iPhone 16 Pro (Max) review: de beste iPhone ooit valt flink tegen
De beste iPhone is weer iets beter, maar is ‘iets’ wel genoeg? Je leest het in onze uitgebreide iPhone 16 Pro review.
De iPhone is al zeventien jaar lang een product dat nooit echt ‘af’ is. Er valt immers altijd wel weer wat toe te voegen: een betere camera, een mooier scherm, een grotere accu, een snellere chip … Maar hoewel we deze vernieuwingen ieder jaar verwachten, willen we doorgaans ook nog iets extra’s. Iets waardoor we kunnen zeggen: ‘dit is echt iets nieuws’. Denk aan een nieuw design, een exclusieve softwarefunctie, of iets innovatiefs als het Dynamic Island. Tot nu toe lukt het Apple ieder jaar weer om zo’n lekkermakertje aan de nieuwe iPhone toe te voegen, maar hoe zit dat dit jaar?
Als we Apple’s presentatie van de iPhone 16 Pro (Max) moeten geloven, dan is dat extraatje nu Apple Intelligence: een verzameling AI-functies die je iPhone slimmer dan ooit maakt. Dat klinkt leuk – in theorie. De praktijk valt echter tegen. Apple Intelligence is op de releasedatum van de iPhone 16 Pro (Max) nog nergens te bekennen en wordt pas vanaf eind oktober met een slakkentempo uitgerold. Daarbij blijven de leukste functies uit tot later in 2024, of misschien zelfs tot 2025.
kooptip
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt
Wat betreft Europa is de situatie nog ingewikkelder, want hier is er überhaupt nog geen zicht op wanneer Apple Intelligence precies verschijnt dankzij gesteggel tussen de EU en Apple. En dan hebben we het nog niet eens over de Nederlandstalige versies van alle slimme tekstfuncties in Apple Intelligence, die – Apple kennende – waarschijnlijk nóg langer op zich laten wachten.
Omdat je nooit een apparaat moet kopen om de belofte van wat het in de (verre) toekomst kan, maar om wat je er op dit moment mee kunt, valt één van de grootste verkoopargumenten van de iPhone 16 Pro (Max) al af voordat onze review echt begint. De vraag die onze test moet beantwoorden: kunnen de overige vernieuwingen compenseren voor dat gemis?
Haartje groter
Even terug naar de basis. De iPhone 16 Pro is er zoals gebruikelijk weer in twee maten: een kleine Pro en een grotere iPhone 16 Pro Max. Ten opzichte van de afgelopen vier jaar zijn de schermformaten 0,2 inch groter geworden. Daarmee komen de twee modellen nu uit op 6,3 en 6,9 inch. Die formaten klinken groot en log, maar dat valt mee: de toestellen voelen nagenoeg hetzelfde in de hand als de iPhone 15 Pro en Pro Max. Een schermvergroting zonder nadelen dus. Al zijn de voordelen ook beperkt, want écht anders ogen de nieuwe displays niet, op de dunnere schermranden na.
Hier en daar bespeur je wat kleine designtweaks. De randen zijn nog net zo titanium als vorig jaar, maar hebben een iets andere afwerking. Daardoor lijken ze minder geborsteld, meer shiny, en nog net zo gevoelig voor vingerafdrukken. Aan de rechterzijde zit een nieuwe knop – daarover straks meer. Naast de bekende kleuren zwart, wit en naturel is er nu ook een nieuwe ‘desert titanium’-optie. Die lijkt op een mix van brons en goud en ziet er chic uit, maar felle kleurtjes ontbreken nog altijd.
Nieuw knopje
Na een jarenlange tactiek van ‘never change a winning team’ heeft Apple in twee jaar tijd plots twee nieuwe knoppen toegevoegd. Vorig jaar kregen de iPhone 15 Pro en Pro Max er de actieknop bij: deze zit op de plek van de oude belsignaalschakelaar, en kun je toewijzen aan zowat iedere functie die je je maar kunt wensen. Uiteraard is die ook op de iPhone 16 Pro (Max) weer van de partij. Nieuw is de cameraregelaar aan de rechterzijde van de iPhone, onder de aan/uit-knop. Deze drukgevoelige knop is helemaal gericht op – je raadt het al – de camera.
