Apple Watch Series 10 review: dit hadden we niet verwacht!
De Apple Watch viert zijn tiende verjaardag. Is dit dan de jubileum-editie waar we zo naar uitkeken? Wij hebben de Apple Watch Series 10 onder de loep genomen.
De verwachtingen voor de nieuwe Apple Watch waren dit jaar hooggespannen. Het zit namelijk zo: in 2014 werd de allereerste Apple Watch aangekondigd en in 2015 lag deze daadwerkelijk in de winkels. 2024 is dus een jubileumjaar voor Apple’s smartwatch.
We herinneren ons nog allemaal wat Apple deed toen de iPhone datzelfde jubileum vierde: die gelegenheid werd aangegrepen om de telefoon te voorzien van een compleet nieuw design. Eén en al scherm, smalle randen eromheen en Face ID in plaats van een thuisknop. Bovendien kreeg dit iPhone-model een superchique naam: de iPhone X. Voor dit jaar hoopten we massaal op een Apple Watch X, met de bijbehorende spectaculaire vernieuwingen. Een rond of ovaal klokje misschien? Fancy gezondheidsmeters? Een nieuwe manier om bandjes te bevestigen?
Maar al in de eerste minuten van Apple’s presentatie werd duidelijk dat de nieuwe generatie van de Apple Watch gewoon door het leven gaat als de ‘Apple Watch Series 10’, en daarmee werd ons enthousiasme direct al de kop ingedrukt. Even laaide het nog op, toen Tim Cook sprak over ‘ons grootste display en dunste ontwerp ooit’, maar daarna zakte het weer in. Begrijp ons niet verkeerd, want om vooruit te lopen op de conclusie: dit is een meer dan uitstekende Apple Watch waar je veel plezier van zult hebben. Maar het is geen compleet vernieuwd horloge.
kooptip
Maximale korting en dubbele data als je thuis internet van Ziggo hebt
Nieuw design
Geen rond of ovaal klokje dus, maar wel steeds meer wat Amerikanen een ‘squirkle’ noemen, een rechthoek met afgeronde hoeken. De Apple Watch is er zoals altijd in twee maten en dit keer is de kast ietsje gegroeid. De S is 42 mm, de L is 46 mm. Voorheen was dat 41 en 45 mm. Dat die Apple Watch X er niet van gekomen is, heeft overigens meteen ook al een voordeel. Je oudere bandjes hoeven niet de kliko in, want Apple is in tegenstelling tot eerdere berichtgeving níét overgestapt op een nieuwe (magnetische) manier voor het bevestigen ervan. Oude bandjes passen dus nog.
Het scherm is inderdaad onmiskenbaar groter: het grote model heeft al met al zelfs meer schermruimte dan de Apple Watch Ultra, en dat merk je. Apple heeft het over ‘tot 75% meer dan Series 3 en tot 30% meer dan Series 4, 5, 6 en SE, 9% meer dan op Apple Watch Series 7, Series 8 en Series 9’. Lekker abstract: je kunt er in ieder geval meer tekstregels op zien in apps als Berichten, Mail of Work-out. Of de tekst is groter en dus beter afleesbaar.
Tegelijkertijd voelt dit horloge bij het dragen toch comfortabeler omdat het een heel stuk dunner en lichter is. De aluminium kast weegt 10% minder dan voorheen, de titanium versie weegt bijna 20% minder dan de rvs-versie van voorheen – titanium vervangt vanaf deze generatie roestvrijstaal.
Natuurlijk heeft Apple een nieuw kleurenpalet geïntroduceerd. De Series 10 is er in gitzwart, roségoudkleurig en zilverkleurig aluminium. En in leisteen, goudkleurig en naturel titanium. Gitzwart aluminium is écht nieuw: de behuizing is eerst zorgvuldig gepolijst en vervolgens in een proces van dertig stappen geanodiseerd. Dit resulteert in een diep glanzende gitzwarte afwerking. Hij is zo intens zwart, dat de randen een eenheid lijken te vormen met het scherm.
Scherm en geluid
We meldden net al dat het scherm van de Apple Watch beter afleesbaar is omdat het groter is. Maar er is meer aan de hand. Het scherm is veel duidelijker dankzij de gebruikte techniek: de Watch heeft nu een groothoekdisplay dat vanuit schuine hoeken beter afleesbaar is – hij oogt dan zo’n 40% helderder. Zo kun je gemakkelijker vanuit je ooghoeken op je horloge spieken hoe laat het is.
De Apple Watch Series 10 heeft een always-on-scherm. Bij always-on zie je een iets gedimde versie van je wijzerplaat, ook als je Apple Watch niet actief is; je kunt dus altijd de tijd en de belangrijkste informatie aflezen. Dat is op zich niet nieuw, maar wat wel nieuw is, is de verversingsgraad in deze modus: één keer per seconde in plaats van één keer per minuut.
