iPhone XR review: heel veel high-end voor heel veel minder geld
Nog nooit was een instapmodel zó aantrekkelijk als de iPhone XR. Die bezit alle geavanceerde technologie van het vlaggenschip, maar dan in een goedkoper, maar bijna identiek jasje. Wat merk je in de praktijk van het enorme prijsverschil? Zijn het scherm, de camera en het ontwerp van de XR echt zoveel minder? Of heb je voor honderden euro’s minder ook een supervette iPhone? Je leest het in deze iPhone XR review.
iPhone XR review: ontwerp
De iPhone XR mag dan wel het instapmodel zijn, maar het voelt absoluut alsof je een high-end smartphone in je handen hebt. Met het grote scherm, de afgeronde hoeken en de inkeping heeft de XR de moderne looks van de X en XS. Wel zijn de zwarte randen rondom het lcd-scherm een fractie breder, maar dat zie je alleen als je eerder de iPhone X hebt gebruikt. De reden voor de forsere randen is overigens duidelijk: de volledige technologie voor de achtergrondverlichting van het lcd-scherm is erin verstopt, iets waarin Apple als eerste smartphonefabrikant is geslaagd. Hierdoor zijn er geen superdikke randen boven en onder het scherm nodig en heeft de XR een prachtig scherm dat zich bijna van rand tot rand uitstrekt.
De behuizing is iets anders dan de XS heeft. De band rondom het toestel is gemaakt van een goedkoper materiaal: aluminium in plaats van roestvrijstaal. Dat ziet er echter ook elegant uit; het zijn geen iPhone 5C-toestanden. Dat geldt ook voor de kleur. De glazen rug van onze iPhone XR glanst in een blinkende kleur die schitterend is. Daarbij kun je bij de XR kiezen uit rood, geel, blauw, koraal, of het minder uitbundige wit of zwart. Bij de iPhone XS heb je de keuze uit spacegrijs, zilver en goud. In ieder geval geven beide toestellen je helemaal het premium-gevoel. Daar hoef je dus niet de duurste iPhone voor te hebben.
Schermkwaliteit
Een belangrijk verschil tussen de twee is het type scherm. Op papier is het scherm van de iPhone XS (de iPhone XS review lees je hier) superieur aan dat van de XR. Dat komt vooral door het prijzige oled-scherm van de XS (de XR heeft lcd), maar de resolutie van de XS is ook beter: 458 pixels per inch (ppi). Bij de iPhone XR ligt de pixeldichtheid op 326 ppi. Ook ontbreekt er bij de XR een ondersteuning voor Dolby Vision en HDR.
Wat je in de praktijk merkt van die verschillen? Vrij weinig. Nog steeds is de lcd-technologie van Apple geweldig. Wij kunnen de ontbrekende pixels op de XR niet waarnemen. Dat betekent niet dat er iets mis is met onze ogen. Als je de iPhone voor je houdt (en dat is meestal op een afstand van zo’n 25 centimeter), kun je ongeveer 300 pixels per inch waarnemen. Hogere waarden dan 326 ppi klinken cool, maar het verschil zal je niet of nauwelijks opvallen. Als het gaat om de schermtechnologie en het bekijken van 4K-video’s zijn de verschillen groter, maar we moeten de iPhones naast elkaar leggen om goed te zien dat het wit van het oled witter is, en het zwart zwarter.
Geen 3D Touch, maar Haptic Touch
Een gemis dat waarschijnlijk meer gebruikers dagelijks zullen voelen, is dat de iPhone XR geen drukgevoelig scherm met 3D Touch meer heeft. Dit moest plaatsmaken voor de nieuwe techniek voor de achtergrondverlichting van het lcd-scherm. In plaats van 3D Touch is er iets wat Apple Haptic Touch noemt. In plaats van harder, druk je wat langer, waarbij het scherm op die plek voor een lichte trilling zorgt, zodat je een klik-illusie krijgt.
In het begin is dat even wennen. Het werkt langzamer en het voelt als een stapje terug. Bovendien is Haptic Touch geen volwaardige vervanging, want het werkt (nog) niet op app-pictogrammen (die beginnen bij een lange druk te wiebelen) en binnen apps. Op slechts enkele plekken kun je er wat mee, zoals in het Bedieningspaneel of het Camera-icoon op het toegangsscherm. Toch is het in ieder geval goed dat er een alternatief is voor 3D Touch en Apple heeft beloofd dat Haptic Touch in de toekomst op meerdere plekken in het systeem zal opduiken.
Een iPhone van formaat
De iPhone XR zit gevangen in een imposant lichaam: met een schermformaat van 6,1 inch is het de iPhone met het grootste lcd-scherm ooit. Daarmee valt het valt het fysiek precies tussen de XS-modellen in (5,8 en 6,5 inch). Net als de iPhone XS Max (rechts op de bovenstaand foto) is het door de grootte lastig om het toestel met één hand te gebruiken. Terwijl het met de iPhone X en de kleine versie van de iPhone XS nét lukt om met je duim het bovenste deel van het scherm te bereiken, lukt dat niet met de iPhone XR. Activeer je de functie ‘Bereikbaarheid’ (waarbij je de inhoud van het scherm naar beneden schuift), dan biedt dat overigens wel enig soelaas, maar het blijft behelpen.
