Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 161Je iPhone voelt weer als nieuw met iOS 18
Cover van

Apple Watch Series 8 review: worden wij hier warm of koud van?

Auteur: Laura Grootaarts
0 reacties
Apple Watch Seres 8

Ieder jaar verschijnt er een nieuwe Apple Watch. Ook in 2022 heeft Apple deze traditie gevolgd, met alweer de achtste instap-smartwatch in hun assortiment. Zie jij daar wel wat in? Ontdek dan in deze Apple Watch Series 8 review of dit horloge bij jou past.

Apple Watch Series 8 review

Na jarenlang trouwe dienst maakt mijn Apple Watch Series 5 dan eindelijk plaats voor de nieuwe Series 8. Ik koppel de Series 8 aan mijn iPhone en verwijder het horlogebandje van mijn oude horloge. Het koppelen duurt even, ondertussen zet ik een kop koffie.

Als ik terugkeer bij mijn bureau slaat de twijfel toe: welke van de twee klokjes is nu het nieuwe? Ondanks dat de Apple Watch sinds de Series 7 van vorig jaar een fractie groter is geworden, moet ik toch goed kijken. Ik klik het nieuwe horloge aan het oude bandje. Dat dit ondanks het nieuwe formaat nog naadloos past, zegt al genoeg.

Koortsachtig ga ik daarna op zoek naar alles wat er nieuw is ten opzichte van mijn oude Series 5. De Contour-wijzerplaat (vorig jaar geïntroduceerd bij de Series 7) waarbij de uren van de dag naar de rand van het scherm worden geperst, bevalt me goed. Dat moet ik toegeven: zo’n groot scherm is toch wel beter afleesbaar.

De Saturatie-app (geïntroduceerd bij de Series 6) verklapt me dat het zuurstofgehalte in mijn bloed een uitstekende afgeronde honderd procent bedraagt. Ik had niets anders verwacht, want de Apple Watch Series 8 is niet echt adembenemend. Verder loop, ren, fiets, bel en slaap ik met de Apple Watch zoals voorheen – niets nieuws onder de zon.

Veiliger dan ooit

Dat ik verder geen vernieuwingen kan testen, betekent niet dat ze er niet zijn. Neem nu crashdetectie of ongelukdetectie, een functie die je ook vindt op de nieuwe iPhone 14-modellen van dit jaar. Deze optie zorgt dat er hulp komt als je betrokken raakt bij een stevig auto-ongeluk, door een bericht met je locatie te sturen naar de hulpdiensten en je SOS-contactpersonen.

Dit is een functie waarvan je hoopt dat je hem nooit nodig hebt. Een overbodige functie ook, dacht ik aanvankelijk. Crashdetectie komt misschien van pas op van die eindeloze Amerikaanse snelwegen waarop je kilometers kunt rijden zonder een sterveling tegen te komen.

Maar nu blijkt dat een zwarte Kia midden in de spits zomaar van de aardbodem kan verdwijnen in ons dichtbevolkte landje, denk ik er toch wat genuanceerder over. De komende tijd verschijnen er in de media ongetwijfeld verhalen over hoe deze nieuwe functie mensenlevens heeft gered.

Het is overigens ongelofelijk wat de Apple Watch in de loop der jaren allemaal aan functies heeft vergaard om je veilig en gezond te houden. Valdetectie, SOS-noodmelding, waarschuwingen bij een te hoge, te lage of onregelmatige hartslag, meldingen bij een lage cardioconditie, waarschuwingen als het omgevingsgeluid te hard staat … En dat alles komt nu samen op de Apple Watch Series 8. De updates jaar na jaar mogen dan klein zijn, maar zeven jaar evolutie is al met al toch enorm.

