Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

MacBook Air (2020): zó snel is de M1

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
MacBook Air M1


Lees verder na de advertentie

De presentatie van Apple’s nieuwe Macs vorig jaar, betekende het einde van een era. Vijftien jaar geleden stapte Apple over op Intel-processors, nu is het bedrijf overgestapt op zijn eigen processors. In aanloop naar de lancering was het nog maar de vraag of Apple’s eigen processors in onder meer de MacBook Air M1 het inderdaad zouden kunnen opnemen tegen de chips van Intel. Apple maakte weliswaar al de snelste processors ter wereld voor smartphones en tablets, maar een chip voor een laptop- of desktopcomputer is toch een andere tak van sport.

Veel mensen verwachtten dat Apple’s eigen chips in ieder geval energiezuiniger zouden worden dan de processors van Intel, en dat ze qua snelheid ongeveer op hetzelfde niveau zouden zitten. Wij wisten een MacBook Air met M1-chip te bemachtigen en voelden hem aan de tand. Één ding kunnen we je alvast verklappen: Apple heeft niets te veel beloofd. De M1 is een ware revolutie op computergebied.

Deze review stond eerder in iCreate:

MacBook Air M1: onze testmachine


kooptip


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil


De iPhone 15: Nu vanaf 294,- bij inruil

• Extra voordeel als je KPN thuis hebt

De MacBook die we voor onze test van de M1 hebben gebruikt, is de duurdere versie van de MacBook Air, met 8-core cpu en 8-core gpu, 16 GB centraal geheugen (gedeeld werkgeheugen) en 1 TB opslag. Het grootste verschil met de Mac mini en MacBook Pro is dat de Apple MacBook Air M1 2020 geen actieve koeling heeft. Dat heeft het positieve effect dat de MacBook Air compleet geruisloos werkt (omdat er geen ventilator draait), maar tegelijkertijd het nadeel dat de processor terug moet schakelen als die te heet wordt. Voor onze eerste test van de M1 is de MacBook Air echter uitstekend, want het zal het model zijn dat de meeste mensen kopen. Bovendien, als de M1 hier al goed presteert, dan zal die in de andere twee Macs zelfs nog beter zijn.

Hij is zó snel

Vanaf het moment dat we de MacBook Air voor het eerst openklappen, merken we al hoe snel alles gaat. Beginnend bij de eerste configuratie tot aan het openen van apps: alles gaat enorm snel. Zó snel, dat we proberen om alle apps onder in het Dock tegelijkertijd te openen. Maar, geen probleem: alle apps verschijnen – één voor één, exact in de volgorde van het openen – direct op het scherm. Dat belooft wat.

De volgende test. Wij openen Final Cut Pro en combineren op de tijdlijn twee 4K-video’s. Het wordt soepel weergegeven in de voorvertoning. We voegen nog een ingewikkelde titel toe, die zonder de film echt te renderen in de voorvertoning te zien is. Ook dat trekt de MacBook Air met bravoure. Dat kan toch niet? Nu willen we overdrijven en voegen nóg een derde 4K-stream toe aan de film. Maar nog steeds bereikt de MacBook Air zijn grenzen niet. Nogmaals, we hebben het hier over de instap-laptop van Apple.

En ook met de energiezuinigheid zit het snor. We video-vergaderen anderhalf uur in het energieverslindende programma Teams. Aan het begin van de vergadering hadden we nog 34 procent accu over, aan het eind 25 procent. Dat moeten we niet proberen op onze Intel-MacBooks met een ietwat versleten accu.

MacBook Air M1: apps die niet geoptimaliseerd zijn

‘Oké oké’, horen we je zeggen: ‘Maar dat zijn allemaal apps die reeds voor de M1 zijn aangepast en goed gebruikmaken van de nieuwe architectuur. Hoe zit het dan met apps die nog voor Intel-­processors zijn gemaakt?’ Een terechte vraag, want oudere apps zijn niet geoptimaliseerd voor de M1 en moeten daarom door het hulpprogramma Rosetta 2 worden omgezet voor de nieuwe architectuur.

