Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

iPad 2018: de saaiste iPad óóit. En toch wil je hem hebben!

Auteur: Laura Grootaarts
2 reacties
iPad 2018


Lees verder na de advertentie

In maart presenteerde Apple een nieuwe iPad. De iPad 2018 werd geïntroduceerd als dé tablet voor het onderwijs, maar laat je daardoor als huis-, tuin- en keukengebruiker zeker niet afschrikken. Apple heeft de nieuwe iPad echt niet ontwikkeld met als uitgangspunt dat hij voor het onderwijs moet zijn. Het lijkt er veel meer op dat slimme Apple-marketingbobo’s bij het zien van het eindproduct dachten: verhip, met dit setje aan functies zou dit apparaat eigenlijk best perfect zijn voor op scholen. Plakken we er een onweerstaanbaar prijskaartje op, zoeken we een sympathieke technische school uit om hem te presenteren en dan zijn we klaar voor dit voorjaar!

Kortom: vergeet dus dat hele educatieve verhaal, tenzij je je schoolgaande zoon of dochter als excuus wilt gebruiken voor de aanschaf van een nieuwe iPad. Dit is gewoon een iPad om mee te ipadden: op YouTube een beetje naar neurotische alpaca’s kijken, je driemaal daagse rondje nieuws-apps en een horde ongelezen nieuwsbrieven wegswipen in Mail – dat soort werk. En oh ja: hij heeft een paar aardige vernieuwingen ten opzichte van zijn voorganger.

iPad-assortiment Apple

Dus stel, je bent toe aan een nieuwe iPad. Bij Apple kun je op dit moment twee serieuze tablets kopen: deze iPad en de iPad Pro. Ook de iPad mini 4 maakt bijna drie jaar na zijn release nog steeds deel uit van het assortiment, maar die verdient het labeltje ‘serieus’ eigenlijk niet meer. We raden hem je af omdat hij verouderd is en met 439 euro bepaald geen mini-prijs heeft. Alléén als je een iPad wilt die met gemak in een handtas past, is de mini het overwegen waard. Maar realiseer je dan wel dat bepaalde iOS 11-functies zoals augmented reality al niet meer werken, dat je hem eind 2019 vermoedelijk helemáál niet meer kunt updaten en dat je die kleine schattige iPad tegen die tijd intens haat.


kooptip


Scoor nu de AirPods 2 met oplaadcase voor slechts €115 tijdens iDays!


Scoor nu de AirPods 2 met oplaadcase voor slechts €115 tijdens iDays!

• Grootste Apple-sale van Nederland
• Actie loopt t/m 2 juni 2024

Genoeg over de mini, want zoals beloofd is de iPad 2018 de ster van deze review, met de iPad Pro in een schitterende bijrol. Wil je een iPad die helemaal van deze tijd is? Dan kies je een van deze twee modellen. Maar welke? Het is de hoogste tijd voor een vergelijkend warenonderzoek.

iPad 2018 vs. iPad Pro: spot de verschillen

Om te beginnen: hoe kun je de iPad 2018 en de iPad Pro van elkaar onderscheiden nog voordat je ze hebt aangeraakt? Dat is heel gemakkelijk, ze zien er namelijk behoorlijk anders uit. De iPad 2018 is er in één formaat, 9,7-inch. Bij de iPad Pro kun je kiezen uit twee maten, te weten de gigantische 12,9-inch en de 10,5-inch. Dit laatste model heeft weliswaar een groter scherm dan de iPad 2018, maar omdat er een smallere rand omheen zit, is de tablet in zijn geheel niet heel veel forser. Sterker nog, het gewicht is exact gelijkt aan dat van de nieuwe iPad.

De iPad Pro is er in vier kleuren – zilver, spacegrijs, goud en roségoud. De iPad is er in zilver, spacegrijs en een nieuwe tint goud die het midden houdt tussen het goud en het roségoud van de Pro. De iPad Pro heeft als unieke eigenschap ook nog de Smart Connector, waarop je in theorie diverse accessoires kunt aansluiten. De praktijk? Apple’s Smart Keyboard werkt hiermee: dit is een combinatie van een beschermhoes, een toetsenbord en, als je de grootste versie hebt voor de 12,9-inch iPad Pro, een practicum origami voor gevorderden.

Apple Pencil-ondersteuning

Dan de grootste vernieuwing die de iPad dit jaar heeft ondergaan: hij werkt voortaan met de Apple Pencil. Het is voor het eerst dat je Apple’s eigen stylus kunt gebruiken op een ander iPad-model dan de Pro. De Apple Pencil moet je er dan natuurlijk nog wel bij kopen. Dat je voor de grootste vernieuwing op de iPad een extra aanschaf moet doen, wekt misschien wat irritatie op, maar Apple heeft de stylus wel goedkoper gemaakt (99 in plaats van 109 euro).

