Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 157Widgets: de kortste weg naar je favoriete functies
Cover van

Bowers & Wilkins PI4: draadloze koptelefoon met draad

Auteur: Terry Stooker
0 reacties
Bowers & Wilkins PI4


Lees verder na de advertentie

Draadloze oordopjes zijn er in twee soorten: je hebt de zogeheten true wireless-variant waarbij je twee losse oordoppen hebt, zoals de AirPods, en je hebt koptelefoons waarbij de oordoppen onderling toch nog verbonden zijn met een draad. De Bowers & Wilkins PI4-koptelefoon valt in die laatste categorie. De oordopjes steek je in je oren en de draad leg je in je nek.

[product bowers-wilkins-pi4 open]

Bowers & Wilkins PI4: ontwerp

Een van de grote voordelen van dit design laat zich raden. Hoewel true wireless-oordoppen bij de meesten prima blijven zitten, zijn er ook mensen waarbij ze om de haverklap op de grond liggen. Bij de PI4 hoef je je geen zorgen te maken dat je een van de dopjes verliest bij een wilde beweging of op een hobbelig fietspad. Perfect voor tijdens het sporten, ietwat onhandig als je een sjaal om hebt. Zo’n koptelefoon ziet er in eerste instantie misschien wat vreemd uit voor de buitenwereld, maar dat doen die steeltjes van de AirPods ook.

Bowers & Wilkins PI4

De oordoppen van de PI4 zien er wat buitenaards uit, met hun uitsteeksels, maar toch zitten ze prima. Ze zijn bovendien magnetisch aan elkaar vast te klikken. Doe je dit, dan gaat de muziek op pauze. Deze pauzefunctie is vooral geinig. Dan vinden we de werking bij de AirPods, waarbij de muziek op pauze gaat zodra je een van de oortjes uit je oor haalt, handiger. We vinden het vooral handig om de PI4 als een soort ketting te kunnen dragen als we deze even niet gebruiken.

Bediening


kooptip


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand


De iPhone 15 nu tot €7,50 korting per maand

• Maximaal voordeel als je thuis Ziggo hebt

Een ander voordeel van het ontwerp is dat het voor fabrikanten gemakkelijker is om de bediening in de koptelefoon te integreren. Geen getik – of erger: gedruk – op de oordopjes. De knoppen zijn verwerkt in het draad. Bij de PI4 vertaalt zich dat in twee iets uitstulpende bedieningspanelen. De aan-uitknop en de knop voor de ruisonderdrukking bevinden zich links in je nek, en de volumeknoppen, multifunctionele knop en het oplaadpunt vinden we in het rechter paneel.

De knoppen zijn gemakkelijk bereikbaar en te bedienen, al zijn de volumeknoppen even wennen. Dit heeft alles te maken met oriëntatie. Met een druk op de bovenste volume-knop wordt het geluid harder, en met de onderste minder je het volume. Op zich logisch. Zie je het bedieningspaneel echter als horizontaal, dan betekent het dat je met de linker volumeknop het volume verhoogt en met de rechter het volume verlaagt. En dat is toch een beetje contra-intuïtief. We zijn bovendien gewend dat de eerste knop die je tegenkomt als je het draad volgt het volume verhoogt. Daardoor drukten we in het begin steevast de verkeerde knop in.

Bowers & Wilkins PI4

Geluid en noise-cancelling

De geluidskwaliteit van de PI4 is over het algemeen goed en voor popmuziek is het geluidsbeeld zelfs uitstekend. Voor andere stijlen hadden we een wat beter gedefinieerde basweergave op prijs gesteld. Hoewel deze zeker niet slecht is, missen de lage frequenties soms wat body en kracht. Dit zie (of hoor) je vaker bij oordoppen en is iets waar je als consument rekening mee moet houden. Wat dat betreft doet het geluid niet onder voor de concurrentie.

De PI4 beschikt over ruisonderdrukking, wat een uitkomst is als je je even af wilt sluiten van de drukte. Er zijn drie verschillende standen: high, low en auto. Het verschil hiertussen is soms moeilijk waarneembaar, alle standen werken vrijwel even goed. De in-ears sluiten daarnaast van zichzelf al zo goed af, dat veel van het lawaai daarmee al gedempt wordt. De ambient pass-through-functie zorgt ervoor dat de omgevingsgeluiden juist wel worden doorgelaten. Ideaal als een collega plots tegen je begint te praten.

Accuduur en prijs

De batterij van de PI4 gaat lang genoeg mee voor een dag lang muziek luisteren, namelijk zo’n twaalf uur. Ben je bang dat je de treinrit naar huis niet gaat redden, dan laad je de koptelefoon in een kwartiertje op voor drie uur luisterplezier. De prijs van deze koptelefoon, 299 euro, is kijkend naar de concurrentie normaal, maar voelt toch wat aan de hoge kant. Hier haal je bijvoorbeeld ook een prima over-ear koptelefoon voor in huis. Wil je toch iets meer op de kleintjes letten, dan heeft Bowers & Wilkins ook de PI3 koptelefoon in het assortiment. Die is honderd euro goedkoper.

Heb je aan de volumeknoppen eenmaal een touw vastgeknoopt, dan is de Bowers & Wilkins PI4 echter een erg fijne koptelefoon met veel plussen en een paar minnen.

Deze review stond in iets andere vorm in iCreate. 

Pluspunten

  • Oordoppen zitten prima
  • Lange accuduur
  • Goede ruisonderdrukking

Minpunten

  • Basweergave had iets voller mogen zijn
  • Volumebediening is wennen