Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 158De grote AirPods-gids 🎧
Cover van

Be My Eyes: help blinden en slechtzienden uit de brand

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
be my eyes

Zoals iedereen wel weet, is het er Apple veel aan gelegen om hun producten toegankelijk te maken met een auditieve, visuele of motorische beperking. Daarom had Be My Eyes zomaar uit de koker van Apple kunnen komen. Deze app brengt blinde of slechtziende mensen in contact met mensen die wél kunnen zien.

Be My Eyes

Beide groepen mogen de app gratis downloaden. Mensen met een visuele beperking kunnen met deze app aangeven dat ze hulp nodig hebben in een dagelijkse situatie. Een pool ziende mensen krijgt dan een melding. Degene die als eerste reageert, kan meteen zijn eerste goede daad van de dag verrichten.

Welke kleur heeft deze broek?

Be My Eyes

Via een videobelgesprek worden de twee met elkaar gekoppeld en het is de bedoeling dat de ziende vrijwilliger de blinde door de situatie loodst. Waar je dan aan moet denken? Even checken of een zakje soepgroente nog niet over de datum is. Aanwijzingen geven als er iets gemorst is en opgeruimd moet worden. Checken welke kleur een kledingstuk heeft.

Wat voor vraag je als vrijwilliger krijgt, dat weet je van tevoren nooit. En dan komt mijn persoonlijke beperking om de hoek kijken: een allesverlammende belangst gecombineerd met een tikkeltje verstrooidheid.

Tot nu toe heb ik nog maar één keer een melding gehad. En in de momenten dat ik die op mijn telefoon voorbij zag komen, flitsten de nood­scenario’s door mijn hoofd heen. Wat als ik iemand op de trein naar Maastricht zet in plaats van de trein naar Den Helder? Twee doses medicijnen laat slikken in plaats van één? Bij het boodschappen doen kattenvoer in plaats van paté in zijn mandje laat gooien?

We zullen het misschien wel nooit weten, want de app is gigantisch populair en het aantal vrijwilligers is vele malen groter dan het aantal mensen dat hulp nodig heeft. Anders gezegd: in die momenten dat ik als verlamd naar mijn iPhone staarde, was iemand me voor. Helaas: weer geen goede daad verricht. Ga jij het wel proberen? Of kun je zelf wat hulp gebruiken? Downloaden dan!

Pluspunten

Minpunten