Handzaam is de iPhone XR dus niet, maar het grote display heeft ook veel voordelen. Video’s komen beter tot hun recht en bij games worden de elementen groter weergegeven, waardoor de apps zich beter laten bedienen. Bovendien is het een verademing bij het browsen, want er past veel meer inhoud op het scherm.
Camera
De iPhone XR heeft dezelfde hoofdcamera als de iPhone XS– een 12 MP-groothoekcamera – en dezelfde Smart HDR-mogelijkheden. Wel moet de XR het stellen zonder de camera met telelens waar de andere iPhone X-modellen mee zijn uitgerust. Met de telelens van de X en de XS heb je tot twee keer optische zoom en tot tien keer digitale zoom, bij de iPhone XR met zijn enkele lens ben je beperkt tot vijf keer digitale zoom. Bij digitale zoom heb je altijd last van kwaliteitsverlies. Bekijk je je foto’s alleen op de iPhone, dan merk je daar niet al te veel van, maar zie je de foto’s op een groot scherm of afgedrukt in een fotoboek, dan valt het mogelijk wel op.
Voorheen waren alleen iPhones met een dubbele camera geschikt voor de portretmodus. De iPhone XR heeft echter een primeur: het is de eerste iPhone die ook zulke prachtige portretten kan schieten zonder de telelens. Apple weet de portretmodus bijzonder knap na te bootsen door middel van software-trucjes. Ook de regelaar waarmee je het bokeh-effect (scherptediepte) dramatischer maakt, is van de partij op de XR. Er zijn wel wat beperkingen. Zo werkt de portretmodus met de iPhone XR alleen met gezichten. Verschijnt er iets anders dan een mens voor de lens, dan spreekt de kunstmatige intelligentie je streng toe: ‘Geen persoon gedetecteerd’. Afdrukken is dan onmogelijk. Geen portretmodus dus voor je instagrammable maaltijd, (niet) alledaags object of je fotogenieke huisdier – hoe lief hij of zij ook in de camera kijkt. Er is nog een beperking: in plaats van vijf portreteffecten, heb je er maar drie. Toneellicht en Toneellicht Mono ontbreken. Bij deze twee effecten wordt de achtergrond helemaal zwart en verschijnt het onderwerp in kleur of grijstinten. Wat ons betreft zijn dit ook de minst aansprekende effecten. De selfiecamera op de X, XS en de XR is overigens identiek, dus op je zelfportretten kun je wel alle vijf de effecten loslaten.
De portretmodus op de iPhone XR heeft bovendien voordelen die absoluut noemenswaardig zijn. De portretten die je maakt onder slechte lichtomstandigheden, zien er beter uit dan de pogingen van de duurdere iPhone XS (Max). Dat komt doordat er alleen gebruikgemaakt wordt van de groothoeklens, terwijl bij de XS ook de telelens in actie komt: die doet het nou eenmaal minder goed in het donker. De XS zoomt bovendien verder in op het gezicht terwijl er bij de XR meer te zien is van de omgeving. Dat is iets wat je persoonlijke voorkeur kan hebben.
Snelheid en batterij
Het interessante is dat ook de XR draait op de enorm snelle A12 Bionic-chip die in de iPhone XS zit. Volgens de eerste benchmarktesten is het de krachtigste telefoonprocessor op de markt. Daarmee is ook de iPhone XR bijzonder geschikt om grafisch intensieve apps te draaien, zoals AR-apps of games. Snelheidsverschillen tussen de iPhone XS en iPhone XR zijn niet merkbaar.
Bovendien heeft de iPhone XR de beste batterij die ooit in een iPhone gezeten heeft. Inderdaad: die houdt het nóg langer vol dan de grotere batterij in de iPhone XS Max. Dit komt doordat het lcd-scherm van de XR minder stroom verbruikt. Daarmee heb je op een gemiddelde dag aan één acculading meer dan genoeg om de dag door te komen – en soms overleeft de XR zelfs een tweede dag.
Moet je de iPhone XR kopen?
Bij het beoordelen van de iPhone XR voelde het toestel absoluut niet aan als mid-range, maar als een telefoon van topklasse. De iPhone biedt bijna al het moois wat het 300 euro duurdere vlaggenschip ook brengt: het ontwerp is (ondanks de iets dikkere randen) even stijlvol en modern als dat van de XS; het scherm is bijna even groot; hij heeft dezelfde geavanceerde TrueDepth-camera voor Face ID; er is een portretmodus; hij draait eveneens op de superieure Bionic A12-processor en de batterijduur is dankzij het zuinige lcd-scherm zelfs beter.
Wat wil je nog meer? Een hoogwaardig oled-scherm en tweede lens? Als deze twee eigenschappen je honderden euro’s waard zijn, dan moet je voor de XS of de XS Max gaan. De XR heeft echter ook een verbluffend display dat gedetailleerd en kleurrijk is; het verschil met oled valt alleen op als je de iPhones naast elkaar legt. Het ontbreken van de telelens is een groter gemis, maar de iPhone XR heeft eveneens een zeer goede camera, die meestal net zo goed presteert als de dubbele lenzen van de iPhone XS. Als je twijfelt tussen de nieuwe iPhones, dan zal de goedkopere iPhone XR voor bijna iedereen de beste keuze zijn. Zeker voor wie een iPhone 7 of ouder heeft. Snelheid, schermgrootte, camera: ze maken een gigantische sprong voorwaarts.
Een uitgebreidere versie van deze iPhone XR review lees je in iCreate 103:
Praat mee
0