Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews

FineWoven case review: is Apple’s iPhone 15 hoesje écht een drama?

Auteur: Ward Edema
0 reacties
FineWoven case review

Apple’s leren iPhone-hoesje is verleden tijd, maar is zijn opvolger echt zo dramatisch als het internet laat lijken? Ontdek het in onze review van de FineWoven case voor de iPhone 15.

Lees verder na de advertentie

FineWoven case review

Dat Apple in september gestopt is met leren accessoires, verbaast ons niks. Het bedrijf heeft bij zijn gelikte presentaties meestal wel een segmentje over wat voor maatregelen ze nu weer hebben genomen om het milieu een handje te helpen, en het produceren van lederen hoesjes en horlogebandjes past niet echt in dat beeld. Niet alleen omdat elke koe de nodige uitstoot veroorzaakt, maar ook omdat het proces om het leer in jouw telefoonhoesje te krijgen flink wat CO2 produceert – aldus Apple. Wil het bedrijf dus zijn doel halen om in 2030 al CO2-neutraal te opereren, dan moet het toch echt van leer afstappen.

Echter blijft de vraag naar een luxe hoesje van Apple. Want hoewel er genoeg iPhone-hoesjes van andere merken zijn die we eigenlijk fijner vinden, zullen veel gebruikers alleen genoegen nemen met een case van Apple. Want als het van Apple is, dan móét het wel goed zijn. Aan die verwachting moet Apple’s vervangende luxe hoesje, gemaakt van het synthetische FineWoven-materiaal (een soort microtwill), in ieder geval voldoen. Maar lukt dat wel?

kooptip

Veel kritiek

FineWoven case review

Als we de meeste techblogs moeten geloven, dan is het antwoord op die vraag volmondig ‘nee’. Om het FineWoven hoesje werden geen doekjes gewonden: het materiaal zou extreem snel krassen, waarbij zelfs je nagels al genoeg zouden zijn om op de achterkant blijvende sporen achter te laten. Het gevolg was dat je na een week gebruik – dat is ook wanneer de reviews veelal werden geschreven – al een totaal bekrast hoesje zou hebben dat allesbehalve ‘premium’ schreeuwt.

Goed, dat is wat anderen ervoeren, maar je leest deze FineWoven case review natuurlijk om te weten wat wij van het FineWoven hoesje vinden. Verrassend genoeg hadden onze exemplaren na een week gebruik nog geen krassen opgelopen. En ook niet na twee weken. Of drie. Of, op het moment van schrijven, nadat we vier weken met een iPhone met een FineWoven hoesje hebben rondgelopen. Daarbij heeft het hoesje broekzakken, een onhandige plens water en de nodige worpen op bureau’s en tafels overleefd, zonder ook maar een schrammetje. Dat is in ieder geval een geruststelling.

Net een jas

FineWoven case review

Buiten de krasbestendigheid om: hoe voelt FineWoven eigenlijk? Het heeft veel weg van een soort kruisbestuiving tussen een regenjas en suède. Dat klinkt gek op papier, maar je snapt het zodra je het hebt aangeraakt. Hoe dan ook voelt het zacht en prettig in de hand. De randen van het hoesje zijn gemaakt van rubberachtig materiaal met veel textuur, waardoor je iPhone niet zomaar uit je handen glipt. De lenzen worden beschermd door een harde plastic rand, en daarmee wordt je glazen tafel ook beschermd voor het harde saffierglas van de lenzen. In het hoesje zitten verder metalen knopjes die hetzelfde aanvoelen als de knoppen van de iPhone zelf, en de rand van de case is iets hoger dan het scherm zodat je de iPhone gerust op de kop kunt neerleggen. Alle basics zijn dus afgestreept.

We zijn wat dat alles betreft gematigd positief. Maar er zijn wel twee kanttekeningen. Nummer één: de ruimte rondom de usb-c-poort van de iPhone is met dit hoesje nogal beperkt. Apple’s eigen laadkabels passen prima, maar wat dikkere varianten – en daar zijn er veel van – passen simpelweg niet. Kanttekening twee: het hoesje is € 69. Dat is evenveel als wat Apple voor het oude leren hoesje vroeg. Krijg je er een fijne case voor? Zeker. Maar krijg je voor dat bedrag betere en mooiere (leren) hoesjes bij merken als Decoded, Nomad en Mujjo? Absoluut. Oftewel: Apple’s FineWoven hoesje is prima – mits je hem ergens in de aanbieding vindt.

FineWoven case kopen

FineWoven case review

Conclusie

Het FineWoven hoesje is lang niet de nachtmerrie die veel reviews schetsen. Hij voelt fijn in de hand en het materiaal houdt het vooralsnog goed vol. Maar om er hetzelfde voor te vragen als voor Apple’s voorgaande leren hoesjes, vinden we toch wat krom. Voor dit bedrag zijn er simpelweg veel betere en mooiere opties.

€ 69

Pluspunten

  • Randjes met veel grip.
  • Achterkant voelt zacht aan.
  • Goed nieuws voor koeien en natuur.

Minpunten

  • Simpelweg te duur voor synthetisch materiaal.
  • Te klein gaatje voor de oplaadpoort.