En eerlijk is eerlijk: wil je tekenen, schetsen en schrijven op je iPad, dan is de Apple Pencil echt een aanrader ten opzichte van welke andere stylus dan ook. Elke keer als we weer wat notities maken op de iPad verbazen we ons weer over hoe natuurlijk het aanvoelt: alsof je een echt potlood in handen hebt. Harder duwen zorgt voor dikkere lijnen, houd je de pencil wat schever dan creëer je daarmee schaduw. Vertraging is er niet, of in ieder geval niet merkbaar.

Perfect! Toch? In het kader van onderzoeksjournalistiek gebruiken we de Pencil ook nog op de iPad Pro. Gaat ook perfect, het verschil is niet of nauwelijks merkbaar. Daarna wordt het tijd om terug te keren naar de iPad 2018 – en dan slaat de twijfel plotseling toch in alle hevigheid toe. Want nu lijkt het alsnog alsof de Apple Pencil wat fijner werkt met de good old iPad Pro dan met de iPad 2018. Dat ís ook zo, en dat heeft alles te maken met het scherm.

De iPad Pro heeft een volledig gelamineerd scherm, wat ervoor zorgt dat de beelden die worden weergegeven zich direct onder de punt van de pen bevinden. Bij de iPad 2018 is het scherm een fractie dieper in de iPad verzonken. Tel daarbij op dat de iPad Pro beschikt over een ProMotion-scherm: de beeldverversing is dubbel zo hoog, 120 in plaats van 60 Hz. Dit zorgt ervoor dat er nauwelijks vertraging optreedt als je tekent, schrijft of schetst: het scherm reageert direct op je input. Nóg directer moeten we zeggen, want bij de iPad 2018 hebben we niks te klagen. Bedenk je dat het verschil in schrijfervaring zeer subtiel is – het gaat om details die je niet eens zal bemerken als je geen iPad Pro voorhanden hebt.

Processor en werkgeheugen

De andere vernieuwing is de processor. De iPad heeft 2 GB werkgeheugen en een A10 Fusion-chip, bekend van de iPhone 7 (Plus). Helemaal prima en bovendien is dat weer een stap vooruit ten opzichte van A9-processor van de iPad 2017. De iPad Pro echter, heeft een A10X-processor met 4 GB werkgeheugen. Doet dat nou wat, zo’n extra x’je en een verdubbeling van het werkgeheugen? Absoluut. De A10X heeft drie krachtige kernen voor prestaties, en drie minder krachtige voor efficiëntie. Moet je iPad Pro stevig aan de bak, dan gaan de eerste drie aan de slag. Bij achtergrondtaken – mail binnenhalen terwijl je iPad in slaapstand verkeert, apps updaten – komen de andere drie in actie. Bij de iPad 2018 is de verdeling twee om twee. De iPad 2018 is twee keer sneller dan de A8-chip van de mini en de iPad Pro is …

iPad 2018

Genoeg abstracte getallen. Concreet: de iPad Pro is een monster. Hij kan beter uit de voeten met zware games en heftige augmented-reality-effecten. Maar al die kracht is er niet alleen voor de fun, ook als je de iPad Pro gebruikt voor zware zakelijke en professionele apps heb je baat hierbij. De iPad Pro is bovendien iets geschikter voor multitasken met verschillende apps. Bij de Pro kun je drie apps actief naast elkaar gebruiken als je splitscreen en slideover met elkaar combineert. Op de gewone iPad bestaat die combi ook, maar worden er apps uitgegrijsd zodat je alsnog moet wisselen. Maar ook hier geldt: je bemerkt de ‘beperkingen’ van de iPad 2018 pas als je hem naast de iPad Pro houdt.

iPad 2018 camera

Het blijft een raar gezicht, mensen die in het wild foto’s nemen met hun iPad. Maar er valt toch wat voor te zeggen, want op het grote scherm zie je een stuk beter hoe de foto uitpakt. Mocht je denken, zo ga ik de iPad van mijn leven niet gebruiken, vergeet dan niet dat de camera meer functies heeft dan fotograferen alleen. Hij komt ook om de hoek kijken bij het scannen van documenten, het voeren van FaceTime-gesprekken en bij een technologie die volgens Apple de toekomst vormt: augmented reality.