Snelheid MacBook Air M1

Als je kijkt naar de geschiedenis van de computers gaan dat soort ‘vertalingen’ vrijwel altijd gepaard met wat snelheidsverlies. Dus downloaden we Intel-apps uit de Mac App Store, bij voorkeur ingewikkelde die zowel de processor als de grafische kaart behoorlijk belasten. Wat dacht je van een game als Tomb Raider? Maar wederom: de MacBook Air heeft geen enkele moeite om de fantastische graphics vloeiend op het scherm te krijgen – zelfs met die extra vertaalslag door Rosetta.

We vragen Apple voor de zekerheid ook nog of er een limiet is aan wat Rosetta kan omzetten. We krijgen te horen dat alle apps die nu op een Intel-Mac werken, ook met de M1 gaan werken. De enige uitzondering zijn apps met een kernelextensie (maar die worden toch al uitgefaseerd en vervangen door iets beters) en apps die gebruikmaken van virtualisatie (zoals Parallels). Oudere versies van Parallels werken niet meer, maar er is inmiddels een opvolger gepresenteerd.

In benchmarks

Ten slotte nog de benchmarks. Hiervoor gebruiken we het programma Geekbench. Waren we hiermee begonnen in plaats van met onze ‘hands-on’ test, dan hadden we gedacht dat er een fout in de resultaten zat. In de single-core benchmark is de MacBook Air met een gemiddelde score van 1687 namelijk sneller dan elke andere Mac. Sneller dan een Mac Pro (1130), sneller dan een iMac Pro (1123), sneller dan de in augustus 2020 gelanceerde iMac (1250). Voor afzonderlijke taken waarbij de belasting van één processorkern hoog is, wordt onze goede indruk dus alleen maar bevestigd.

We schakelen over naar de multi-core test. Hierbij worden alle kernen belast, met de eenvoudige regel dat hoe meer kernen je hebt, hoe beter de prestaties worden. De M1 met zijn vier energiezuinige en vier hoogefficiënte cores zou hier dus in de ruwe theorie slechter moeten presteren. Onze MacBook Air springt dan ook niet meteen naar de toppositie met zijn score van 7283, maar nestelt zich onder de 8-core Mac Pro (8005) en 8-core iMac Pro (7987), maar nog boven de 8-core MacBook Pro 16-inch (6867). Macs met veel meer cores (bijvoorbeeld een Mac Pro met 28 kernen) scoren hier uiteraard veel beter. Voor de gein laten we de single-core GeekBench nog vertaald via Rosetta draaien. De snelheid daalt naar zo’n 80 procent, maar de resultaten zijn daarmee nog steeds beter dan met elke andere Mac.

MacBook Air M1 review: onze conclusie

De toekomst van de Mac ziet er rooskleuriger uit dan ooit. De M1 is exact de revolutie waarop wij gehoopt hadden. Zo’n beetje alles wat we tijdens de WWDC20 vorig jaar op onze wensenlijst hebben gezet voor een Mac met ‘Apple Silicon’, heeft het bedrijf waargemaakt. De MacBook Air uit onze test is sneller dan alle voorgaande MacBooks, hij gaat veel langer mee op een accu, maar verliest tegelijkertijd niets van zijn compatibiliteit met programma’s die niet speciaal voor de M1 zijn gemaakt. Je merkt niet eens dat het vertaalprogramma Rosetta überhaupt iets aan de apps doet.

MacBook Air M1 kopen

De startprijs van de MacBook Air is bij Apple zelf 1129 euro – 70 euro minder dan de vorige versie. Afhankelijk van de configuratie kan de prijs van de nieuwe MacBook Air oplopen. De versie met exact dezelfde M1-processor als de MacBook Pro begint bij € 1399. Je krijgt dan ook 512 GB SSD-opslag in plaats van 256. Je koopt de Air bij Apple of winkels als Coolblue en Amac.

Bekijk ook ons overzicht met alle Mac modellen.