Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews iMac 2021

iMac 2021: ’s werelds mooiste desktop

Auteur: Koen van Ekeren
4 reacties
iMac 2021 vernieuwingen


Lees verder na de advertentie

In 1998 maakte Apple furore met de iMac G3, die de toon zette met zijn flitsende kleuren. Geen saai beige doosontwerp meer, maar ronde vormen en vrolijke tinten. Zelfs het toetsenbord en de ronde muis gaf Apple een matchende kleurstelling. Sinds vorig jaar is de kleurrijke iMac weer terug van weggeweest. In een eerdere iCreate schreven we deze uitgebreide iMac 2021 review.

iMac 2021 review

Met de nieuwe 24-inch iMac 2021 grijpt Apple terug op zijn sensatie uit het verleden. Naast de vrolijke kleuren heeft deze iMac een vernieuwd ontwerp en is het de eerste iMac met een door Apple ontworpen processor. Daarmee gaat het om de grootste iMac-update in vijftien jaar. Maar is de nieuwe desktopcomputer ook baanbrekend?

Eerbetoon aan een iconische Mac

Het is altijd een klein feestje om een nieuw ­Apple-product uit te pakken. Ook nu begint de pret vroeg. Wanneer we de splinternieuwe iMac uit zijn doos bevrijden, worden we begroet door een ‘hello’. Het is niet de iMac die al begint met praten, maar een tekst op de beschermfolie van het scherm. De tekst is een knipoog naar het klassieke ‘hello’, dat bijvoorbeeld werd getoond tijdens de onthulling van de iMac G3 in 1998. Een klein eerbetoon dus aan het belangrijkste product in de Apple-historie. We vinden het mooi.


kooptip

Wanneer we de iMac op het bureau hebben geplaatst, word ik steeds enthousiaster over het ontwerp. En laat ik eerlijk zijn: dat was ik direct na de onthulling van de iMac niet. Ik hoopte op een randloos ontwerp, maar de iMac behield zijn flinke kin. Ook van de speelse esthetiek en ‘snoepkleurtjes’ was ik geen fan – net als van de witte randen rondom het 24-inch display.

iMac die gezien mag worden

grote iMac 2021

De iMac is er absoluut een die op mijn bureau gezien mag worden. De behuizing van aluminium glanst prachtig en het woord ‘snoepkleurtje’ neem ik terug: ook in een kleurrijke tint – wij hebben hem in het paars – heeft de iMac een chique en hoogwaardige uitstraling. En ondanks dat de iMac een volledig nieuw ontwerp heeft gekregen, is hij direct herkenbaar. Dat ligt vooral aan de vertrouwde iMac-kin (toch een voordeel) en de iMac-standaard. De randen om het scherm zien we echter nog steeds liever in het zwart, maar in een goed verlichte ruimte oogt het rustiger voor de ogen.

Wat opvalt, is dat het scherm ongelooflijk dun is: 11,5 millimeter. Dat is ongeveer even dik als een iPhone of Apple Watch. Extra indrukwekkend is dat hij over de gehele behuizing zo slank is. Er zijn geen bulten zoals voorheen; de iMac is overal net zo plat als een iPad. Met 4,46 kilo is hij ook indrukwekkend licht voor een alles-in-een-computer. Ter vergelijking: de eerste laptop van Apple – de Macintosh Portable – woog 7 kilogram. Is dit dan ‘s werelds eerste draagbare desktop?

Fijn en groot 24-inch scherm

24-inch iMac 2021

De belangrijkste reden om een iMac te overwegen, is het scherm. Ook op je thuiswerkplek wil je met meerdere vensters naast elkaar kunnen werken, en dan levert het 24-inch display van de iMac aanzienlijk meer schermruimte dan de MacBooks. Eventueel kun je ook een Mac mini kopen en er een monitor bij aanschaffen, maar het is knap lastig om een 4K-scherm van 24 inch te vinden dat qua specificaties en looks kan opboksen tegen dit Retina-display van de iMac.