Dat betekent dat je in deze modus niet alleen de uren en minuten, maar ook de seconden ziet verglijden. Apple heeft hiervoor speciaal een nieuwe wijzerplaat met secondewijzer gemaakt, Flux. Ook nieuw is de Reflecties-wijzerplaat, die fantastisch matcht met de glanzende titanium versie.
Tot zover het beeld: hoe zit het met het geluid? Daar is een kleine maar fijne verbetering waar ik vaker gebruik van maak dan je zou denken. Je kunt audio uit apps als Muziek en Podcasts direct over de speakers afspelen. Ben ik door heel het huis heen aan het poetsen (dáár moet Apple eens iets voor bedenken), dan schallen de podcasts dus via mijn Apple Watch door de ruimte. De iPhone blijft lekker liggen, en ik hoef ook niet te zoeken naar oortjes.
Het is mij overigens een raadsel waarom dit niet eerder al kon, want telefoongesprekken voeren over de speaker van je Watch was wel al jaren mogelijk. Die telefoongesprekken gaan overigens stukken soepeler omdat achtergrondgeluiden nu beter onderdrukt worden.
’s Nachts je horloge om
De Apple Watch laadt veel sneller op dan voorheen en dat heeft alles te maken met een grotere, efficiëntere oplaadspoel. De batterij gaat overigens niet langer mee; je komt er nog steeds met gemak de dag mee door. Een etmaal zelfs. Dat moet ook wel, want ’s nachts verricht de Apple Watch allerlei interessante lichaamsmetingen. Als je hiervan optimaal gebruik wilt maken, is het zoeken naar momenten tussendoor om hem op te laden. Dankzij de vernieuwde spoel laad je hem in acht minuten op voor de nacht, en in een halfuur tot 80 procent.
De Apple Watch houdt al enkele jaren ’s nachts allerlei gegevens bij over je lichaam: hartslag, ademhalingsfrequentie, polstemperatuur, slaapduur en zuurstofsaturatie … alle verzamelde gegevens slaan tegenwoordig neer in de nieuwe watchOS 11-app Vitale functies. Die is er overigens ook voor eerdere modellen van de Apple Watch.
Nieuw zijn de slaapapneumeldingen. Bij slaapapneu stokt je ademhaling midden in de nacht, waardoor je ’s ochtends extreem vemoeid ontwaakt. Op langere termijn betekent het een verhoogd risico op diabetes type 2, hartklachten en een hoge bloeddruk. Apple presenteerde dit als functie van de Series 10, maar het werkt net zo goed op de Series 9 en de Apple Watch Ultra 2 van vorig jaar.
Verder heeft deze Apple Watch alle gezondheids- en veiligheidsfuncties van de eerdere modellen, en dat is inmiddels een indrukwekkende lijst. Een greep hieruit: een hartslagmeter die je waarschuwt bij een te hoge, te lage of onregelmatige hartslag; de optie om een hartfilmpje te maken; een daglichtsensor; een temperatuursensor; een zuurstofmeter en automatisch 112 bellen na een auto-ongeluk.
Missen we nog iets? Helaas wel ja: de langverwachte bloeddrukmeter schittert door afwezigheid. Naar verluidt besloot Apple op het allerlaatste moment dat de meetwaarden niet nauwkeurig genoeg waren. De glucosemeter lijkt al helemaal op de lange baan geschoven.
Leuk voor waterratten
Ten slotte moeten we nog benoemen dat de Series 10 leuke upgrades heeft voor de waterratten onder ons. Er is om te beginnen een watertemperatuursensor die zijn werk doet zodra de Apple Watch onder water gaat. Nog niet getest, want ik heb een intuïtieve thermometer die pas op groen springt als de buitentemperatuur boven de 26 graden klimt en een wuivende palmboom me influistert dat zwemmen een goed idee is. Bovendien is er een dieptemeter voor tot zes meter onder het wateroppervlak. De resultaten van deze metingen verschijnen in de nieuwe Diepte-app.
Apple Watch Series 10 review: onze conclusie
De verwachtingen voor een baanbrekende Apple Watch X zijn misschien niet waargemaakt, maar de Apple Watch Series 10 stelt zeker niet teleur. Het grotere, helderdere scherm en het dunnere, lichtere design zorgen voor een prettige gebruikerservaring. Hoewel we die bloeddrukmeter nog moeten missen, zijn de bestaande gezondheids- en veiligheidsfuncties indrukwekkend genoeg om de Series 10 een uitstekende keuze te maken voor iedereen die op zoek is naar een verfijnde, veelzijdige smartwatch.
Wordt dit je eerste Apple Watch? Of heb je een Apple Watch die je niet meer kunt updaten naar watchOS 11? Dan is dit een prima keuze. Maar voor mensen die jarenlang hun aankoop hebben uitgesteld in afwachting van deze ‘jubileumeditie’, valt het wellicht een beetje tegen.
Apple Watch Series 10: de beste deals
De Apple Watch 10 begint bij € 449. Je hebt dan een klein model in aluminium. Wij houden de beste deals voor je bij in onze prijsvergelijker.
Praat mee
0