Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van

iPad Pro 2018 review: dit is de toekomst!

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
iPad Pro 2018


Lees verder na de advertentie

Een iPad zit er al sinds zijn introductie in 2010 uit als … een iPad. In al die jaren is er opmerkelijk weinig aan het ontwerp veranderd. Maar in de herfst van 2018 is er dan eindelijk een heel andere wind gaan waaien, met de introductie van de nieuwe iPad Pro – Apple’s krachtigste iPad, bedoeld voor veeleisende gebruikers.

https://youtu.be/YJ5q8Wrkbdw

Compleet nieuw ontwerp

Voor het eerst ziet de iPad er echt anders uit dan al zijn voorgangers. Toch heeft Apple’s tablet iets bekends over zich. Zo doet de nieuwe iPad Pro denken aan de iPhone 5(s) en iPhone SE. Dat komt door de rand: voor het eerst glooit die niet meer naar achteren om daar naadloos over te gaan in de achterzijde van de iPad. Nee: de rand loopt recht naar beneden, wat de iPad een onmiskenbaar stevigere uitstraling geeft. Maar de olifant in de kamer, dat is de iPhone X.

Net zoals de iPhone X heeft de iPad Pro nu een voorkant die grotendeels bestaat uit scherm. De hoeken van dat scherm zijn niet meer recht maar afgerond en de randen eromheen zijn smaller dan ooit tevoren – te smal zelfs voor een thuisknop. Het zorgt ervoor dat de iPad Pro ondanks het forse formaat van het scherm hanteerbaar blijft.


kooptip

De nieuwe iPad Pro is er in twee maten. De 11-inch iPad Pro volgt de 10,5-inch iPad Pro op. Het scherm mag dan wel een halve inch in diagonaal gegroeid zijn, door de gereduceerde rand is de iPad Pro nauwelijks groter dan zijn voorganger. Het gewicht is nagenoeg gelijk. De 12,9-inch iPad Pro heeft pas echt baat bij de smalle rand: de maat van het scherm is gelijk gebleven, maar de iPad in totaliteit is ruim twee centimeter korter, een halve centimeter smaller en een stukje minder zwaar. Voorheen vonden we een 12,9-inch iPad echt veel te groot, nu wordt-ie hanteerbaar.

Face ID en TrueDepth-camera

De iPad Pro nieuwe stijl heeft niet alleen de looks van de iPhone X-familie, maar ook enkele ­­­iPhone X-­­functies die nu eindelijk hun debuut maken op de tablet. Zoals we al stelden is er geen ruimte meer voor een thuisknop met Touch ID. Ontgrendelen met je vingerafdruk is dus verleden tijd. In plaats daarvan gebruik je Face ID. Hiervoor heeft Apple een supergeavanceerde selfie-camera in de iPad Pro verwerkt. Bij de iPhone X, XR en ­XS (Max) zit deze TrueDepth-camera verwerkt in een inkeping. Bij de iPad Pro is de rand weliswaar smal, maar nog altijd breed genoeg om het complete camera-systeem in weg te moffelen. Het scherm heeft dus geen onderbreking.

Je stelt Face ID op de iPad in terwijl je het toestel rechtop in portretmodus houdt. We horen het je bijna denken: maar ik houd mijn iPad meestal horizontaal vast. Bovendien zullen veel gebruikers de iPad Pro met een extern toetsenbord gebruiken. Geen paniek: eenmaal ingesteld werkt Face ID ook als je je iPad in landschapsmodus houdt … als je duim tenminste niet voor de camera zit. Apple maakt middels een melding op het scherm en daarbij een niet te missen pijl duidelijk dat de camera bedekt is, dus ze weten van dit schoonheidsfoutje. Wat sommigen irritant kunnen vinden, is dat je voor Face ID je gezicht recht voor je iPad moet houden. Ben je net als ik een bank-gebruiker, dan gaat dat automatisch. Ligt de iPad echter voor je neus op tafel, dan moet je er even boven gaan hangen – daar was Touch ID toch handiger.

Memoji’s en portretmodus

iPad Pro scherm

De TrueDepth-camera brengt bovendien een aantal iPhone-gimmicks naar de iPad. Je kunt er animoj’s en memoji’s mee maken in de apps Berichten en FaceTime. Animoji’s zijn emoji’s van dieren of fantasiewezens die de bewegingen van jouw gezicht tot in detail nadoen. Memoji’s zijn animoji’s die ook je uiterlijk nabootsen – je kunt ze zelf personaliseren. Zo’n superschattige versie van jezelf en de ontdekking dat de eenhoorn een glitterende tong heeft, zijn hartstikke leuk … voor een minuut of vijf.

