Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Eerste indruk 15-inch MacBook Air: hier wacht de zakelijke markt al jaren op

Auteur: Ward Edema
0 reacties
15-inch MacBook Air eerste indruk

De 15-inch MacBook Air is uit, en wij hebben hem al kunnen testen. Wat vinden we tot nu toe van de grootste Air ooit? Dat lees je in onze eerste indruk.

Lees verder na de advertentie

Eerste indruk 15-inch MacBook Air

De 15-inch MacBook Air is een product waar veel Mac-gebruikers al jaren op wachten. Wie in het verleden een groter scherm in zijn MacBook wilde, moest altijd voor een 16-inch MacBook Pro gaan. Maar dit model kost minstens 3049 euro door de supersnelle processor, geavanceerde schermtechniek en grotere hoeveelheid opslag en geheugen.

De meeste mensen hoeven al deze extra’s niet – ze willen gewoon een groter scherm. En voor hen is er nu de 15-inch MacBook Air. Het is precies dezelfde Air als het model van vorig jaar, maar dan groter. En hij is er al vanaf 1599 euro.

Groot maar compact

kooptip

Pak je de 15-inch MacBook Air op, dan valt op hoe klein het verschil met zijn kleinere broer is qua gewicht. Hij weegt 1510 gram: dat is slechts 270 gram zwaarder dan het compactere model. Daarmee is het met gemak de lichtste 15-inch laptop die we ooit hebben opgetild, en je sjouwt hem gemakkelijk mee in je tas. Ter vergelijking: de 16-inch MacBook Pro weegt 2150 gram, en voelt naast de Air echt als een baksteen.

MacBook Air review

Het flinterdunne design blijft in de grotere Air overigens zoals we gewend zijn, en op het grotere oppervlak ziet dat er nog iets indrukwekkender uit. Simpel gezegd: de 13-inch Air voelt als een pannenkoek, de 15-inch als een crèpe.

Subtiele verschillen

Om nog even niet over het scherm te beginnen: sla je de Air open, dan zijn er een paar andere subtiele verschillen die opvallen. Het trackpad is een stuk groter geworden om de ruimte tussen het toetsenbord en de voorkant van de laptop op te vullen, en aan de zijkanten van het toetsenbord zitten nu dikke stroken aluminium. Die ruimte is dus niet gebruikt voor een speakergrille, en dat ziet er een beetje leeg uit.

MacBook Air 2023

Dat gezegd hebbende heeft het ingebouwde speakersysteem wel een upgrade gekregen. Waar de 13-inch MacBook Air vier speakers heeft, heeft de 15-inch er zes. Daarvan zijn er twee ‘force-cancelling woofers’ die op het kleinere model helemaal ontbreken. En hoewel het verschil niet gigantisch is, klinkt de grotere Air wel echt een stuk ruimtelijker en minder ‘blikkerig’ dan de 13-inch.

15-inch werkruimte

De sprong van 13,6 inch naar 15,3 inch is op papier niet gigantisch, maar het maakt wel echt een verschil in de werkruimte die je op je scherm hebt. Twee apps naast elkaar draaien voelt minder krap, je kunt je bureaublad vol gooien met vensters zonder dat alles overlapt, en films en games zijn immersiever.

Wel is de techniek van het scherm hetzelfde gebleven als in de kleinere Air, en daarmee is het display goed maar niet geweldig. De kleuren, scherpte, helderheid en kijkhoek zijn beter dan bij de meeste laptops, maar verwacht geen optimaal contrast of hoge verversingssnelheden zoals bij de MacBook Pro. Het blijft een ‘gewone’ 60 Hz lcd.

M2 gaat als een speer

De M2-chip, die we al kennen van de 13-inch MacBook Air en Mac mini, is ook in de 15-inch MacBook Air niet te stoppen. Apps openen en reageren supersnel, games die geoptimaliseerd zijn voor Apple Silicon draaien ontzettend goed, en dat alles zonder ventilator.

Apple M2

Al deze apps opent de M2 in een paar seconden.

Of de M2 beter presteert in de grotere Air doordat hij wat meer ruimte heeft om z’n warmte kwijt te kunnen, moet nog uitgewezen worden. Wel weten we dat de meeste mensen niks te klagen zullen hebben: de M2 kan simpelweg veel meer dan wat 99% van de gebruikers er van zal vragen.

De volledige 15-inch MacBook Air review

Onze review van de 15-inch MacBook Air verschijnt binnenkort op onze website. Abonneer je op onze nieuwsbrief om een seintje te krijgen:

Ontvang wekelijks het opvallendste Apple-nieuws, aanbiedingen en de handigste tips voor je iPhone, iPad en Mac!

De volledige review is ook te lezen in iCreate 150. Die ligt vanaf 1 augustus in de winkels – abonnees hebben hem een paar dagen eerder!

15-inch MacBook Air kopen

De 15-inch MacBook Air ligt vanaf nu in de winkels. Je hebt hem vanaf € 1599, en hij is onder andere te koop bij de volgende webshops:

15-inch MacBook Air 2023: Bol.com | Amazon | Coolblue | MediaMarkt