Menu
Sub menu
Haal meer uit je Mac, iPad, iPhone en Watch
iCreate 156iOS 17-geheimen onthuld
Cover van

Apple Watch Series 7: prachtig scherm, maar weinig vernieuwend

Auteur: Ward Edema
0 reacties
Apple Watch contour

Met alle andere producten die Apple de afgelopen maanden heeft aangekondigd is de Apple Watch Series 7 eigenlijk een beetje ondergesneeuwd. Nu is de Apple Watch doorgaans sowieso minder populair dan een nieuwe iPhone of iPad, maar het helpt ook niet mee dat de vernieuwingen dit jaar wat schaars zijn. Er gaan geruchten dat dit te maken heeft met productieproblemen, en dat Apple eigenlijk ambitieuze plannen had voor een totaal nieuw ontwerp. Maar goed, het mocht niet zo zijn, en we moeten het dit jaar dus doen met een wat minder opwindend horloge.

Apple Watch Series 7 GPS + Cellular

Apple Watch Series 7 kopen?

Is de Apple Watch series 7 iets voor jou? Kijk dan eens bij:

Amac | Coolblue | Belsimpel |Mediamarkt | bol.com

Groter scherm biedt nieuwe functies

De beperkte upgrades die de Watch uiteindelijk heeft gekregen, springen wel direct in het oog. Ze hebben namelijk grotendeels te maken met het scherm. Doordat de schermranden maar liefst 40 procent dunner zijn geworden, is het scherm 20 procent groter dan bij het vorige model. Daardoor loopt het nu door tot aan het gebogen deel van het glas, en dat ziet er geweldig uit. Dit effect wordt versterkt door de nieuwe wijzerplaat ­‘Contour’, waarbij de uren van de wijzerplaat helemaal tot de rand geduwd worden. Een bijkomend effect is dat de randen vanaf de zijkant nóg dunner lijken door de lichtbreking van het gebogen glas. Dit is in het echt even indrukwekkend als in het gelikte promotiemateriaal van Apple.

Toetsenbordje

Het grotere scherm wordt niet alleen benut door grotere wijzerplaten. Ieder menu heeft net wat meer ruimte, en tekst vergt net wat minder gescrol om te lezen. Bovendien heeft de Watch Series 7 (en alleen deze) een volledig QWERTY-toetsenbord, wat verrassend goed werkt dankzij de mogelijkheid om woorden bij elkaar te swipen. Hierdoor voelt de Watch toch net wat functioneler, omdat je minder snel je iPhone pakt om snel op een berichtje te reageren. Helaas moet je wel Engels als één van de toetsenbordtalen op je iPhone ingesteld hebben, en is de tekstvoorspelling van het toetsenbord nog niet in het Nederlands. We zijn het inmiddels wel gewend dat Apple bepaalde functies pas later naar Nederland en België brengt, maar gezien het toetsenbord op de iPhone wel overweg kan met onze taal lijkt het een onnodige omissie.

Dikker glas, grotere kast

Een andere grote verbetering van de Apple Watch is het glas: dat is 50 procent dikker dan bij de Series 6, en heeft nu een sterkere platte onderzijde. Die verstevigingen bij elkaar zorgen voor veel betere barst- en stofbestendigheid. De krasbestendigheid is echter gelijk gebleven, terwijl de Apple Watch juist heel krasgevoelig is omdat je ‘m nog wel eens ergens tegenaan stoot. Saffierglas was geen overbodige luxe geweest: helaas krijg je dat nog steeds alleen op het roestvrij stalen model, en daarvoor moet je gelijk ook een Watch GPS + Celullar hebben, waarover later meer.

Ondanks de extra dikte van het glas is de nieuwe Apple Watch knap genoeg geen millimeter dikker geworden. De hoogte van de kast is wel iets toegenomen: 1 mm extra voor beide maten, waardoor je nu op 45 mm en 41 mm uitkomt. Dit verschil is echter dusdanig klein dat het in werkelijkheid nauwelijks opvalt. De breedte is overigens gelijk gebleven: alle oude bandjes passen dus ook nog steeds. Dat betekent dat je voor zes jaar aan bandjes op je Watch kan schuiven, en die lange ondersteuning is voor Apple toch vrij uniek.

Apple Watch Series 7 kleuren

Apple Watch Series 7 kleuren

De vraag is echter of je je oude bandje wel op de Watch wílt schuiven. Apple heeft namelijk nieuwe kleuren geïntroduceerd die niet heel goed passen bij sommige bestaande bandjes. Zilverkleurig en goudkleurig aluminium zijn verdwenen, en vervangen door het champagnekleurige ‘Sterrenlicht’. Spacegrijs is dan weer vervangen door ‘Inktblauw’, een heel donkere grijstint met een hintje blauw. Beide kleuren zijn niet zo neutraal als we gewend zijn, en dusdanig anders dat ze niet passen bij de bestaande metalen bandjes. Bovendien is de Watch nu moeilijker met kleding te matchen, wat bij een horloge best belangrijk is.

Nu ook met 4G

Voor wie toch graag een neutrale kleur wil, is er alsnog een (duurdere) optie: een roestvrij stalen variant in zilver, goud of grafiet. Deze stalen variant was nooit beschikbaar in Nederland, omdat deze standaard geleverd wordt met 4G. Maar nu T-Mobile de Apple Watch met 4G ondersteunt, is de stalen versie ook in Nederland beschikbaar. Het komt er dus echter wel op neer dat je 300 euro meer uit moet geven voor een neutrale kleur, terwijl dat vorig jaar nog niet zo was. Voor wie op zoek is naar een wat kleurrijker horloge, zijn er nog drie opvallende aluminium-varianten in lichtblauw, felrood en donkergroen. De laatste is helemaal nieuw, en doet denken aan een ­NATO-horloge: een gave nieuwe look voor de Watch.

Betere batterij

Aan de binnenkant van de Watch is er weinig vernieuwing. Apple spreekt wel over een nieuwe chip, de S7, maar in werkelijkheid is deze exact even snel als z’n voorganger. Ook alle sensors die we kennen van de Apple Watch Series 6 zijn hetzelfde gebleven.

Eigenlijk zit wat dat betreft de enige noemenswaardige interne verbetering in het opladen: dat gaat nu tot 33 procent sneller, waardoor je maar drie kwartier nodig hebt om de Watch tot 80 procent op te laden. Handig als je de Watch gebruikt voor het tracken van je slaap, en je alleen ‘s ochtends even tijd hebt om hem op te laden. Het snellere opladen wordt overigens mogelijk gemaakt door een nieuw kabeltje, dat nu een usb-c-aansluiting heeft aan de kant van de lader. De lader zelf is niet inbegrepen: je moet dus los de 20W-lader van Apple kopen om van snelladen gebruik te maken.

De Apple Watch Series 7 is helaas weinig vernieuwend. Je kunt dus beter nog even wachten als je een nieuw design of extra sensors wil. Dat gezegd hebbende: het grotere scherm is prachtig en maakt ‘m functioneler dan ooit, en het is zonder twijfel alwéér de beste smartwatch van het moment.

Pluspunten

  • Futuristisch scherm
  • Steviger glas
  • Ondersteuning voor snelladen.

Minpunten

  • Neutrale aluminium-kleuren verdwenen
  • Geen extra sensors
  • Toetsenbord alleen in het Engels