Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
reviews iPod

De grote iPod flashback: twee decennia muziek in je broekzak

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
iPod flashback

De impact van de iPod was enorm. Door de directe toegang tot onze hele muziek­bibliotheek, raakten we helemaal opnieuw verliefd op het luisteren van albums. En met iTunes – het Mac-programma dat je nodig had om je muziek over te zetten en te synchroniseren – beschikten we over de perfecte mogelijkheid om onze muziek-CD’s te digitaliseren en te beheren. Het was een eenvoudigere tijd, nog voordat de iPhone onze broekzakken en streamingdiensten onze muziekbibliotheken overnamen. Nu het einde daar is, is het tijd voor een flashback naar de mijlpalen van de iPod.

iPod classic

iPod flashback

De allereerste iPod was al een succes op het moment dat hij aangekondigd werd. In de prille digitale ­muziekindustrie stak hij met kop en schouders boven de concurrentie uit, en hij blies nieuw leven in Apple en de hele tech-wereld. Tot op de dag van vandaag profiteren bedrijven van zijn erfenis.

Toshiba bedacht een superkleine harde schijf waarvan niemand wist wat je ermee moest. Tót Apple hem gebruikte om 5 GB opslagruimte voor je muziek te bieden. Een versie met 10 GB volgde later. Dit was een enorme hoeveelheid opslagruimte als je bedenkt hoe minuscuul de afmetingen van het apparaat waren. Het ontwerp werd helemaal afgemaakt door het klikwiel aan de voorkant. Dat was niet alleen intuïtief, maar ook echt grappig om te gebruiken.

De iPod maakte snel een einde aan het illegaal kopiëren van muziek. Het bleek dat mensen bereid waren voor muziek te betalen, mits deze gemakkelijk te verkrijgen en redelijk geprijsd was. De verbeteringen – zoals volledige­ ­Windows-ondersteuning – creëerden in feite een heel nieuwe muziekindustrie. In de loop van de tijd is die geëvolueerd tot streaming (en de ondergang van ‘fysieke’ muziek betekende). In de loop van zes jaar werd de iPod classic verbeterd met grotere opslagcapaciteiten, tot een maximum van 160 GB, de mogelijkheid om foto’s te bekijken en video’s af te spelen.

Pas later in zijn leven kreeg deze eerste iPod de bijnaam ‘classic’. Een treffende omschrijving voor een product waar vele miljoenen mensen met nostalgie op terugkijken. De Sony Walkman bracht eind jaren zeventig draagbare muziek naar de massa. Maar de iPod verbeterde de ervaring in alle opzichten en veranderde de wereld. Op manieren die zelfs Apple zelf niet had kunnen voorzien.

iPod mini

iPod-flashback

De iPod mini bracht iets geheel nieuws in de wereld van draagbare muziek. Hij was piepklein in vergelijking met andere spelers en de 4 GB opslagruimte was meer dan genoeg voor dagelijkse bezigheden als sporten en het woon-werkverkeer. Met zijn kleurrijke ontwerp voelde het alsof de Walkman in een moderner jasje was teruggekeerd.

Er was geen mp3-speler die qua succes aan de mini kon tippen … tot er een rivaal verscheen, ironisch genoeg van Apple zelf. Het bedrijf is nooit bang geweest om op zijn eigen producten te kannibaliseren, onder het mom van vernieuwing. Apple bracht in 2005 nog een tweede en definitieve mini uit met meer opslagruimte, nieuwe kleuren en enkele kleine visuele veranderingen. Dit wijst er waarschijnlijk op dat er meerdere teams bij betrokken waren. Want de nano volgde pas zeven maanden later, met de kleinere shuffle er voor de aardigheid naast.

De mini veranderde onze relatie met muziek en bewees dat behoorlijke functionaliteit geboden kon worden in kleine devices. Het hielp de digitale muziekindustrie groeien en zorgde ervoor dat steeds kleinere onderdelen ontwikkeld werden. Dit zou vervolgens doorsijpelen naar de andere iPods, zoals de classic en de nano, en uiteindelijk in de iPod touch en zelfs de iPhone. Uiteindelijk heeft de mini het maar twee generaties volgehouden en behoort hij niet tot de meest iconische Apple-producten.

Maar de manier waarop het Apple hielp om techniek te miniaturiseren, is vandaag nog te zien in de iPhone en Apple Watch. Ten slotte is het waarschijnlijk ook de eerste iPod die de behoefte aan draadloze koptelefoons duidelijk heeft gemaakt. Door het kleine formaat leken de draden van de EarPods opeens te lomp. Het zou wel eens de kiem kunnen zijn geweest voor de AirPods die tegenwoordig het straatbeeld domineren.

iPod shuffle

iread_ipod_141

Ook vandaag de dag ziet de iPod shuffle er tijdloos uit, en dat terwijl hij al zeventien jaar geleden op de markt kwam. Er waren in totaal vier shuffles. Ze zagen er allemaal heel verschillend uit, maar Apple slaagde er toch in om er één productlijn van te maken.

