Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 167Maak jouw Mac nóg sneller 🚀
iCreate 167

Lees verder onder de advertentie

MacBook Air M4: nét iets meer voor nét iets minder

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties

Goed nieuws voor Apple-fans: de MacBook Air M4 is uit! Hij is sneller, slimmer en – bonuspunt – je betaalt er iets minder voor dan de vorige versie. Wij hebben hem getest.

Lees verder onder de advertentie

De nieuwe MacBook Air M4 ligt sinds maart 2025 in de winkels. Zoals altijd weet Apple in zijn instap-MacBook het bekende met het vernieuwende te mixen. Maar hoe goed pakt die combinatie deze keer uit? Laten we het toetsen aan een klassieke formule: something old, something new, something borrowed, something blue. Wat voelt vertrouwd, wat is fris, waar komt de inspiratie vandaan? En brengt dat nieuwe kleurtje ons vreugde, of toch een beetje the blues?

Something old: vertrouwd design

kooptip

De iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand
De iPhone 16 Pro Max nu tot €7,50 korting per maand

Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van KPN hebt

Om te beginnen met wat er vertrouwd voelt: de MacBook Air heeft hetzelfde inmiddels iconische design als zijn twee voorgangers – de MacBook Air M2 en MacBook Air M3. Waarom ook niet, want het slanke, strakke ontwerp oogt nog steeds helemaal bij de tijd. Ook de M4 is er dus in twee maten: 13 inch en 15 inch.

Het unibody-ontwerp van aluminium voelt robuust aan, maar blijft toch verrassend licht, met respectievelijk 1,24 en 1,51 kilogram op de weegschaal. Het scherm wordt omlijst door smalle zwarte rand, met bovenin de kenmerkende notch voor de webcam. Over de webcam zo nog meer, want dat is een van de dingen waaraan Apple dit keer gesleuteld heeft.

design MacBook Air

De MacBook heeft het bekende Magic ­Keyboard, wat nog altijd een verademing is na het foutgevoelige vlindertoetsenbord van enkele jaren terug. Onderaan het toetsenbord vind je een royaal trackpad; zo groot als mogelijk binnen het slanke ontwerp van de MacBook. Het formaat zorgt ervoor dat je comfortabel met verschillende multi-touchgebaren kunt werken, van scrollen en vegen tot knijpen en tikken.

Rechtsboven een knop met Touch ID, waarmee je de Mac ook aan zet. En dan komt natuurlijk macOS Sequoia tevoorschijn, het besturingssysteem van de Mac. Vervolgens kun je achttien uur vooruit zonder op te laden – de batterijduur is opnieuw fenomenaal

Something new: nieuwe M4-chip

De grootste vernieuwing in de MacBook Air is de Apple M4-chip. Die vind je ook in de nieuwste Mac mini, iMac en MacBook Pro, dus daarmee is ook de MacBook Air weer helemaal bij de tijd. De M4 is twee keer sneller dan de M1: voor de doorsnee gebruiker voelt het als de upgrade van een raket naar een … nog snellere raket. 🚀

Apple claimt dat de MacBook Air gemaakt is voor (het toekomstige) Apple Intelligence. Maar eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de MacBook Air M1 tot en met M3 daarmee ook al prima uit de voeten kunnen, mocht dat straks in Nederland en België landen. Ook nieuw: het centraal geheugen start bij 16 in plaats van 8 GB en is uitbreidbaar tot 32 GB.

Op de MacBook Air M4 kun je tot twee externe monitoren met een resolutie tot 6K bij 60 Hz aansluiten. Vorig jaar met de M3 kon je ook twee schermen aansluiten, maar met één belangrijk verschil: dan moest je MacBookje dichtgeklapt blijven en werkte je dus met maximaal twee schermen. Nu blijft ook het scherm van de ­MacBook Air zelf actief, en heb je dus de ­beschikking over maar liefst drie schermen.

Something borrowed: Middelpunt eindelijk naar de Air

Apple laat slimme ideeën uit andere producten vaak doorsijpelen naar de complete productlijn, en dat zien we ook bij de MacBook Air M4. Met dit keer in het middelpunt: Middelpunt – letterlijk. De 1080p FaceTime HD-camera van weleer heeft plaatsgemaakt voor een 12 MP Center Stage-­camera. De webcam ondersteunt dus eindelijk de functie Middelpunt (ook wel bekend als Center Stage), waardoor je altijd mooi gecentreerd in beeld blijft, zelfs als je beweegt.

Op de MacBook Air liet het opvallend lang op zich wachten. De functie werd al in 2021 geïntroduceerd, nota bene op de meest eenvoudige iPad van dat jaar. Maar goed: beter laat dan nooit. Door de nieuwe camera kom je bovendien scherper in beeld, ook als het licht in jouw omgeving niet zo best is.

Something blue: de kleur!

MacBook Air M4 nieuwe kleur
MacBook Air M2 sterrenlicht naast M4 in blauw

Komen we op het laatste punt: something blue. De MacBook Air is er naast het geijkte zilver, sterrenlicht en middernacht nu ook in de kleur hemelsblauw. Het is een mooie kleur, maar wel subtiel: verwacht geen knalblauw. Een toevallige passant zou de kleur desgevraagd nooit bestempelen als blauw. Het is meer een soort koel ogend zilver, waarvan de kleur subtiel verandert afhankelijk van de lichtinval. Door de aluminium behuizing en het ontbreken van een fan heeft de blauwige MacBook Air iets van een onbeweeglijk blok ijs.

En om bij dit thema te blijven: heeft deze MacBook Air nog iets waarvan we the blues krijgen, oftewel een minpunt? Als we dan al iets móéten noemen, dan is dat wellicht het scherm. Niet omdat dat slecht is, in tegendeel, maar de andere Mac-schermen zijn opmerkelijk goed. De MacBook Pro heeft ProMotion en een hogere helderheid. Ook kun je daarbij kiezen voor een scherm met nanotextuur, iets wat zelfs op de iMac beschikbaar is. Ook een minpuntje: Apple blijft bij de Air beknibbelen op het aantal aansluitingen. Je hebt links een MagSafe-oplaadpoort en twee usb-c-poorten, en rechts een mini-jack.

Conclusie MacBook Air M4 review

De MacBook Air is en blijft Apple’s populairste MacBook. Hij ziet er nog altijd fantastisch uit, is er nu ook in het blauw en heeft een razendsnelle chip. En hij is een stuk goedkoper geworden. Nu blijft de vraag: is dit de MacBook Air die je hebben moet?

Heb je een MacBook Air met M2 of M3: doe maar niet. Zelfs met een M1 kun je nog vooruit: toch kunnen we ons voorstellen dat de veranderingen van de voorbije jaren alles bij elkaar opgeteld dan toch interessant worden. Een ander design, de optie voor een groter formaat, de betere webcam, toch de snelheidswinst …

Heb je nog een MacBook Air met een Intel-chip? Dan ga je zeker geen blauwtje lopen. En om te besluiten met het allerbeste nieuws: de instapprijs ligt honderd euro lager dan voorheen.

MacBook Air 2025 prijsvergelijker

Pluspunten

  • Snelle M4-chip
  • Batterijduur
  • Stuk goedkoper

Minpunten

  • Scherm steekt wat schril af bij de MacBook Pro.