Temperatuursensor

Apple Watch 8 temperatuur

Van evolutie naar ovulatie: de grootste vernieuwing van de Apple Watch Series 8 zijn de sensoren voor het meten van de lichaamstemperatuur. Maar deze ‘thermometer’ werkt anders dan je misschien zou verwachten. Je kunt er bijvoorbeeld niet concreet mee aflezen of je op dit moment koorts hebt.De temperatuursensoren werken ’s nachts: je moet je horloge dus tijdens je slaap dragen. Er zit een sensor op de saffierglazen achterzijde en eentje net onder het display. Eentje met de polstemperatuur, eentje de temperatuur van de omgeving. De gegevens hiervan worden herkauwd door een algoritme. Na na vijf dagen weet je horloge bij benadering dan wat je basistemperatuur is. Vervolgens zie je in de app Gezondheid of er afwijkingen naar boven of naar beneden zijn ten opzichte van deze basislijn.

Wat heb je nu aan deze informatie? Als man niet bijzonder veel – hoewel het je wel enig inzicht kan geven in je ‘algehele welzijn’, zoals Apple het noemt. Maar de temperatuurmetingen komen wel van pas voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Aan de hand van de temperatuurmetingen, kan de Apple Watch voorspellen wanneer de volgende menstruatie plaatsvindt. Ook vertelt het horloge in retrospectief wanneer de laatste ovulatie heeft plaatsgevonden.

Het is nog te vroeg om iets zinnigs te zeggen over deze functie, want de Apple Watch heeft ten minste twee cycli nodig om alles goed in kaart te brengen en te kunnen duiden. We moeten hier later dus nog op terugkomen. Tegen die tijd stromen de media vast over met verhalen als: ‘Mijn kippenhok leek gesloten, maar nu heb ik toch nog een Apple Watch-liefdesbaby’ of ‘Waarom het toch niet zo verstandig is om de Series 8 als anticonceptie te gebruiken’.

De temperatuursensor stelt ons voor raadsels. Op de website van Apple lezen we de volgende disclaimer: ‘De temperatuursensorfunctie is geen medisch apparaat en is niet bedoeld voor gebruik bij de diagnose of behandeling van een medische aandoeningen of voor enig ander medisch doel.’

Voor crashdetectie heeft Apple via iPhones en Watches ‘een miljoen uur aan gegevens over autorijden en botsingen’ verzameld en geïnterpreteerd. Je VO2Max – een indicator voor je conditie – werd al máánden gemeten voordat-ie uiteindelijk zichtbaar werd in de app Gezondheid.

En dan zouden ze met de schat aan gegevens van de thermometer niets doen? Waardoor deze voor de helft van de wereld nutteloos is? Twijfelachtig.

Bescheiden update

De Apple Watch is een weer iets betere versie van wat al de beste smartwatch was. Het voelt als een bescheiden update, maar goed: deze Watch zal maar net je leven redden, of ervoor zorgen dat je zwanger raakt.

Tegelijkertijd voelt het ook als de stilte voor de storm. Apple gaat vast iets doen waardoor de thermometer ook relevant wordt voor mensen zonder baarmoeder. Is de Apple Watch-evolutie daarmee dan eindelijk voltooid? Nee. Daarvoor wachten we nog op een glucosemeter, waarmee Apple in het geniep al jaren experimenteert.

Apple Watch Series 8 review: conclusie

Apple Watch Series 8

De Apple Watch Series 8 is dé Apple Watch van dit moment. Maar heb je een Apple Watch 5 of nieuwer en is die nog niet stuk? Dan kun je deze beter aan je voorbij laten gaan. Tenzij je zwanger probeert te raken, want dan geeft dit horloge je waardevolle informatie.

Pluspunten

  • Temperatuursensor voor het inschatten van ovulatie en menstruatie.
  • Met crashdetectie weer een extra veiligheidsfunctie.

Minpunten

  • Weer hetzelfde ontwerp.
  • Geen ‘leuke’ vernieuwingen waar je acuut wat mee kunt.
  • Temperatuursensor is gelimiteerd.