Het scherm van de iMac is om precies te zijn 23,5-inch groot, met een resolutie van 4480 x 2520 pixels. Apple noemt dit 4,5K. Ook ondersteunt het scherm de volledige brede kleurweergave van P3, wat betekent dat het meer dan een miljard kleuren kan weergeven. Dit in combinatie met True Tone en een helderheid van 500 nits maken het een bijzonder prettig scherm om naar te kijken. Net als bij de vorige generatie iMac is het scherm volledig gelamineerd en is er een ontspiegelende laag aangebracht. Hinderlijke reflecties zijn alleen merkbaar bij felle lichtbronnen. Bij de iMac is het dus beter om geen felle lamp of raam achter je te hebben.

Toch een beetje jammer dat Apple geen optie voor de nano-textuur van zijn ProDisplay XDR op de iMac aanbiedt. Nog een punt van kritiek over het scherm: het is niet in hoogte verstelbaar. Misschien is het opnieuw een eerbetoon aan de iMac G3; daar kon het ook al niet. Om een beetje ergonomisch te werken, moeten we de iMac op een stapeltje iCreates zetten. Ziet er ook leuk uit – daar niet van – maar we hadden het graag anders gezien. Wel kun je het display weer naar voren of achteren kantelen.

iMac M1: alles gaat snel

Als je onze reviews over de MacBook Air, MacBook Pro en Mac mini hebt gelezen, dan weet je dat de M1 een beest van een chip is. Deze processor heeft nu ook zijn weg gevonden naar de iMac. Er is geen verschil in de snelheid of het aantal kernen. Dat hoeft ook niet, want voor de meeste mensen is de chip meer dan krachtig genoeg. Benchmarktesten wezen al uit dat de M1 sneller is dan de krachtigste Intel-chip die ooit in een MacBook Pro gezeten heeft. De iMac voelt dan ook lekker soepel aan. Alles gaat snel – van het opstarten tot het laden van apps.

Het is een Mac die geweldig is voor alledaagse taken, maar hij kan ook prima overweg met intensieve programma’s als Adobe Photoshop of Final Cut Pro. Bij het uitvoeren van intensieve taken hoor je wel het koelsysteem van de ventilator in actie komen, maar het is geen storend geluid. Standaard wordt de iMac uitgerust met 8 GB RAM-geheugen en een 7-core GPU. Je kunt dit uitbreiden naar 16 GB en een 8-core GPU, maar voor de gemiddelde gebruiker zal de standaardconfiguratie – die wij ook hebben – voldoende zijn. We kunnen meer dan twintig Safari-tabbladen open hebben staan en werken in een 4K-project in Final Cut Pro, zonder enige hapering of vertraging. Wel iets om rekening mee te houden: de iMac is niet achteraf te upgraden. De hoeveelheid centraal werkgeheugen die je kiest, blijf je voor eeuwig houden.

Wachten op die grote iMac?

De M1 maakt dus indruk met zijn prestaties, maar toch is het niet de perfecte iMac voor de creatieve professional. Je kunt de iMac configureren met maximaal vier usb-c-poorten (waarvan twee met ondersteuning voor Thunderbolt / USB 4). Ouderwetse usb-aansluitingen, een SD-kaartlezer en hdmi-aansluiting zijn niet aanwezig. De grafische kaart is goed, maar imponeert niet; benchmarks tonen aan dat de GPU van de 27-inch iMac uit 2020 (de goedkoopste configuratie) vijftig procent krachtiger is. Dat is echter ook een toegewijde grafische kaart, terwijl in de M1 een geïntegreerde grafische kaart zit.

Professionele video-editors en grafische ontwerpers kunnen beter wachten op de grotere (27-inch) iMac, die Apple naar verwachting later in 2022 uitbrengt. We verwachten dat deze ook wat meer ‘Pro’-specificaties leent van de nieuwste MacBook Pro 2021 die in de tussentijd verschenen is. Bijvoorbeeld een grote hoeveelheid aansluitingen, een verbeterde M1-chip (bijvoorbeeld de M1 Pro of M1 Max) en een ProMotion-scherm met een hogere verversingsgraad.

Thuiswerk-Mac

iMac 24-inch

Het zijn niet alleen de krachtige prestaties waar de M1 voor zorgt. De M1 is een zogeheten System-on-a-chip (SoC). Dat betekent dat de extra onderdelen zoals het werkgeheugen of de grafische kaart van het moederbord verdwenen zijn – ze zitten allemaal in de Apple Silicon-chip verwerkt. Dit is de reden dat Apple de iMac ongelooflijk dun kon maken.