Interessanter is dat de TrueDepth-camera ook de portretmodus naar de iPad brengt. Selfies die je hiermee maakt, lijken uit een professionele fotostudio te komen rollen. De portretmodus werkt alléén voor selfies, de camera op de achterzijde is daarvoor niet geschikt.

Over de camera aan de achterkant gesproken: die heeft noodgedwongen ingeleverd ten opzichte van de vorige versie. Er is te weinig ruimte in de rand en daarom zit hij achter het scherm. Het resultaat? Een lens met vijf in plaats van zes elementen. De grootste concessie die Apple heeft moeten doen, is het weglaten van optische beeldstabilisatie. Heb je geen vaste hand, dan krijg je vage foto’s en wiebelige video’s. De vraag is in hoeverre je je iPad gebruikt voor fotografie. Persoonlijk vind ik een iPhone of gewone camera toch fijner; niet in de laatste plaats omdat je als iPad-fotograaf wordt aangestaard alsof je een badeend aan het uitlaten bent.

Voor de pro

Leuk zo’n nieuw design en Face ID, maar waaruit blijkt nu dat deze iPad écht voor de pro bedoeld is? Voor de zakelijke gebruiker, de creatieve ­professional of gewoon de mensen die de allerbeste iPad willen? Om te beginnen omdat je er een paar exclusieve accessoires op kunt aansluiten: de Apple Pencil en de Smart Keyboard Folio. Daarover later meer. Ten tweede, het scherm. Bij andere iPads ligt het scherm iets verzonken in het apparaat. Bij de iPad Pro lijkt het scherm als het ware óp het apparaat te liggen. De iPad Pro heeft ProMotion: een hoge verversingsgraad van de beelden waardoor alles vloeiender verloopt. True Tone zorgt ervoor dat de witbalans wordt afgestemd op het licht in je omgeving.

Compleet nieuw is het Liquid Retina-display, bekend van de ­­­­­iPhone XR. Minder chic geformuleerd: een lcd-scherm met afgeronde hoeken. Helaas geen oled dus, wat de iPhone X en XS wel hebben. Juist bij een iPad, en júíst bij de Pro, zou zo’n mooi scherm wel erg mooi zijn. Er zijn immers ook oled-tv’s en de iPad wordt toch veel gebruikt als televisie. Voor de prijs is het lcd dan wel weer goed.

Supersnel

En dan de snelheid: de iPad Pro 2018 heeft een A12X Bionic-chip en laat daarmee zelfs de nieuwste iPhone (en in veel opzichten ook de MacBook Pro) achter zich. Je kunt drie verschillende apps naast elkaar gebruiken, zonder dat er een wordt uitgegrijsd – jammer genoeg is het (behalve Safari) nog steeds onmogelijk om meerdere vensters van dezelfde app naast elkaar te openen. Voor het multitasken is het van belang dat je diverse veeggebaren kent, zeker nu de thuisknop weg is, maar je hebt ze snel in de vingers. Zelfs de zwaarste games en professionele apps draaien als een zonnetje. De échte vuurproef volgt nog: Adobe heeft aangekondigd dat in 2019 Photoshop in vol ornaat naar de iPad komt, met alle mogelijke gereedschappen. Hopelijk volgen er snel meer van dit soort apps.

Usb-c-aansluiting: met vallen en opstaan

ipad-pro-usb-c-randapparatuur

Accessoires, scherm en kracht: het is allemaal super-Pro, maar ligt wel in het verlengde van wat we al kennen van eerdere iPad Pro’s. Op één gebied maakt de iPad Pro echter een grote sprong, waardoor hij ook daadwerkelijk proër wordt: de introductie van usb-c. Op de plek waar voorheen de Lightning-poort zat, tref je nu een ­usb-c-aansluiting. Die maakt het gemakkelijker om randapparatuur aan te sluiten, maar het is nog wel een kwestie van trial and error (en een flinke kluwen geschikte kabeltjes).

Een digitale camera of een SD-kaartlezer? Check. Maar sluit je een apparaat voor externe opslag aan, dan kun je alleen foto’s en video’s importeren, andere documenten worden niet weergegeven. De aansluiting kan overweg met audio-interfaces, toetsenborden en bedrade koptelefoons – voor het eerst is namelijk de koptelefooningang ook op de iPad gesneuveld. Maar met een trackpad of muis kan hij dan weer niks: is je iPad voorzien van een toetsenbord, dan moet je nog altijd navigeren met je vingers op het scherm, want zo is iOS. Printers? Snapt-ie niet. Je iPad Pro kan wel weer dienstdoen als enorme powerbank om bijvoorbeeld je iPhone op te laden.

