Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Lomomatic 110: analoog anno 2024

Auteur: Sven Lamers
0 reacties

Analoog is weer hip, en geen camerabedrijf omarmt analoog meer dan Lomography. De nieuwste aanwinst is de Lomomatic 110, een camera voor het ouderwetse 110 pocketfilm-formaat.

Lees verder na de advertentie

Ik ben nog net oud genoeg om mijn eerste foto’s op film in plaats van digitaal te hebben gemaakt. Mijn fascinatie voor analoog begon toen met experimenten met een supersimpele camera op 35mm-film. Daar kwam al snel een Polaroid bij. Want hoe fantastisch is het om direct de foto te kunnen zien die je gemaakt hebt? Waarschijnlijk ging het daarna mis met de eerste Game Boy Camera. In feite was deze mijn eerste digitale camera en ineens was ik ervan overtuigd dat het veel handiger is om eerst een foto op een (piepklein) scherm te zien, en daarna pas te beslissen of ik een (nóg kleiner) printje wilde hebben.

Vandaag de dag maak ik op mijn iPhone elke dag tientallen foto’s van van alles en nog wat, en het merendeel daarvan zie ik hooguit nog terug in een automatische terugblik van Foto’s. Jammer eigenlijk. Dat dacht ik ook toen ik in de Hotstuff van iCreate 157 de Lomography Lomomatic 110 zag. Hoe cool zou het zijn om weer op analoge film te schieten, in een obscuur formaat zelfs, en deze daarna te laten ontwikkelen – zonder vooraf te weten hoe het resultaat eruit komt te zien. Dus werd de camera besteld en heb ik er inmiddels de eerste film al doorheen gejaagd.

kooptip

De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!
De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €696!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

Lomomatic 110 review: van hoge kwaliteit

De Lomomatic is er in drie varianten. De meest basic variant is gemaakt van plastic in ­beige-oranje (lekker jaren zeventig) en kost 99 euro. Wil je daar een flits bij, inclusief gekleurde opzetstukjes, dan ben je 119 euro kwijt. De duurste variant van 159 euro heeft een metalen behuizing en altijd een flits. Op de behuizing na zijn de modellen identiek. Ik koos voor de metalen variant, die erg hoogwaardig en stabiel aanvoelt. Niets wiebelt of beweegt.

De vast ingebouwde Minitar CX-lens is een eigen ontwikkeling van Lomography. In tegenstelling tot eerdere lenzen van het bedrijf is deze gemaakt van glas in plaats van plastic, wat uiteraard tot veel scherpere beelden leidt. De brandpuntsafstand bedraagt 23 mm wat voor een mooie groothoek zorgt – perfect voor architectuur-, landschaps- of groepsfoto’s. Overigens: de hoofdlens van alle recente iPhones heeft een brandpuntsafstand van 24 mm – dus je weet ongeveer wat voor beelduitsnedes je kunt verwachten. Het diafragma van de Lomomatic is in te stellen op f/2,8 voor nachtopnames of f/5,6 voor overdag. Als je de flits wilt gebruiken, dan moet je die trouwens eerst aan de camera bevestigen. Dat gebeurt via een klein schroefje dat je met een draaiwieltje vastmaakt.
Om een foto te maken, schuif je de camera uit elkaar. Dan verschijnen ook allerlei instellingen en knopjes.

Via een schuifje stel je de afstand tot het voorwerp in dat je wilt vastleggen. Ja, je leest het goed. Er is geen autofocus. Oh ja, en ook de ISO-waarde van de film stel je handmatig in. Ten slotte is er nog een bulb-modus voor belichtingen tot dertig seconden en het MX-schuifje waarmee je één foto meerdere keren kunt belichten. Nadat je een foto hebt gemaakt, duw je de camera dicht en schuif je hem weer open. Op die manier ga je naar de volgende foto.

Ontwikkelen van film uit de Lomomatic 110

De Lomomatic 110 gebruikt het 110 pocketfilm-formaat. De films en foto’s zijn kleiner dan de standaard 35 mm-filmrolletjes, maar hebben het voordeel dat je ze altijd uit de camera kunt halen. Ze zijn op het huidige frame na helemaal afgesloten, waardoor je maar één kiekje verliest. Lomography is inmiddels de enige fabrikant van 110-film, maar ze zijn bij zo’n beetje alle fotowinkels verkrijgbaar. In totaal zijn er zeven verschillende films verkrijgbaar, elk met unieke kleuren.

Heb je de 24 foto’s geschoten, dan laat je ze ontwikkelen. Een Kruidvat adverteert er niet mee, maar kon onze 110-film probleemloos ontwikkelen. Bij de helft van de foto’s kom je er dan pas achter dat je net de verkeerde instellingen hebt gebruikt (overbelicht, onderbelicht, focus verkeerd), de andere helft ziet eruit alsof je ze in de jaren tachtig hebt geschoten. Er is veel ruis en de kleuren zijn net te verzadigd of hebben een gekke zweem. Maar dat is juist de grap van de analoge fotografie van tegenwoordig, en de Lomomatic 110 is het perfecte gereedschap daarvoor.

Conclusie Lomomatic 110

Wil je weer analoog foto’s gaan maken? Dan is de Lomomatic 110 daar de perfecte camera voor. Hij is – voor een analoge retro camera – gemakkelijk in gebruik en schiet foto’s zoals je ze van zo’n camera verwacht.

Pluspunten

  • Stevige behuizing
  • Geinige extra’s
  • Lekker retro

Minpunten

  • Films zijn duur
  • Je moet weer leren foto’s maken