Met een druk op de cameraregelaar open je direct de Camera-app (of een fotografie-app naar keuze). Daarna schiet je er een foto mee door de knop in te drukken, of een filmpje door hem even vast te houden. Half indrukken kan ook – al vergt dit wat oefening. Er verschijnt dan een klein zoom-menuutje naast de knop: veeg vervolgens over de knop, en je zoomt in en uit zonder ook maar het scherm aan te raken. Wat het vegen doet, kun je ook aanpassen. Je hebt daarbij de keuze uit regelaars voor de belichting, scherptediepte, zoom, camerakiezer, fotostijl en tint.
Een echt handig knopje voor fotofanaten dus, maar helaas is het ook de eerste iPhone-knop waar je spontaan RSI van krijgt. Hij zit eigenlijk net te laag als je de iPhone verticaal houdt, en net te ver naar het midden als je hem horizontaal houdt. Apple ging duidelijk voor een middenweg zodat je de cameraregelaar in beide houdingen kunt gebruiken, maar het resultaat is dat hij in beide gevallen nét niet comfortabel aanvoelt. Wat ons betreft had Apple hier wel een keuze mogen maken.
Cameratrucjes
Als we het toch over de camera hebben: die is subtiel vernieuwd. De ultragroothoekcamera maakt de sprong van een 12-megapixel sensor naar een 48-megapixel sensor. Hierdoor kun je met veel licht gedetailleerde 48-megapixel foto’s maken, en met weinig licht pixels combineren voor minder ruis en artefacten. In de praktijk komen foto’s er echter niet heel anders uit dan bij de oude 12-megapixel sensor, op een iets verbeterd dynamisch bereik na.
Ten opzichte van de iPhone 15 Pro (Max) zijn de hoofdcamera, telecamera en selfiecamera verder onveranderd gebleven. Wel nieuw is dat de 5x-telecamera, die vorig jaar alleen op het grotere model zat, nu ook op de kleinere Pro zit. Dat is een flinke sprong ten opzichte van de oude 3x-telecamera, en een ideale toevoeging voor als je objecten dichterbij wilt halen of geweldige portretfoto’s wilt schieten.
Verreweg de meeste camera-upgrades zitten ‘m in de software. De ‘Fotografische stijlen’ waarmee je de camera met één klik meer contrast of een warmere of koelere toon geeft, zijn bijvoorbeeld flink verbeterd. Het is nu mogelijk om stijlen achteraf aan te passen (dus niet alleen tijdens het schieten) en je krijgt nieuwe regelaars waarmee je de stijlen helemaal naar je hand zet qua tinten en kleuren. Dit maakt de functie een stuk leuker om mee te experimenteren: voorheen was een gekozen stijl permanent, waardoor we toch meestal maar voor ‘Standaard’ kozen.
Ook qua filmmogelijkheden is er nieuws. 4K filmen kan nu voor het eerst met 120 beelden per seconde, waardoor je gedetailleerde slow-motion-beelden kunt vastleggen. In de Foto’s-app kun je vervolgens kiezen of je deze filmpjes met 60, 30 of 24 beelden per seconde wilt afspelen; je hebt dan veel controle over hoe dramatisch en filmisch het effect is. Daarnaast kun je door ‘Audiomix’ en een beter microfoonsysteem stemmen in je video losbreken van het geroezemoes op de achtergrond. Dat werkt prima, maar als het achtergrondgeluid te luid is, klinken stemmen hiermee soms nogal gecomprimeerd. Het is dus nog geen vervanging voor een extern microfoontje.