De usb-c-poort opent ook mogelijkheden voor externe schermen, maar het is complex. De iPad Pro ondersteunt usb-c-monitors die de DisplayPort-standaard gebruiken, maar niet als die een ­Thunderbolt 3-connectie nodig hebben. De kabels lijken identiek, ze passen prima, maar je krijgt het niet aan de praat. De LG 5K UltraFine-monitor die Apple verkoopt, is niet geschikt, de 4K-versie weer wel. Als je dan een geschikt tweede scherm hebt gevonden, dan toont dat een afspiegeling van wat er op je iPad gebeurt. Een handjevol apps is functioneler: je ziet dan bijvoorbeeld een videospeler op het tweede scherm, terwijl je iPad de afstandsbediening is. Maar al met al is het nog lang niet zo flexibel als een tweede scherm voor je Mac.

Apple Pencil, Smart Keyboard Folio

De iPad Pro wordt pas echt Pro als je hem combineert met twee vernieuwde accessoires. De ­Apple Pencil 2 (€ 135), Apple’s drukgevoelige stylus, lost een paar tekortkomingen van zijn voorganger op. Koppelen en draadloos opladen doe je door de Pencil aan de magnetische zijkant van de iPad te kleven. Je hoeft hem dus niet meer onder in de iPad te prikken, wat voorheen een nogal wankele constructie opleverde. De kans dat hij zoekraakt, is hiermee ook sterk verminderd. Nieuw is dat je met een dubbeltik op het potlood switcht tussen verschillende gereedschappen. In Apple’s Notities bijvoorbeeld, roep je hiermee de gum op. Het is een toevoeging waar ik nog aan moet wennen, het voelt weinig intuïtief. Ik tik nog altijd het gummetje aan op het scherm.

Daarnaast is er de Smart Keyboard Folio (€ 179 of € 219), een hoes die gelijk dienstdoet als toetsen­bord. Die heeft een compleet nieuw ontwerp gekregen, waardoor je hem sneller en eenvoudiger uitklapt dan het origami-model van voorheen. Wat een beetje gek is, is dat je de toetsen voortaan voelt als je het toetsenbord niet gebruikt: ze zitten dan aan de achterkant van de iPad. Je kunt ze dan ook gewoon indrukken (zonder dat er tekst geproduceerd wordt) en dat blijf ik dan ook neurotisch doen – bubbeltjesplastic is minder verslavend. Was je voorheen geen fan van het Smart Keyboard, dan komt daar nu geen verandering in: het blijft een compact en vooral erg plat toetsenbord.

iPad Pro 2018 review: conclusie

Apple presenteert de nieuwe iPad Pro als alternatief voor je computer. Dat is het niet. De Pro is ondanks kracht en snelheid minder nuttig en dat heeft alles te maken met de beperkingen van iOS. We noemen er een paar. Werken met meerdere vensters van dezelfde app naast elkaar, bijvoorbeeld Pages, kan niet. iOS-apps zijn bovendien in veel gevallen een uitgeklede versie van de Mac-app.

Iets dergelijks geldt voor websites in Safari: zelfs als je kiest voor de desktop-versie van een site, dan nog is die vaak minder functioneel. En waarom kunnen we nog altijd niet meerdere gebruikersaccounts maken? Het aansluiten van externe apparatuur via onder meer usb-c geeft de iPad Pro een nieuwe impuls, maar laat tegelijkertijd de beperkingen nog meer opvallen. Want hang je een toetsenbord aan je iPad? Dan mag een muis niet ontbreken. Plug je externe opslag in, dan springt in het oog dat de iPad nog altijd geen volwaardige bestandsmanager heeft – ondanks de app Bestanden.

Tot zover het zwartkijkerige deel van het verhaal. Want vergelijk je de iPad Pro niet met de Mac maar met andere iPads, dan is dit een uitstekend product. Het is een veel productiever en veelzijdiger apparaat dan de gewone iPad. We kunnen ons voorstellen dat je als typende, tekenende of fotograferende zzp’er van opdrachtgever naar hip koffietentje trekt – zeker ook omdat het apparaat compacter is geworden zonder dat het schermformaat daaronder lijdt. Bovendien zijn allerlei aantrekkelijke nieuwigheden van de iPhone X ook van de partij, wat de iPad direct toekomstproof maakt. Maar het is en blijft een iPad, een dure ook nog.

iPad Pro 2018 kopen?

De prijs van de iPad Pro is afhankelijk van het formaat en de hoeveelheid opslag die je kiest. De 11-inch iPad Pro heb je vanaf  €899 – je hebt dan 64 GB opslag. De adviesprijs voor de 12,9-inch iPad Pro (64 GB) bedraagt €1.119.

Deze review stond in iets andere vorm in iCreate 104.

Pluspunten

  • Met nieuwigheden van de iPhone X
  • Eindelijk usb-c-aansluiting

Minpunten

  • Het is en blijft een iPad
  • iOS zorgt voor beperkingen