Waar de M1 ook goed voor is, zijn uitstekende beelden bij videovergaderingen. De iMac profiteert van de beeldsignaalprocessor en Neural Engine die in de M1 zit. Bovendien is de camera geüpgraded van 720p naar 1080p – nooit eerder had een Mac zo’n goede camera. Vergelijken we de beelden met de nieuwste MacBook Pro, dan zien we duidelijke verschillen: scherper beeld, levendigere kleuren en een betere belichting. Ook is er een krachtig audiosysteem met zes luidsprekers, en de vernieuwde microfoons laten je stem beter klinken. Een paar jaar geleden hadden we hierbij onze schouders opgehaald, maar in het nieuwe tijdperk van thuiswerken en videobellen zijn het welkome verbeteringen.

Verbeterde accessoires

Wat Apple ook heeft verbeterd, zijn de muis en het meegeleverde toetsenbord. Ze hebben matchende kleuren met de iMac. Bij de duurdere configuraties krijg je een Magic Keyboard met Touch ID. Het is voor het eerst dat Touch ID draadloos werkt. Daar merk je overigens niets van qua snelheid; het ontgrendelen van de iMac gaat zonder merkbare vertraging. De knop kan ook worden gebruikt om snel te schakelen tussen gebruikersaccounts, het invullen van wachtwoorden en het betalen met Apple Pay.

De Magic Mouse is echter nauwelijks veranderd. De oplaadpoort zit om onbegrijpelijke redenen nog steeds aan de onderkant, waardoor de muis niet kunt gebruiken als je hem oplaadt. Heb je dan liever een trackpad? Voor een meerprijs van vijftig euro levert Apple geen Magic Mouse, maar een Magic Trackpad in de doos. De voedingskabel ­– die je magnetisch bevestigt – is eveneens opnieuw ontworpen. Ook hier komt Apple’s fascinatie voor details op een mooie manier tot uiting, want de twee meter lange geweven kabel past perfect bij de kleurkeuze van je Mac.

Op de duurdere configuraties heeft de voedingsadapter een Ethernet-poort, dan kun je er een netwerkkabel voor bedraad internet op aansluiten.

iMac 2021 review: onze conclusie

De 24-inch iMac is wat de MacBook Air is onder de MacBooks. Hij is niet de beste Mac in zijn productcategorie, maar voor bijna iedereen goed genoeg. Het nieuwe ontwerp is prachtig. De iMac oogt chic en clean; wat ons betreft maakt Apple nog steeds de mooiste desktopcomputer.

De M1-chip zorgt ervoor dat de desktop-Mac soepel aanvoelt en je nog jaren vooruit kunt. Alleen professionele gebruikers die enkel genoegen nemen met het beste van het beste slaan deze iMac over, maar daar is hij ook niet voor bedoeld. Het is de ideale Mac voor thuis. Voor je thuiswerkplek of voor je gezin. En of je de iMac nou gebruikt voor alledaagse taken, of dat je ook met zwaardere programma’s werkt: de M1 stelt sowieso niet teleur.

Maar hoe krachtig de iMac ook is: het mag niet de voornaamste reden zijn om deze gezinscomputer te adopteren. In veel opzichten is hij hetzelfde als de MacBook Air, Mac mini en 13-inch MacBook Pro die eind 2020 verschenen. Ze hebben allemaal de M1-processor, vergelijkbare RAM- en opslagconfiguraties en hetzelfde besturingssysteem. Deze iMac kies je vanwege zijn uiterlijk. Je wilt een alles-in-één-computer, die je zonder kabelwirwar in elke hoek van je huis kwijt kunt. Je wilt een scherm dat net zo mooi is als bij de MacBook, maar meer ruimte biedt voor vensters. En dan bestaat er geen betere computer dan deze iMac. De startprijs bedraagt € 1449.

Pluspunten

  • Leuke kleuren
  • Strak design
  • Snelle prestaties

Minpunten

  • Weinig aansluitingen
  • Niet in hoogte verstelbaar