Zuinige chip, zuinige Apple
Aan boord van de iPhone 16 Pro (Max) zit de nieuwe A18 Pro-chip. Deze is weer wat efficiënter, en in combinatie met de grotere accucapaciteit levert dit een flink verbeterde batterijduur op. Zowel de Pro als Pro Max gaan vier uur langer mee (met het scherm aan), waardoor ze met afstand de beste iPhone-accuduur ooit hebben. Volgens Apple kom je nu uit op 27 uur continu video afspelen op de iPhone 16 Pro, en 33 uur (!) op de iPhone 16 Pro Max. Daar helpt ook het ProMotion-scherm bij, dat de verversingssnelheid van het scherm continu aanpast tussen 120 en 10 Hz – iets wat nog steeds ontbreekt op de normale iPhone 16 (Plus).
De A18 Pro-chip is naast efficiënter ook weer wat sneller. De cpu is tot 15% krachtiger, en de videochip levert tot 20% betere prestaties. Nou was de A17 Pro-chip al waanzinnig snel, dus dit verschil ga je doorgaans niet merken, tenzij je bijvoorbeeld hele zware games draait. Dat gaat nu overigens ook wat comfortabeler, want door een beter koelsysteem wordt de iPhone 16 Pro (Max) bij dit soort taken niet meer zo heet als zijn voorganger.
Een tegenvaller is dat de A18 Pro het nog steeds moet doen met 8 GB werkgeheugen. Dat levert voorlopig geen problemen op, maar toekomstproof is dit niet. Als je AI-berekeningen lokaal wilt uitvoeren, is veel geheugen cruciaal. Dat zie je al op de Mac, waarbij veel AI-apps pas goed werken met 16 GB geheugen of meer. Gezien de populariteit van AI-apps, de komst van Apple Intelligence en het feit dat je uit een Pro meer wilt halen dan uit een gewone iPhone, was 12 GB of misschien zelfs 16 GB geen overbodige luxe geweest. Het beknibbelende gedrag van Apple is ook weer te zien in de opslag van de Pro’s: dat is standaard 128 GB op de kleinere Pro, en 256 GB op de Pro Max. Dit had ook best gelijkgetrokken mogen worden naar 256 GB voor beide modellen.
Moeilijk aan te raden
Kijken we naar het volledige plaatje, dan is de iPhone 16 Pro (Max) misschien wel de kleinste upgrade die het Pro-model ooit heeft gehad. Nu hóéft ook niet iedere iPhone revolutionair te zijn: de meeste mensen kopen maar eens in de zoveel jaar een nieuwe, en de ophoping van verbeteringen door de jaren heen levert dan toch een mooie upgrade op. Het probleem is echter dat je met de iPhone 15 Pro (Max) nu bijna hetzelfde toestel in huis haalt (inclusief Apple Intelligence wanneer het zover is), maar dan voor een zachter prijsje. Tegelijkertijd is er ook nog de normale iPhone 16, die op de telecamera en het betere scherm na nog maar weinig inlevert op de Pro, terwijl je er maar liefst 260 euro minder voor betaalt.
Daarmee is de iPhone 16 Pro (Max) op dit moment moeilijk aan te raden. Het is een prachtig toestel en de beste iPhone ooit, maar de marges waarmee hij die titel heeft behaald, zijn zó klein dat je beter af bent met een iPhone 16 of iPhone 15 Pro – en flink wat extra wisselgeld.
iPhone 16 Pro review: conclusie
De iPhone 16 Pro (Max) is, hoe kan het ook anders, de beste iPhone ooit. Maar de sprong is op hardwarevlak miniem, en ook op softwarevlak valt er tot de komst van Apple Intelligence in Europa weinig nieuws te melden. Wat dat betreft is het moeilijk om dit toestel voor de huidige vraagprijs van 1229 euro aan te raden boven de goedkopere iPhone 15 Pro of iPhone 16 – en dat doen we dan ook niet.
Ontdek de beste iPhone 16 Pro deals
In de prijsvergelijker hieronder vind je de beste deals voor de iPhone 16 Pro – het kleine toestel dit jaar. De informatie wordt constant bijgewerkt, zodat je altijd de beste prijzen ziet. Meer interesse in de grote Pro-versie? Check dan de pagina over de iPhone 16 Pro Max kopen.
Duidelijk dat AI eerder is dan een geschikte iphone. De eerste geschikte iphone zal de 17 of zelfs de 18 pas zijn.