Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 155Fris je iPhone op! 🫧
Cover van
reviews iPhone SE

Eerste indruk: iPhone SE – Guess who's back?

Auteur: Arjan Kropman
3 reacties
iPhone SE met Touch ID


Lees verder na de advertentie

Hij is uitgepakt, hij is klein, slank en heeft een opvallend design. En hij is roze, maar dat vergeef ik Apple vooralsnog. Zelf zou ik voor zilver of spacegrijs kiezen. Hoe dan ook, de komende weken is de iPhone SE van mij. Mijn eigen iPhone 6 verdwijnt even in een bureaula. Komt-ie er ooit nog uit?

iPhone SE

Origineel design

Komt de iPhone SE je bekend voor? Dat kan kloppen, want Apple’s nieuwe ‘budget’-telefoon erft de behuizing van de iPhone 5s. Daar worden we gelijk al vrolijk van, want de 5 was Apple’s laatste origineel ogende telefoon. Hoe goed de 6(s) ook is, zonder de thuisknop zou het net zo goed een Koreaanse Android kunnen zijn. Of daar iets mis mee is, dat mag je zelf uitmaken.

Schijn bedriegt, want in de oude behuizing huist de techniek van de iPhone 6s. De thuisknop is voorzien van een vingerafdruksensor en de razendsnelle A9-processor is dezelfde als die in de 6s. De SE is dan ook lekker snel. Aanzienlijk sneller dan de 6. Dat merk je bij het openen van grote apps zoals games. Ook de M9-bewegingscoprocessor is uit de 6s overgenomen. Deze zorgt er mede voor dat ‘Hallo Siri’ bij de SE ook werkt wanneer de telefoon niet aan de oplader hangt. Heel cool. Tot slot transplanteerde Apple ook de hoofdcamera van de 6s naar de SE, zodat ook de fotografie op gelijk niveau ligt en je 4K video’s kunt maken.

Overstap van de iPhone 6 naar de iPhone SE


kooptip

Een van de gebruiksvriendelijkste features van Apple is de overstapmogelijkheid van de ene naar de andere iPhone. Pak je nieuwe iPhone uit de doos, zet hem aan, log in op je Apple ID en je krijgt de vraag of de nieuwe telefoon de back up-gegevens uit de iCloud moet overnemen. Een simpele ‘Ja’ is voldoende om je oude telefoon naar je nieuwe gekopieerd te krijgen. Alles wordt overgenomen inclusief je apps, de gedownloade muziek, alle accounts (je moet alleen de wachtwoorden invullen) en zelfs de instellingen voor apparatuur als Philips Hue en je Sonos-geluidssysteem en je vorderingen in games. Ooit zag ik er enorm tegenop om van telefoon te wisselen, nu doe ik het zo vaak mogelijk voor de lol.

Extra meevaller is de ING-app. De app wordt overgenomen van nieuw naar oud, maar in plaats van alle beveiligingen opnieuw te moeten doorlopen, is het maken van een scan met de oude telefoon van een barcode op de nieuwe telefoon voldoende om gelijk toegang te krijgen tot je rekeningen. De scanknop maakt onderdeel uit van de app. Dit werkt trouwens ook wanneer je van een Android-telefoon overstapt op een iPhone.

Klein en fijn

Voor mij persoonlijk was de overstap van de iPhone 5 naar de 6 destijds niet per se logisch, want het 4-inch formaat is wat mij betreft ideaal als telefoon. Ik raakte toen toch snel gewend aan de grotere 6. Maar de liefde is niet blijvend. De SE is net wat compacter en dat bevalt prima. Hij ligt ouderwets aangenaam in de hand en zit net wat minder in de weg in een strakke spijkerbroek. Typen gaat ondanks het kleinere display verrassend probleemloos. De paar tikfoutjes die ik maak, worden er door iOS negen van de tien keer uitgehaald. Ook bij de apps geen problemen met het compacte formaat. Wanneer je je iPhone veel gebruikt om series en films te bekijken, is het kleinere scherm een minpunt.

Accuduuuuuuuuuuur

Een meer efficiënte processor, software die zuinig met energie omgaat en een verbeterde accu ten opzichte van de iPhone 5s zorgen op het eerste gezicht voor een prima accuduur, de SE gaat maar door en door. Na een ochtend intensief testen, staat het accu-icoontje nog altijd op 95 procent en ’s avonds in bed na een dag normaal gebruik is de accu voller dan die van de 6 was voor het slapen gaan (ca. 30% voor de SE tegenover ca. 20% voor de 6).iPhone SE

Minder duurzaam is de geheugencapaciteit van de SE. De standaard-versie is voorzien van 16 GB en kost 489 euro, zoals elke iPhone is het geheugen niet uit te breiden – Apple verdient liever zelf het geld dan dat aan geheugenkaartmakers over te laten. Voor een moderne smartphone is 16 GB te weinig. Apple biedt voor 100 euro meer een 64 GB-versie aan, een 128 GB-versie is niet te krijgen. De 16 Gig is een no-go, we zouden zonder twijfel altijd die 100 euro extra geven. Voor 589 euro kun je natuurlijk niet echt spreken van een budgettelefoon, maar ook de capaciteiten van de SE passen niet bij de lelijke term.

En dus?

Na de eerste twee dagen met de nieuwe SE, is voor mij de zaak duidelijk. De 6 heeft de bureaula inmiddels verlaten … voor een uitgebreide fotoshoot zodat ik hem op Marktplaats.nl kan zetten. Met wat geluk hoef ik na de verkoop niet veel geld bij te leggen voor de nieuwe 64 GB SE. Ik zet de pluspunten nog even op een rij:

  • Origineel design.
  • Compact formaat.
  • Topprestaties.
  • Goede accuduur.
  • Prima camera.
  • ‘Hallo Siri’ zonder stekker.
  • Goedkoper dan de technisch vergelijkbare 6s.

Wie op zoek is naar een nieuwe iPhone en nooit gevraagd heeft om een formaat groter dan dat van de goede oude iPhone 5, moet blij zijn met de nieuwe SE. Hij combineert de daden van de 6s met de vorm van de 5. Nu alleen nog een ander kleurtje dan dit vreemde roze.

De iPhone SE kopen?

De iPhone SE is verkrijgbaar bij onder meer Apple. De adviesprijzen zijn als volgt:

  • 16 GB: € 489
  • 64 GB: € 589