Het ontbreken van een scherm op het eerste model was een verrassing en de opslagruimte was met 512 MB nogal beperkt. Je ging bijna twijfelen of het wel een iPod was! Maar mensen wilden best wat offers brengen omdat het zo’n klein en fijn apparaat was. Anderhalf decennium later kijken mensen er soms nog met heimwee naar terug.

De iPod shuffle is zoveel meer dan een experiment of een modestatement. Het is een iPod waar we met veel nostalgie op terugkijken en een voorbeeld van de flexibiliteit die Apple altijd laat zien als het erom gaat de grenzen van het ontwerp te verleggen. Het laat ook zien hoe Apple er steeds in slaagt om zijn klanten techniek op een compleet andere manier te laten gebruiken. Van de ene op de andere dag.

iPod nano

iPod flashback

Bij de iPod mini had Apple geleerd hoe het een bestaand formaat iPod nog kleiner kon maken. Bij de iPod shuffle ging Apple weer verder en werd de muziekspeler bijna hilarisch klein. De iPod nano volgde nog iets later, en was eigenlijk een mengelmoesje van de vorige twee.

De eerste nano had een klein kleurenscherm voor het weergeven van foto’s, Met zijn flashgeheugen was snelheid daarbij nooit een probleem. Na slechts een kleine ontwerpwijziging bij de tweede generatie bracht de derde ons een geheel nieuwe vorm, de mogelijkheid om video’s af te spelen en een nieuw besturingssysteem.

Het feit dat hij er vanuit bijna elke hoek uitzag als een kleine iPod classic, zorgde ervoor dat veel ­mensen er direct enthousiast over waren. De nano had, meer nog dan andere iPods, voortdurend designwijzigingen en was daarmee een goede indicator voor Apple’s koers.

Vijf van de eerste zes nano’s waren lang en slank, alleen de derde versie leek wat korter en dikker. Bij versie zes kromp de nano naar een heel nieuw niveau en was er in feite alleen nog maar een scherm over. De laatste versie werd dan weer lang, met dezelfde focus op het grote scherm en met een thuisknop! Zonder twijfel was deze laatste ook de krachtigste van de kleine iPods, waarbij Apple functies van de iPod touch en iPhone gebruikte.

De iPod nano laat ook zien hoe vooruitstrevend Apple was met de designs en de techniek. Als je vandaag bijvoorbeeld de zesde generatie iPod nano om je pols zou binden, krijg je 16 GB opslagruimte, een scherm met multi-touch en een handige clip om overal aan vast te maken. Het staat echt niet zo ver af van de Apple Watch van tegenwoordig. Ga een generatie verder terug, dan heb je al een VGA-videocamera, naast een ­FM-tuner en een microfoon.

iPod touch

iread_ipod_141

De eerste iPod touch verscheen een paar maanden na de originele iPhone. Maar het kan bijna niet anders dat de twee toestellen samen ontwikkeld werden. Zeker weten zullen we het nooit. Maar de iPod touch is onmiskenbaar een slankere iPhone zonder de telefoon en met een veel lagere prijs. Mensen konden een touch kopen om een indruk te krijgen van de iPhone. Dat leidde na verloop van tijd ongetwijfeld tot een groter succes van de iPhone.

De tweede generatie touch bracht spelletjes en apps met zich mee, waardoor het apparaat multifunctioneler aanvoelde dan ooit. Mensen konden YouTube gebruiken, surfen op het internet, muziek en hun eigen video’s afspelen, en nog veel meer. Er volgden meer verbeteringen, waaronder een Retina-scherm, snellere processors, betere camera’s en meer opslagruimte dan je ooit nodig zou hebben.

iPod flashback: het einde van een tijdperk

De recente aankondiging van Apple dat de iPod verleden tijd is, betekent dat we afscheid nemen van een icoon. Maar de realiteit is dat ­smartphones alles hebben overgenomen wat de iPod kon. De ­iPhone biedt alles wat de touch kon, maar met nog meer flexibiliteit en communicatie­kracht.

In de 21 jaar waarin de iPod bestond, is er zo veel veranderd in de tech-wereld. We hebben supersnelle streaming voor muziek, video en bijna al het andere, razendsnel mobiel internet en honderden sociale netwerken. De iPod was echter het begin van veel van de hardware die voor ontwikkelaars nodig was om uit te komen op het punt waar we nu staan.

De iPod mag dan uit de handel zijn, hij zal voortleven in de techniek die we vandaag gebruiken. Van de iPhone tot de Apple Watch, de iPad en zelfs de kleinere MacBooks: er is geen twijfel mogelijk dat de experimenten met de iPod Apple geholpen hebben om iedereen een computer voor in zijn broekzak te geven. Het klinkt misschien overdreven, maar het is bijna onmogelijk om in beeld te brengen hoeveel invloed de iPod de afgelopen twee decennia op ons leven heeft gehad.