Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews iPhone

Foscam X5 review: een slimme cycloop kijkt met je mee

Auteur: Laura Grootaarts
2 reacties
Foscam X5 review

Hij heeft één oog, maar ziet álles. Ook je hond die op de bank springt. Of de beveiligingscamera alle verwachtingen ook waarmaakt, lees je in deze Foscam X5 review.

Foscam X5

Een beveiligingscamera was in het verleden iets voor bedrijven, tankstations en mensen met te veel geld en bezittingen. Dat is het allang niet meer. Heel veel mensen hebben tegenwoordig zo’n ding in huis. En de systemen werken nog beter dan vroeger ook, want doorgaans staan deze camera’s in rechtstreeks contact met je telefoon.

Als er iets niet pluis is, krijg je direct een melding op je iPhone. Je kunt dan gelijk live meekijken en ‘GESNAPT’ roepen naar de insluiper via de microfoon. Of ‘Nú met die vieze pootjes van die bank af’, want er zijn camera’s met huisdierherkenning en dat is eigenlijk best gezellig.

De Foscam X5 is er zo eentje: een 5-megapixel camera voor indoor gebruik die altijd en overal toegankelijk is vanaf een app op je iPhone. Hij ziet eruit als een klein wit cycloop-robotje. En met dat ene enkele oog ziet hij veel meer dan je denkt – komen we zo nog op.

Maar om bij het begin te beginnen: de camera had ik binnen een kwartier geïnstalleerd. Dat is inclusief verwarring over het scannen van een qr-code (de camera moet een code op je iPhone scannen, in plaats van andersom). En ook inclusief een activatiemail met een link waarop ik binnen twee minuten moest klikken, die tot twee keer toe pas na drie minuten arriveerde.

Als een uil

Vanaf je iPhone kun je live meekijken met wat er in je huis gebeurt. Dat ene oog van de cycloop blijkt zo ongeveer alziend. Je kunt de camera namelijk laten draaien, bijna als een uil. Hij kan 350 graden ‘pannen’ en je kantelt hem met 70 graden. Dan heb je toch wel een groot deel van een ruimte in beeld.

Ook ’s avonds doet het ding wat-ie doen moet. Geen gruizige beelden à la Opsporing Verzocht, want de camera heeft infrarood-nachtzicht tot acht meter, wat genoeg is voor de gemiddelde Nederlandse huiskamer.

Natuurlijk hoef je niet zelf constant mee te loeren of de beelden achteraf terug te kijken als het kwaad al geschied is. De notificaties stromen binnen, want die ontvang je als er beweging of geluid wordt gedetecteerd. De camera is zelfs zo slim dat-ie pakketjes, voertuigen, dieren en mensen kan onderscheiden.

’s Avonds kun je terugbladeren door een ‘Dagelijkse samenvatting’ van mogelijk interessante beelden. Je kunt beelden lokaal opslaan op een SD-kaartje of in de Foscam Cloud (€ 3,99 per maand).

Niet zo gepolijst

Een vlotte installatie, een camera met een helder beeld waar nauwelijks vertraging in zit, prima tweeweg-communicatie, een app die je snel waarschuwt bij onraad: dat is allemaal op orde. Toch hebben we er gemengde gevoelens bij.

Voor volledig gebruik van alle geavanceerde functies heb je een abonnement nodig. De eerste maand is gratis en dat is mooi, maar daardoor blijft ook onduidelijk wat nu sowieso werkt en waarvoor je moet betalen.

De functies in de app zijn soms zo slecht vertaald, dat je geen idee hebt of je een functie aan of juist uit zet. En in plaats van Siri, moet je het doen met Alexa of de Google Assistant.

Er is geen ondersteuning voor de Woning-app en je kunt dus geen gebruik maken van Veilige video in HomeKit. Kortom: we missen net een beetje dat Apple-achtige, gepolijste. Maar goed: voor zes tientjes vinden wij onze éénoog best een koning.

Foscam X5 review: conclusie

In de basis goed: duidelijke beelden met duidelijke notificaties. Maar mist nét het intuïtieve van Apple.

Pluspunten

  • Helder beeld (ook ’s nachts).
  • In één keer aan de praat te krijgen.

Minpunten

  • Enkele functies vereisen abonnement.
  • Niet aan te sturen vanuit de Woning-app.