Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews Mac Studio

Eerste indruk Mac Studio: niet mooi, wel snel

Auteur: Ward Edema
1 reacties
Mac Studio eerste indruk


Lees verder na de advertentie

De Mac Studio wordt langzamerhand beter beschikbaar, en ook wij hebben nu de kans gekregen om de gloednieuwe Mac te testen. Hoe snel is de Mac Studio nou echt? En wat valt ons op? Dit is onze eerste indruk van de Mac Studio!

Mac Studio eerste indruk

Dat is een tijd geleden: de Mac Studio is het eerste volledig nieuwe Mac-model sinds de 12-inch MacBook uit 2015. En zo’n nieuw ontwerp verdient wel even wat aandacht.

Wanneer we hem uit de doos tillen, valt direct het forse gewicht op: 3,6 kg. Hier is een goede verklaring voor, want aan de binnenkant zit een zware radiator van koper (alleen bij de M1 Ultra-versie). Verder is het voor een Apple-product een vrij neutraal ontwerp. Het lijkt simpelweg op een dikke Mac mini.

Mac Studio indruk


kooptip

Toch schuilt er wat meer achter. Onderop vind je namelijk een verhoging waar lucht wordt aangezogen voor de koeling, en de achterkant heeft een groot raster als ‘uitlaat’: het nieuwe ontwerp is dus volledig rondom betere koeling gebouwd. Aan de voorkant zit, in tegenstelling tot alle andere Macs, een drietal aansluitingen. Het verdient allemaal niet de schoonheidsprijs, maar het is wel praktisch.

M1 Ultra benchmark

Na het aansluiten van de soepele stoffen stroomkabel brengt het enigszins onhandig geplaatste aan/uit-knopje de Mac Studio tot leven. Na de gebruikelijke instelprocedure installeren we wat testprogramma’s, en daarbij valt direct op dat dit wel érg snel gaat.

Dit is ook geen verrassing: ons testmodel heeft een M1 Ultra-chip met 20 cores, 64 grafische cores en 128 GB werkgeheugen. Sneller dan dit ga je de Mac Studio niet krijgen.

Mac Studio eerste indruk

Al die kracht komt direct naar voren in de benchmarks: Geekbench 5 haalt een score van 23927. Dat is op zichzelf nietszeggend, maar even ter vergelijking: dat is een stuk hoger dan de allersnelste (en € 9000 duurdere) Mac Pro, die 19997 haalt. Je krijgt qua prestaties dus veel meer waar voor je geld met de Mac Studio.

Bij het draaien van onze tests komt ook direct het voordeel van het niet-zo-aantrekkelijke design naar voren: de Mac Studio is fluisterstil. De processor wordt blijkbaar zo goed gekoeld dat je hem zelfs niet hoort als hij gedurende een langere tijd 100% wordt belast: dat is vrij uniek voor zo’n snelle chip.

Mac Studio review

Om te kijken of we de ventilator hoorbaar kunnen krijgen, gaan we weer verder met testen: je leest onze volledige review in iCreate 139. Deze ligt vanaf 14 juni in de winkels. Wil je hem liever op je deurmat ontvangen? Neem dan voortijdig een abonnement op iCreate via onze webshop!

Je kunt je ook gratis abonneren op onze nieuwsbrief, waarmee je het laatste nieuws over de Mac, iPhone en iPad direct in je mailbox ontvangt:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!