Terug naar Geef je wifi een oppepper!
Geen resultaten gevonden.
Toon meer resultaten
PremiumReviews

Geef je wifi een oppepper!

Door Sven Lamers19 januari 2022 09:003 min. leestijd0

Kan jouw wifi wel een oppepper gebruiken? En wil je je netwerk toekomstproof maken? Dan wordt het tijd voor een router met wifi 6-ondersteuning. Bijvoorbeeld de Fritzbox 7530 AX. Wij hebben deze supersnelle router voor jou getest!

Fritzbox 7530 AX router


Premium

Verder lezen?

Al vanaf slechts €5,99 per maand heb je als abonnee toegang tot al onze premium-artikelen. Zo haal je gegarandeerd nog meer uit je Apple-producten!

Kies je abonnement >Al abonnee? Log hier in
Het heeft lang geduurd, maar eindelijk heeft AVM een Fritzbox voor ADSL met Wifi 6 op de markt gebracht. Dat is dan ook tegelijkertijd het grootste verschil met andere Wifi 6-routers van het moment: er zit een ingebouwde ADSL-modem in de Fritzbox 7530 AX en dus heb je alleen deze router nodig om het internet in je huis en naar al je apparaten te krijgen.

Kleine Fritzbox, grootse prestaties

Laten we beginnen met de technische details. De kleine Fritzbox 7530 AX belooft een maximum van 600 MBit/s in de 2,4 GHz band en 1800 MBit/s in de 5 GHz-band, met drie antennes. Ter vergelijking: de grotere Wifi 5-Fritzbox 7590 haalt in de 5 GHz-band 1733 MBit/s, maar dan met vier antennes. De kleinere Fritzbox verstuurt data dus sneller en met minder antennes!

Net als zijn grotere maar oudere broer heeft de Fritzbox 7530 AX router vier Ethernet-aansluitingen. Deze kunnen echter maar een maximum van 1 Gbit/s aan. Vertragen de langzame poorten dus je snelle wifi? Nou nee, want in de praktijk haalt de Wifi 6-versie van de 7530 zelden meer dan 1000 MBit/s bij pieksnelheden. Een poort met 2,5 GBit/s zou mooi zijn geweest, maar het is wel een begrijpelijke kostenbesparing.

Qua aansluitingen voor analoge, vaste telefoons is er een langwerpige TAE-stekker en een vierkante RJ11-stekker. Die gebruik je ook voor een fax of extern antwoordapparaat.

Dankzij het DECT-basisstation maak je verbinding met maximaal zes draadloze telefoons, evenals smarthome-apparaten van AVM, zoals draadloze stopcontacten, radiatorthermostaten of draadloze LED-lampen.

De usb-aansluitingen vallen tegen. AVM geeft het apparaat alleen één ouderwetse usb 2.0-poort. Dit maakt hem slechts matig geschikt voor netwerkopslag; de interface is gewoon te traag. Een vervanging voor je NAS is deze Fritzbox dus nog net niet.

Razendsnel, ook op afstand

Om de snelheid en het bereik te testen, gebruiken we onze nieuwe MacBook Pro 14-inch met Wifi 6 om bestanden vanaf een NAS te kopiëren. Staan we in de kamer van de router, dan bereiken we op de 5 GHz-band zo’n 900 MBit/s in download- en 800 MBit/s in uploadsnelheid. Pas als we een paar kamers verderop staan, dalen de snelheden onder de 100 MBit/s.

We hadden echter geen last van gegevensverlies en de doorvoersnelheid zou nog steeds voldoende zijn voor het streamen van 4K-video. Dat is erg handig, want veel andere wifi-routers die we getest hebben, kampen op deze afstand al met een verbroken verbinding.

Op de 2,4 GHz-band was de boel uiteraard aanzienlijk trager dan op 5 GHz. Pas bij een grote afstand kon het 2,4 GHz-netwerk de achterstand op de 5 GHz-wifi inhalen.

Fritzbox 7530 AX router – conclusie

Klein maar krachtig: heb je al Wifi 6-apparaten in huis (bijvoorbeeld een iPhone 11 of nieuwer), dan is de Fritzbox 7530 AX een aanrader.

Plus
  • Razendsnelle wifi.
  • Veel extra's.
Min
  • Trage usb-aansluiting en daardoor niet geschikt als netwerkopslag.
Fritzbox 7530 AX | 169,95
De iPhone 14 nu tot €414 korting!

De iPhone 14 nu tot €414 korting!

• Heb je al internet van Ziggo thuis? Profiteer dan van extra voordeel

Door Sven Lamers

Brand Manager iCreate. Onthult alle technische Apple-geheimen, maar vindt het net zo leuk om films en foto's te bewerken.

Lees meer »
Wekelijks Apple nieuws in je mail
Wekelijks Apple nieuws in je mail
  • Handige Apple-tips
  • Altijd up-to-date
  • Leuke acties
Aanmelden

Praat mee!

avatar