Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Koss Porta Pro review: terug naar de jaren 80

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Koss Porta Pro review

In een wereld van AirPods halen we meestal onze neus op voor een goedkope koptelefoon met een draadje. Maar bewijst de Koss Porta Pro in onze review dat we dat juist níét moeten doen?

Old school

De Koss Porta Pro past op het eerste gezicht helemaal bij de categorie ‘goedkope koptelefoon’. Een behuizing van plastic en een simpele metalen hoofdband? Check. Oorkussens met een dun schuimlaagje? Dubbelcheck. Een ouderwets kabeltje met een haakse 3,5 mm-aansluiting? Tripelcheck.

Het design is anno 2022 op z’n minst opvallend te noemen: het lijkt rechtsreeks uit de jaren tachtig te komen. Sterker nog, dit is niet alleen schijn: de Porta Pro komt oorspronkelijk uit 1984 – net als de originele Macintosh – en het ontwerp is nagenoeg onveranderd gebleven. Dat moet je wel maar net liggen, want subtiel is anders. Wij zijn in ieder geval fan.

Praktisch retro

Pak je de Porta Pro op, dan valt direct op hoe licht hij is. En dat is een voordeel, want hoe lichter een koptelefoon, hoe langer je hem kunt dragen zonder dat het oncomfortabel wordt. De oorkussens kantelen wat, zodat ze altijd goed tegen je oor zitten, en met de ‘comfortZone’-schakelaar stel je in hoe stijf de koptelefoon tegen je hoofd zit. Ook fijn: er zit een kleine ruimte voor de pootjes van je bril, waardoor die niet tegen je hoofd worden gedrukt. Je kunt de Porta Pro met gemak urenlang dragen zonder dat je het merkt.

De hoofdband instellen is wel wat onhandig: zodra je hem afdoet, schiet hij automatisch terug naar de kleinste stand. Dat is vooral zodat je hem gemakkelijk in kunt klappen om mee te nemen, maar daardoor moet je hem wel altijd verstellen als je hem opdoet – al duurt dit maar een paar seconden.

Ruimtelijk, diep, goedkoop

Koss Porta Pro review

Aan de Koss hangt een ouderwetse kabel – optioneel met een afstandsbediening. Aan het uiteinde vind je een 3,5mm mini-jack-aansluiting, al is er ook een variant met een Lightning- of usb-c-aansluiting (Porta Pro Utility). Wij testten het model met de ‘normale’ mini-jack, in combinatie met Apple’s Lightning-naar-mini-jack-adapter om hem op de iPhone aan te sluiten. Dit is doorgaans de goedkoopste optie.

Het geluid klinkt goed. Erg goed. Verbazingwekkend goed, als je bedenkt dat de Porta Pro slechts € 30 kost. Alle kosten die zijn bespaard op het materiaal van de koptelefoon, lijkt in de speakers te zijn gestoken. Het resultaat is een vol en ruimtelijk geluid, met een flink diepe bass en een treble die niet overweldigt.

De Porta Pro is dus een soort wolf in schaapskleren, in positieve zin, en hij is een stuk leuker om naar te luisteren dan de gemiddelde draadloze koptelefoon of oortjes – inclusief Apple’s AirPods. Let er wel op dat nummers met hele diepe basklanken, zoals elektronische muziek of moderne pop, soms wat overweldigend worden. Subtieler gemixte muziek siert de Porta Pro meer – toepasselijk genoeg klinken opnames uit de jaren 80 en 90 daardoor fantastisch.

Open speakers

Het ruimtelijke geluid past bij het ontwerp van de speakers, die zogenaamd ‘open back’ zijn. Doordat ze open zijn aan de achterkant, krijgen de speakers meer ruimte om lucht te verplaatsen. Dit betekent overigens ook dat je goed je omgeving blijft horen als je de Porta Pro op hebt, en dat de mensen in je omgeving je muziek (zachtjes) kunnen horen. Daarmee is hij geschikt voor thuis en buiten, maar minder geschikt voor in de bibliotheek of in de trein.

Zoek je naar een goedkope koptelefoon waarmee je meer uit je muziek haalt, dan is de Porta Pro een waanzinnig goede deal. Net als bij duurdere HiFi-koptelefoons ga je meer details in je muziek horen, met name als je het combineert met de hoge kwaliteit lossless audio van Apple Music. En hij ziet er ook nog eens superhip uit – want laten we eerlijk zijn, de eighties zijn weer helemaal terug.

Koss Porta Pro review: conclusie

De Porta Pro schreeuwt ‘goedkoop’, tot je hem op je hoofd zet. Hij klinkt als een klok, en is leuker om naar te luisteren dan veel duurdere opties. Je moet alleen wel kunnen leven met een draadje.

Pluspunten

  • Geweldige sound voor de prijs.
  • Comfortabel.
  • Brildragervriendelijk.
  • Retro ontwerp.

Minpunten

  • Onhandige hoofdband.
  • Voelt zo goedkoop als hij is.