Terug naar Eerste indruk Mac Studio: niet mooi, wel snel
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
Reviews

Eerste indruk Mac Studio: niet mooi, wel snel

Door Ward Edema13 mei 2022 11:393 min. leestijd1

De Mac Studio wordt langzamerhand beter beschikbaar, en ook wij hebben nu de kans gekregen om de gloednieuwe Mac te testen. Hoe snel is de Mac Studio nou echt? En wat valt ons op? Dit is onze eerste indruk van de Mac Studio!

Mac Studio eerste indruk

Mac Studio eerste indruk

Dat is een tijd geleden: de Mac Studio is het eerste volledig nieuwe Mac-model sinds de 12-inch MacBook uit 2015. En zo’n nieuw ontwerp verdient wel even wat aandacht.

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

BLACK FRIDAY: De iPhone 14 nu tot €348 korting!

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt
• 6 maanden Apple Music

Wanneer we hem uit de doos tillen, valt direct het forse gewicht op: 3,6 kg. Hier is een goede verklaring voor, want aan de binnenkant zit een zware radiator van koper (alleen bij de M1 Ultra-versie). Verder is het voor een Apple-product een vrij neutraal ontwerp. Het lijkt simpelweg op een dikke Mac mini.

Mac Studio indruk

Toch schuilt er wat meer achter. Onderop vind je namelijk een verhoging waar lucht wordt aangezogen voor de koeling, en de achterkant heeft een groot raster als ‘uitlaat’: het nieuwe ontwerp is dus volledig rondom betere koeling gebouwd. Aan de voorkant zit, in tegenstelling tot alle andere Macs, een drietal aansluitingen. Het verdient allemaal niet de schoonheidsprijs, maar het is wel praktisch.

M1 Ultra benchmark

Na het aansluiten van de soepele stoffen stroomkabel brengt het enigszins onhandig geplaatste aan/uit-knopje de Mac Studio tot leven. Na de gebruikelijke instelprocedure installeren we wat testprogramma’s, en daarbij valt direct op dat dit wel érg snel gaat.

Dit is ook geen verrassing: ons testmodel heeft een M1 Ultra-chip met 20 cores, 64 grafische cores en 128 GB werkgeheugen. Sneller dan dit ga je de Mac Studio niet krijgen.

Mac Studio eerste indruk

Al die kracht komt direct naar voren in de benchmarks: Geekbench 5 haalt een score van 23927. Dat is op zichzelf nietszeggend, maar even ter vergelijking: dat is een stuk hoger dan de allersnelste (en € 9000 duurdere) Mac Pro, die 19997 haalt. Je krijgt qua prestaties dus veel meer waar voor je geld met de Mac Studio.

Bij het draaien van onze tests komt ook direct het voordeel van het niet-zo-aantrekkelijke design naar voren: de Mac Studio is fluisterstil. De processor wordt blijkbaar zo goed gekoeld dat je hem zelfs niet hoort als hij gedurende een langere tijd 100% wordt belast: dat is vrij uniek voor zo’n snelle chip.

Mac Studio review

Om te kijken of we de ventilator hoorbaar kunnen krijgen, gaan we weer verder met testen: je leest onze volledige review in iCreate 139. Deze ligt vanaf 14 juni in de winkels. Wil je hem liever op je deurmat ontvangen? Neem dan voortijdig een abonnement op iCreate via onze webshop!

Je kunt je ook gratis abonneren op onze nieuwsbrief, waarmee je het laatste nieuws over de Mac, iPhone en iPad direct in je mailbox ontvangt:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!
De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

De iPhone 14 Pro nu tot €10 korting per maand!

Heb je al internet van KPN thuis? Profiteer dan van extra voordelen

Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden
Gerelateerde dossiers
Mac Studio
Bekijk dit dossier

1
Praat mee!

avatar
nieuwste eerstoudste eerst
Patrick Gelenne
Lezer
Patrick Gelenne

Ik gebruik mijn Mac Studio (met de M1 Max)sinds een maand en vind het een heerlijk toestel.Ik heb wel(?)een probeempje(?)soms tijdens het surfen krijg ik opeens de melding-geen internet.Ik gebruik het toestel bekabeld.Als ik overschakel op WiFi is dit probleem er niet.Ik gebruik de allernieuwste netwerkkabel.