogen er minder snel vermoeid van worden.

Poorten zijn terug

Review MacBook Pro Ports

Mooier is de MacBook Pro er niet op geworden (of je moet juist van retro houden), maar door de dikkere behuizing ontstaat er ruimte voor de terugkeer van veelgebruikte poorten. Naast drie usb-c-poorten is de HDMI-ingang terug, net als de onder fotografen geliefde sleuf voor een SD-kaart.

Weg dus met die dongels, die je steeds mee moest slepen om externe apparaten aan te sluiten. De MacBook Pro sluit je nu zonder hulpstukje aan op zo’n beetje elke monitor of televisie. Configureer je de laptop met een M1 Pro-chip, dan sluit je er maximaal twee beeldschermen op aan. Bij de duurdere M1 Max zijn dat er drie.

Net zo welkom is de terugkeer van de sleuf voor de SD-kaart, nog altijd de meest gebruikte geheugenkaart in digitale camera’s. Zo zet je foto’s en video’s snel over zonder een adapter te hoeven gebruiken. De sleuf ondersteunt helaas niet de hoogste schrijfsnelheden (dit gaat tot 250 MB per seconde), maar voor fotografen en video-editors is het fijn dat de kaartlezer er weer is.

Review MacBook Pro MagSafe

Ook terug van weggeweest: MagSafe. Dit is een magnetische oplaadconnector die de oplader op de juiste plek houdt. Hierdoor schiet hij los als jij (of je hond of kat) er per ongeluk tegenaan loopt, zodat de MacBook niet gelijk op de grond stuitert.

De nieuwe MagSafe-aansluiting brengt ook snelladen naar de Mac. Hiermee heb je slechts een half uurtje nodig om de accu van nul naar 50 procent te brengen. Daar heb je wel een 96 Watt-oplader voor nodig, die Apple bij de goedkopere configuraties niet standaard meelevert. Opladen kan overigens ook nog steeds met het nog altijd aanwezige usb-c.

Pro-prestaties

Review MacBook Pro M1 Pro

De belangrijkste vernieuwing zit in het hart van de MacBook Pro’s, met processors die allebei van eigen makelij zijn. Bij de 14-inch en 16-inch versie kun je kiezen tussen twee chips: de M1 Pro of M1 Max. Ons testmodel is uitgerust met die eerste: een M1 Pro. Die heeft een 10-core CPU met 8 performance cores en 2 efficiency-cores.

Bij alledaagse taken – waaronder internetten, mailen en tekstbewerken – merk je geen verschil met de M1: die was al supersnel. Maar een MacBook Pro koop je voor het stevigere werk. En hoewel we zeer onder de indruk waren van de M1, hoopten creatieve professionals (terecht) op meer. Het uitvoeren van één taak tegelijk gaat prima, maar creatieve professionals zijn met meerdere zware grafische programma’s in de weer en dan loopt de M1 snel tegen zijn limieten aan.

De M1 Pro en M1 Max zijn gemaakt voor dit soort professioneel gebruik. Ze hebben meer processorkernen, meer grafische kracht, meer geheugen en een grotere geheugenbandbreedte. Het videobewerken in 4K gaat feilloos en zonder haperingen, ook met een groot Pixelmator-bestand en een videobelsessie in FaceTime op de achtergrond.

Dat verliep met onze M1 MacBook Air toch wat moeizamer. Het exporteren van een korte 4K-video in Final Cut Pro gaat supersnel. De M1 Pro heeft er 24 seconden voor nodig; tegenover ruim anderhalve minuut bij de M1 van de MacBook Air. Ook tegen nog meer grafisch geweld is de MacBook Pro goed bestand.

Review MacBook Pro M1 Max

Maar ga je aan de gang met zeer zware grafische taken – zoals het complexe 3D-modellen en het werken met 8K-videobestanden, dan is het verstandig om uit te wijken naar een betere processor dan de instap-chip die wij hebben getest. De eersteklas M1 Max-processor is dan wat je wilt, die 24 of 32 grafische kernen heeft, met ten minste 32 GB werkgeheugen.

Benchmarktesten wijzen overigens wel uit dat het verschil tussen de M1 Pro en M1 Max vooral aanwezig is bij zeer veeleisend 3D-werk. In andere toepassingen is de goedkopere M1 Pro vrijwel even snel, en levert dus ook behoorlijk wat spierballen.

De prestaties zijn uitstekend, en minstens zo indrukwekkend is de batterijduur. De processor is efficiënter, de batterij groter en het scherm zuiniger. Hierdoor is de batterijduur aanzienlijk beter dan bij de vorige 13-inch MacBook Pro met M1-processor. En dan te bedenken dat deze MacBook al de beste batterijduur ooit had.

De 14-inch MacBook Pro konden we met gemak tien uur aan zijn grenzen brengen, zonder hem aan de oplader te hangen. Bij de 16-inch versie is dat zelfs nog een paar uur meer, want er past een grotere batterij in. Een indrukwekkende sprong in batterijduur dus, zeker als je nagaat hoeveel krachtiger de MacBook Pro erop is geworden.

Moet ik hem kopen?

Review MacBook Pro 16-inch Keyboard

Een mooier scherm, krachtigere chip, betere webcam, langere batterijduur en meer poorten: de MacBook Pro is nu wel weer in zo’n beetje elk opzicht beter dan de MacBook Air – en dat was voorheen wel anders. Voor professionele video-editors, 3D-tekenaars en andere creatieve professionals is er weer een MacBook die volledig op hen is gericht.

Koop de MacBook Pro wel alleen als je de GPU-prestaties nodig hebt. De extra poorten zijn welkom, maar dit is wel een erg dure manier om een HDMI-poort en SD-slot naar je MacBook te brengen. Het ProMotion-scherm, de Full HD-webcam en de langere batterijduur zijn welkome extraatjes, maar geen meerprijs van ruim 1100 euro waard. Want zo groot is het verschil tussen de instapprijs van de MacBook Air en MacBook Pro.

Voor de meeste mensen blijft de 13-inch MacBook Air de beste keuze. Heb je een laptop nodig voor grafisch veeleisende taken, dan bestaat er niets beter.

MacBook Pro review: conclusie

Met de MacBook Pro heeft Apple weer een laptop die zijn Pro-label verdient. De processor is beestachtig snel en het display fabuleus mooi. Ook juichen we de terugkeer van de poorten, fysieke functietoetsen en MagSafe toe. Hij is alleen wel aan de dure kant, met een startprijs van € 2249.

Pluspunten

  • Monsterlijk snel.
  • Prachtig scherm.
  • Batterijduur.
  • Meer poorten.

Minpunten

  • Monsterlijk duur.