Asus ProArt PA32UCX-P: beter dan Apple’s Pro Display?
Het eerste wat je wellicht opvalt aan het Asus ProArt Display PA32UCX-P is de prijs van zo’n vierduizend euro – en dat de naam niet echt lekker van de tong rolt. Asus richt zich met deze monitor dan ook niet op de gemiddelde gebruiker, maar op de met beeld werkende professional. In dat licht is het een kleine investering om het beste werk af te leveren. Wat krijg je hiervoor? En is de Asus een goed alternatief voor het (duurdere) Pro Display XDR van Apple?
Als een huis
Met een diameter van 32 inch (81 centimeter), een opvallende diepte van ruim negen centimeter en een flinke voet, is de 14 kilo wegende ProArt (te bestellen bij Amazon) geen kleintje. Het beeldscherm staat echter als een huis en is probleemloos in hoogte te verstellen, tot 23 graden te kantelen, naar links en rechts te draaien en te roteren naar por-tretstand. Een zonnekap wordt meegeleverd om waar nodig licht te weren dat via de zijkanten en bovenkant op het scherm kaatst.
Aan de achterkant heeft de ProArt vrijwel alle mogelijke aansluitingen die je maar kunt bedenken: twee Thunderbolt 3-poorten, drie hdmi-poorten, drie usb-poorten, en ingangen voor DisplayPort en koptelefoon. Asus is zo vriendelijk om voor elke aansluiting een bijpassend kabeltje in de doos te stoppen. Zo sluit je direct al je apparaten aan. Zelfs tegelijkertijd, waarover dadelijk meer. Met een klep worden alle ingangen weer mooi verborgen. Vergelijk dit met Apple’s Pro Display, dat vier usb-c-aansluitingen heeft waarvan slechts eentje (die met ondersteuning voor Thunderbolt 3) daadwerkelijk beeld doorgeeft, en de Asus wint het moeiteloos op connectiviteit.
Het scherm bevat daarnaast ook nog een koelingsventilator, die je in een stille ruimte zachtjes hoort brommen. En speakers die niet veel beter zijn dan die van je Mac, maar je zult ze maar net nodig hebben bij het bewerken van een video of iets.
Natuurgetrouw
Het belangrijkste bij een beeldscherm is uiteindelijk het beeld. Deze ProArt beschikt over een door mini-led verlicht 4K-scherm met 10-bit-kleurdiepte en HDR-ondersteuning. Of voor de leek: het is een superscherp beeld met mooie kleuren. Al is schoonheid wat subjectief als het op beeldschermen aankomt. Want ja, de verzadigde kleuren van ons (goedkopere) Philips-beeldscherm komen in eerste instantie mooier over, maar superrealistisch is anders. Een natuurgetrouwe weergave is precies waar de professional naar op zoek is en de Asus ProArt voorziet hier subliem in.
Er zijn verschillende presets te kiezen om het Asus-scherm op de juiste kleurruimte aan te passen. Je hebt ook alle mogelijkheid om de kleuropties naar smaak bij te stellen en op te slaan als eigen voorinstelling. Dus wil je juist wat meer verzadiging bij het gamen en een perfect natuurgetrouwe weergave bij fotobewerking? Het is allemaal mogelijk.
Het schermmenu bereik je door de knoppen en joystick achter op het scherm te gebruiken. Blind de knoppen bedienen is onhandig, maar na wat gewenning kom je met de joystick alleen ook een heel eind. Eenmaal goed ingesteld heb je de menu-opties ook een stuk minder nodig.
Een van de handigste mogelijkheden van de ProArt is dat tot wel vier apparaten tegelijk weergegeven kunnen worden. Bij twee apparaten kan dit picture-in-picture, bij meerdere krijgt ieder apparaat zijn eigen kwart scherm. Zowel je Mac mini als MacBook(s) aansluiten? Geen probleem. Even ontspannen tijdens het harde werken? Zet je gameconsole picture-in-picture en speel een spelletje zonder dat je van je plek hoeft te komen. Toegegeven, niet iedereen zal hierom staan te springen, maar het is goed dat de mogelijkheid er is. Schrijf je even mee, Apple, met je (zwaar overdreven) 6K-scherm dat slechts één apparaat tegelijk weergeeft?
Conclusie
Waar Apple’s Pro Display XDR een chic paradepaard is, is de Asus ProArt PA32UCX-P voor de professional een werkpaard dat alles klaarspeelt.
Praat mee
0