iRobot Roomba Combo i8+ review: deze robotstofzuiger zuigt én dweilt
De meeste robotstofzuiger hebben twee nadelen. Nummer één: je moet continu hun bakjes leegmaken zodat ze kunnen blijven zuigen. En nummer twee: ze kunnen niet dweilen. Dat laatste zorgt juist voor een écht schone vloer. De iRobot Roomba Combo i8+ pakt beide problemen aan, want hij dweilt en leegt zijn bakje zelf. Of hij dat goed doet, lees je in deze uitgebreide test.
Instellen en op verkenningstocht
In de flinke doos zit de Roomba van iRobot en een speciaal oplaadstation (Clean Base). Dit is een opvangbak waarin hij het vuil na zijn schoonmaakronde loost. Niet schrikken als dit de eerste keer gebeurt, want het gaat gepaard met een flinke hoeveelheid kabaal. Gelukkig duurt het slechts een paar seconden.
De opvangbak op het laadstation is fijn en voorkomt dat je zelf elke keer het bakje moet leeggooien. Houd er wel rekening mee dat je zo nu en dan nieuwe stofzuigerzakken moet kopen. Al hoeft dat niet heel vaak: we hebben de Roomba anderhalve maand getest en de bak was nog niet eens halfvol – en dat met twee katten in huis!
Overigens is de Roomba ook zonder dit flinke station te koop; dan kost hij 499 euro. Maar dan moet je dus wel elke keer handmatig het kleine bakje in de Roomba zelf leeggooien.
Na het installeren van de app en het maken van een wifi-verbinding, moet je de robot een naam geven. Na dat gedaan te hebben, moesten we onze ‘meneer Janssen’ nog even op het basisstation laten staan om op te laden en de nieuwste updates te downloaden. Daarna was hij klaar voor gebruik.
De eerste paar keer moet de iRobot Roomba Combo i8+ je huis nog even in kaart brengen en de omgeving verkennen. Daarom doet hij op dat moment nog wat langer over zijn rondjes. Over een gemiddelde benedenverdieping van zo’n 40 vierkante meter, met vloerkleed, keukenstoelen en meubels als obstakels (en wat schoenen op de grond), deed de stofzuiger zo’n 45 minuten. Dit was nadat hij aan de woonkamer gewend was geraakt.
Stofzuigen met hindernissen
Tijdens het zuigen hoor je de Roomba goed zijn gang gaan, maar het geluid is lang niet zo hard als dat van een reguliere stofzuiger. Op den duur wordt het wel vervelend als je bijvoorbeeld aan het werk bent of met iemand wilt praten. Daarom is het vaak net wat handiger om de robotstofzuiger zijn ding te laten doen wanneer je niet thuis bent.
Dat kan heel gemakkelijk met de Nederlandse app. Zo kun je waar dan ook de Roomba opdracht geven om aan een schoonmaakronde te beginnen. Of stel in dat hij op vaste momenten zijn rondje moet maken. Overigens kun je de Roomba ook starten door de knop boven op het apparaat in te drukken. Daarnaast zijn Siri spraakopdrachten een optie. Zeg bijvoorbeeld: ‘Hé Siri, wil je de keuken even stofzuigen?’
Jammer genoeg heeft de iRobot i8+ geen ondersteuning voor de Woning-app van Apple. En dat is wel een gemis. Je kunt wel met bijvoorbeeld IFTTT of Apple’s eigen Opdrachten-app aan de slag, maar daar moet je dan even induiken. Verder is de Roomba compatibel met Google Home en Alexa.
Overigens maakt de Roomba goed schoon. Ook het vloerkleed was geen probleem, maar met een hoogpolig matje had hij wat meer issues. Het lukte uiteindelijk wel om het schoon te maken (de Roomba doet een soort dansje om toch op alle plekjes te komen), maar het kostte hem veel moeite. Houd daar rekening mee als je veel van dit soort vloerkleden hebt.
Los vuil, kattenharen, kruimels en de nodige stofnesten: de iRobot weet er wel raad mee. Vooral egale vloeren krijgt hij goed schoon. Het enige wat er soms gebeurde, was dat kleine harde kruimels door de borsteltjes werden gelanceerd en op plekken belandden waar de stofzuiger eerder al was geweest. Maar dat kwam slechts zeer sporadisch voor.
Ook met dweilstand
Wanneer je de dweilstand wilt gebruiken, kun je niet zomaar de opvangbak met de dweil erin klikken. Althans, niet de eerste keer. Voordat de Roomba kan dweilen, moet je de QR-code op het opvangbakje scannen met je iPhone. Vervolgens installeert de app de update en krijg je de nodige informatie te zien die je nog even moet uitvoeren.
Houd er ook rekening mee dat het opvangbakje in de iRobot Roomba Combo i8+ na het dweilen niet wordt leeggemaakt. Dat moet je dan zelf doen. Je kunt overigens op de kaart in de app aangeven waar de iRobot niet hoeft te dweilen.
Al met al is de dweilfunctie handig, maar deze werkt alleen goed bij lichte vlekken. Je kunt de Roomba instellen om extra goed te boenen, maar dan zijn het nog steeds alleen de oppervlakkige vlekken die hij weghaalt. Verwacht dus niet dat je nooit meer hoeft te dweilen.
iRobot Roomba Combo i8+ review: conclusie
De iRobot Roomba Combo i8+ is een prima robotstofzuiger. Je moet hem echter niet zien als vervanger van je stofzuigronde, maar meer ter ondersteuning. De dweilfunctie helpt mee, maar is niet goed genoeg voor hardnekkige vlekken.
iRobot Roomba Combo i8+: vind de beste prijs
iRobot Roomba Combo i8+ kopen
De Roomba Combo i8+ is verkrijgbaar bij verschillende online winkels. De prijzen lopen nogal uiteen, dus neem vooral een kijkje bij de verschillende online winkels. Op het moment van schrijven is de Roomba Combo i8+ het goedkoopst bij Bol.com.
Praat mee
0