Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van
reviews

Bowers & Wilkins Formation Flex

Auteur: Terry Stooker
0 reacties
Formation Flex


Lees verder na de advertentie

De Formation-lijn van Bowers & Wilkins bestaat uit meerdere speakers die perfect samenwerken. Hoe gaat het de Formation Flex af in zijn eentje?

Bowers & Wilkins biedt een complete audio-oplossing met zijn Formation-lijn. Deze bestaat van origine uit een soundbar, een subwoofer, een kamerspeaker, een duo staande speakers en een audiohub om je analoge audiosysteem te integreren in het draadloze netwerk. Elke speaker werkt individueel, maar is vooral gemaakt om te mixen en matchen om jouw ideale geluidscombinatie te verkrijgen. Wil je de complete line-up, dan ben je een slordige 7500 euro kwijt. Bowers & Wilkins heeft high-end hoog in het vaandel en daar betaal je ook voor.

Formation Flex: het instapmodel

De Formation Flex is later toegevoegd aan het lijstje. De speaker is met €449,99 wat vriendelijker geprijsd en daarmee wellicht een goed instapmodel. Aan uitstraling in ieder geval geen gebrek, met zijn door doek omwikkelde cilindrische vorm waar subtiel de contouren van een honingraatstructuur in terugkomen. De geborstelde metalen ring aan de onderkant geeft de Flex de herkenbare Formation-uitstraling. Dankzij de rubberen voet en het flinke gewicht van ruim twee kilo staat deze kleine speaker als een huis. De glanzend zwarte bovenkant maakt het geheel af. Hier vinden we aanraakgevoelige knoppen om de muziek te pauzeren, het volume te regelen en de speaker te verbinden met een andere audiobron. Stijlvol, maar vingerafdrukgevoelig.

Formation Flex


kooptip

Alle aansluitingen zijn netjes weggewerkt aan de onderkant van de Flex. Naast een stekker kun je optioneel een netwerkkabel inprikken. Geen aux, geen usb: de Flex omarmt draadloos volledig. Hoewel dit vanuit het oogpunt high-end te verklaren is, vinden we het toch jammer. Gelukkig werkt het draadloos verbinden uitstekend. Je hebt hier wel (weer) een app voor nodig. Vervolgens luister je draadloos via de app van Bowers & Wilkins. Of zoals wij graag zien en horen, via AirPlay 2.

Klinische klanken

Niet alleen de uitstraling van Bowers & Wilkins is high-end, ze besteden ook veel aandacht aan het geluid. We zijn doorgaans zeer te spreken over het open en heldere geluidsspectrum waar de fabrikant om bekendstaat. Daar vormt de Formation Flex geen uitzondering op. Soms hebben we bijna het gevoel dat de Flex te perfect probeert te zijn. Muziek klinkt net iets te steriel, te klinisch. De bas mist pit, waardoor het geluid superrealistisch wordt weergegeven maar net niet helemaal tot leven komt. Sluit je een tweede Formation Flex aan, dan wordt hier direct een stereopaar van gemaakt. Dit doet het geluid goed, de vitaliteit neemt toe. Daarnaast benadrukt Bowers & Wilkins dat de vertraging tussen het rechter en linker kanaal minimaal is – bij andere draadloze speakers wil dat nog wel eens misgaan.

Conclusie

In het bredere plaatje van de Formation-lijn voelt de Flex zich prima thuis. Koppel hem bijvoorbeeld met de subwoofer en je hebt een uitstekend, kamervullend geluid. Het middelpunt van een uitbundig (dans)feest zal hij in zijn eentje echter niet worden.

Deze review stond eerder in iets andere vorm in iCreate:

Pluspunten

  • Eenvoudige installatie
  • Het design ademt high-end

Minpunten

  • Muziek alleen via streaming
  • Geluid bijna té goed