Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 15931 AI-tips voor je iPhone, iPad en Mac 🤖
Cover van

Devolo WiFi 6 Repeater 5400: bijna zo snel als met een kabel

Auteur: Sven Lamers
0 reacties


Lees verder na de advertentie

De meeste mensen kennen het bedrijf devolo vanwege zijn powerline-adapters. Deze gaan direct in het stopcontact en trotseren dikke muren en plafonds door je (internet)netwerk via de stroomleidingen zelfs naar afgelegen kamers en verdiepingen te sturen. Maar als je alleen het wifi-bereik van de router op één verdieping wilt verbeteren, is een goedkopere repeater vaak voldoende.

En juist daarom is er nu de Wifi 6 Repeater 5400 van devolo. Op papier zijn de specificaties een interessante mix tussen low- en high-end, maar dat zorgt juist voor een fijne prijs. En in deze test lees je hoe goed hij daadwerkelijk is.

Eerste configuratie van de devolo Wifi 6 Repeater 5400

De eerste configuratie van de repeater is eenvoudig: óf via de ‘Add’-knop op de achterkant (de automatische WPS-functie), óf via de ‘devolo Home Network’-app. Alternatief gebruik je de browserinterface van de repeater. Bij het instellen zonder WPS moet je eerst je iPhone of Mac verbinden met het openbare wifi van de repeater zelf.

De app geeft verder informatie over de optimale plaatsing van de repeater, zodat hij niet te dicht of te ver van de router staat. Vier led’jes aan de voorkant van de behuizing laten zien wat de status van het apparaat is, evenals de kwaliteit van de wifi-verbinding. Nieuwe router? Dan kun je de devolo gemakkelijk via een toegewijde resetknop terugzetten naar fabrieksinstellingen. Handig.


kooptip


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!


De iPhone 15 nu scherp geprijsd: toestel vanaf €720!

Tot €7,50 korting per maand en dubbele data als je thuis KPN hebt

In tegenstelling tot top-repeaters van andere bedrijven heeft de devolo overigens geen drie wifi-streams, maar slechts twee. Wat dat betreft heeft de devolo het nakijken, want de derde stream wordt vaak voor de permanente verbinding met de router gebruikt, terwijl de andere twee uitsluitend beschikbaar zijn voor andere apparaten. In bepaalde opstellingen kan dat voor vertragingen zorgen.

Snelheidstest devolo Wifi 6 Repeater 5400

Laten we dat vooral gaan testen. Zijn ware snelheid toont de devolo alleen met een high-end router als partner. We hebben hem gekoppeld aan een Fritzbox 7590 AX, die ook vier Mimo-streams ondersteunt, evenals het 160 MHz-radiokanaal op 5 GHz. De repeater staat tussen de router en een MacBook Pro met Wifi 6, die op zo’n twintig meter afstand van de Fritzbox staat. In onze test komen we daarbij uit op zo’n 450 Mbit/s. Een goede prestatie.

Als bekabelde Access Point is de devolo zelfs nog sneller. Als hij direct op de router is aangesloten, bedraagt de datasnelheid tussen MacBook en de Fritzbox iets meer dan 900 Mbit/s (op een afstand van tien meter). Dat is dus bijna de snelheid van een bekabelde gigabit-verbinding!

Snel op 5 GHz

Bovengenoemde waarden gelden echter voor de snellere 5 GHz-verbinding. Met oudere hardware of een langere afstand, gebruikt de devolo-repeater 2,4 GHz, en daarbij gaat de snelheid een stuk achteruit. Met dezelfde opstelling halen we net geen 200 Mbit/s. Dan zijn andere repeaters weer sneller. Mogelijk dat dat juist aan de ontbrekende derde wifi-stream ligt.

Een duik in de instellingen

We duiken nog even in de instellingen. In de Access Point-modus bieden deze een hoop mogelijkheden. Bijvoorbeeld een gastnetwerk, tijdschema voor de wifi en ouderlijk toezicht. Bij de schema’s bepaal je dagen en tijden waarop het draadloze netwerk actief moet zijn. Via ouderlijk toezicht stel je dit zelfs in voor individuele apparaten. Beetje omslachtig: hiervoor moet je in het menu het MAC-adres van het gewenste apparaat invoeren. Ten slotte toont de repeater een lijst van netwerken in de buurt, inclusief radiokanaal en signaalsterkte.

Ons eindoordeel

De devolo Wifi 6 Repeater 5400 overtuigt met een eenvoudige configuratie en hoge snelheden op 5 GHz. Op 2,4 Ghz vallen de prestaties een beetje tegen. Wat ons weer terugbrengt naar het begin van het verhaal, want devolo had zoals gezegd gekozen voor middenweg tussen high- en low-end. Dankzij de gemaakte keuzes biedt de devolo namelijk wel een erg goede prijs-kwaliteitverhouding.

Pluspunten

  • Supersnel op 5 GHz
  • Snel geconfigureerd
  • Handige extra functies als Access Point

Minpunten

  • Relatief traag op 2
  • 4 GHz
  • Ouderlijk toezicht een beetje omslachtig