Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Met deze app kun je álles ontwerpen

Auteur: Sven Lamers
0 reacties
Canva

Uiteraard, je kunt een Instagram-post binnen dertig seconden publiceren. Maar als je op de pr-afdeling van een bedrijf werkt, een influencer bent, bijzonder veel indruk wilt maken of gewoon graag deftige berichten post, is de kans groot dat je er een half uur of zelfs aanzienlijk meer tijd voor uittrekt. Dan gebruik je namelijk speciale apps waarmee je grafische, foto- en videogereedschappen combineert voor de beste posts op social media.

Canva: niet alleen voor social media

Een van de toppers is Canva. Zelfs met de gratis versie kom je als social media-verslaafde heel ver. Eerst kies je een formaat dat overeenkomt met het gewenste type post op een platform, bijvoorbeeld een Instagram Story, een banner voor LinkedIn of een YouTube-miniatuur. Daar blijven de sjablonen echter niet bij: je maakt er ook thuisscherm-achtergronden en mind maps mee. Of je ontwerpt iets voor de echte wereld. Wat dacht je van cadeaubonnen, visitekaartjes of shirtjes, die je direct vanuit de app bestelt?

De ontwerpelementen van de sjablonen kun je gemakkelijk verplaatsen, veranderen en uitwisselen. Met je eigen teksten en foto’s maak je van het voorstel een individueel bericht – de geïntegreerde grafische gereedschappen helpen daarbij. Zo biedt Canva kleurenpaletten voor een samenhangend uiterlijk op basis van de gebruikte foto en rasters waarop je tekstvakken uitlijnt. Bewegende beelden en pagina-animaties brengen de pagina’s tot leven, ook al zit er geen video in.

Uitgebreidere Pro-versie

Wat de achtergrondmuziek betreft, heb je met de gratis versie snel alles een keer gehad. Twaalf euro per maand voor de pro-versie is het echter niet waard voor gelegenheidsgebruikers, hoewel je daarnaast ook toegang krijgt tot meer lettertypes, sjablonen en ontelbare afbeeldingen. Met Canva maak je dus aantrekkelijke berichten om veel Facebook-likes, Instagram- en TikTok-hartjes te verzamelen. Maar snel iets posten binnen 30 seconden is hiermee wel verleden tijd.

Pluspunten

Minpunten