Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Maak je huis slimmer met deze starter pack van Legrand

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Legrand starter pack

Als er twee dingen goed bij elkaar passen, dan zijn het wel je huis slimmer maken en daarbij een beetje doe-het-zelven. Nu zijn veel smart-home producten gemakkelijk te installeren, maar niet iedereen vindt het fijn om ingebouwde lichtschakelaars of stopcontacten te vervangen. Dat ook hiervoor slimme oplossingen zijn, lees je in deze review van de Legrand Valena Next Smart Lighting Starter Pack. Hiermee gebruik je een slimme lamp die gewoon te bedienen is met een lichtschakelaar.

Starterskit met drie onderdelen

Zoals het hoort voor een starter pack, bestaat de Legrand Valena Next uit verschillende onderdelen. Ten eerste is er een slimme led-lamp met E27-fitting van het merk Ledvance. Deze is uitgerust met de draadloze standaard Zigbee, voor integratie met je slimme huis. De andere onderdelen zijn wel van Legrand, dat daarvoor techniek van Netatmo gebruikt.

De mobiele gateway doe je in een stopcontact, waarna hij verbinding kan maken met je wifi. Hierdoor is je slimme lamp straks ook te bedienen als je buitenshuis bent. En hij is leuk vormgegeven als een soort diamant, al valt hij met zijn zwarte kleur wel ongewenst op.

Ten slotte is er nog de lichtschakelaar. Maar ho, wacht, lichtschakelaar? We zeiden toch juist dat je niets hoeft in te bouwen? Nee, dat hoeft ook niet, want deze schakelaar is draadloos. Je plakt hem gewoon op de muur, dus je hebt de schakelaar exact op de plek waar die moet zijn.

Het installeren is zo gepiept. Steek de mobiele gateway in een stopcontact en maak via de Home + Control-app uit de App Store verbinding met je wifi-netwerk. Vervang daarna een ouderwetse gloeilamp door de slimme led-lamp van Ledvance en zet hem aan via de bestaande lichtschakelaar.

Pak ten slotte de slimme schakelaar, houd hem in de buurt van de gateway en druk de knop in het midden enkele seconden in. Daarna is alles al aan elkaar gekoppeld en bedien je de slimme lamp met de schakelaar. Zoals gezegd kun je de schakelaar overal plaatsen waar je wilt. Wil je toch liever een bestaande lichtschakelaar vervangen? Dat kan ook, maar hiervoor moet je dus wel de basis van de montage van een lichtschakelaar begrijpen. Gelukkig biedt de meegeleverde handleiding uitkomst.

Vervolgstappen

De starterskit van Legrand is compatibel met Apple HomeKit, waardoor je de lamp dus ook gemakkelijk vanuit de Woning-app op je iPhone, iPad of Mac bedient. Heb je de smaak te pakken? Dan zijn er uitbreidingssets waarmee je extra schakelaars en lampen toevoegt. Meer dan een mobiele gateway heb je in de meeste gevallen niet nodig, het bereik is voor de meeste huizen toereikend.

Legrand starter pack: conclusie

Wie op zoek is naar een no-nonsense manier om zijn huis uit te rusten met slimme verlichting, zit bij Legrand aan het goede adres. Deze starterskit is niet spannend, maar doet precies wat-ie moet doen en is dankzij HomeKit en Zigbee toekomstbestendig.

Pluspunten

  • Flexibel inzetbaar.
  • Snel ‘ingebouwd’.
  • Gemakkelijke configuratie.

Minpunten

  • Mobiele gateway ziet er leuk uit
  • maar waarom is hij zwart?!