De iPad Pro heeft dezelfde camera als de iPhone 7: een uitstekende 12-MP camera waaraan niets ontbreekt. Dat wil zeggen, optische beeld­stabilisatie, Live Photos met stabilisatie, True Tone-flitser, brede kleurregistratie en een lens met zes elementen. De iPad 2018 maakt prima foto’s, maar steekt hierbij toch wat schril af: 8-MP foto’s, geen optische beeldstabilisatie, Live Photos zonder stabilisatie, geen flitser, geen brede kleurregistratie en een lens met vijf elementen. En dan video-opnamen: met de iPad Pro kun je video opnemen in 4K HD, de iPad blijft steken op 1080p HD. Slowmotionvideo’s gemaakt met de Pro zien er vloeiender uit, omdat ze bestaan uit 240 beelden per seconden. Belangrijk voor de fanatieke selfiemakers onder ons: de iPad Pro maakt met de FaceTime-camera 7-MP foto’s, de iPad schrale 1,2-MP exemplaren.

Kortom, de Pro wint het op dit vlak. De vraag die je jezelf moet stellen is of je er ook echt gebruik van gaat maken, of dat je in voorkomende gevallen kiest voor de camera op je iPhone.

iPad 2018 prijs: maakt alles goed

En zo lijkt de iPad 2018 de ene na de andere klap te incasseren. Hadden we al verteld dat de iPad Pro een True Tone-scherm heeft, dat beter afleesbaar is omdat de kleurtemperatuur van het scherm zich aanpast aan de omgeving? Iets wat de iPad 2018 moet ontberen. En Touch ID: de iPad 2018 heeft een thuisknop met een vingerafdrukscanner van de eerste generatie. Die reageert net een fractie trager dan de tweede generatie Touch ID op de iPad Pro. De iPad 2018 heeft twee speakers, de Pro heeft er vier. De iPad 2018 heeft maximaal 128 GB opslag, de Pro een duizelingwekkende 512 – twee keer meer dan de MacBook waarop deze review getikt is.

De iPad Pro overtreft de iPad 2018 op vele, zo niet alle fronten … maar dat blijkt ook uit de prijs! Voor de betaalbaarste iPad Pro – 10,5 inch, 64 GB opslag, alleen wifi – tel je € 737,91 neer. Kies je voor het grote model met alles erop en eraan, dan loopt dit op tot € 1457,91. Da’s exclusief Apple Pencil en Smart Keyboard. De iPad 2018 is zeer scherp geprijsd: het is de betaalbaarste iPad ooit. Hij kost 359 euro in de meest bescheiden variant (32 GB opslag, alleen wifi). Dat is nog niet de helft van de goedkoopste iPad Pro, en 50 euro goedkoper dan zijn voorganger uit 2017. En dat kan al het voorgaande natuurlijk zomaar in een heel ander daglicht zetten.

Review iPad 2018: conclusie

iPad 2018 educatie

Je kunt er niet omheen: de iPad Pro heeft ten opzichte van de iPad 2018 op alle terreinen wat streepjes voor. De vraag is of je die extra toeters en bellen ook echt nodig hebt. Wij denken dat het antwoord op die vraag in de meeste gevallen ‘nee’ zal zijn, tenzij je echt een power-user bent die de iPad professioneel gebruikt en in mindere mate ter vermaak. Of je moet geld te veel hebben … Bedenk je dat je voor de prijs van een iPad Pro twee gewone iPads kunt kopen. Met een gewone iPad doe je op bepaalde gebieden je concessies. Het scherm is iets minder levendig, voor een foto kun je beter de iPhone pakken, hij werkt iets trager …

Maar eigenlijk moet je het andersom formuleren: de iPad 2018 is niet minder, je doet geen concessies. Deze iPad is de oerdegelijke basis, en de Pro is méér, met extraatjes die handig zijn als je de iPad voor het krachtigere werk wilt inzetten. Als gewone gebruiker zal het je echter om het even zijn. Honderden euro extra’s betalen zodat je een extra app geopend kunt houden? Voor een nanoseconde verschil bij Touch ID? Voor extra speakers, die je van schrik toch steeds uitzet als er een te luidruchtige video gepusht wordt via Facebook? Serieus?

Wat de iPad 2018 te bieden heeft, is de volle iPad-ervaring en dan ook nog eens met Apple Pencil ondersteuning én als klap op de vuurpijl voor minder dan 400 euro. Hier kun je nog jaren mee vooruit.

iPad 2018 kopen?

De iPad 2018 is beschikbaar sinds 27 maart 2018 en te koop bij onder meer MediaMarkt en Coolblue. De adviesprijzen zijn als volgt:

Adviesprijzen

  • Wi-Fi, 32 GB: € 359
  • Wi-Fi, 128 GB: € 449
  • Wi-Fi + Cellular, 32 GB: € 449
  • Wi-Fi + Cellular, 128 GB: € 579

Pluspunten

  • De prijs
  • Apple Pencil-ondersteuning
  • Gewoon een degelijke iPad

Minpunten

  • Weinig innovatief
  • Er zijn iPads met betere schermen
  • Extra kosten voor de belangrijkste nieuwigheid (Apple Pencil)