Apple TV 4K 2022 review: verborgen krachten voor je tv
Een upgrade van mijn stokoude Apple TV HD (4e generatie) voelde altijd als een overbodige luxe. Het kastje hangt inmiddels zo’n vijf jaar aan mijn tv en ik doe er zowaar alles mee. Gewone televisie kijken, uitzendingen terugkijken, YouTuben, muziek streamen of een beetje casual gamen – alles kan met apps. Op geen moment had ik het idee dat ik deze oude Apple TV zou moeten upgraden, maar nu staat de nieuwe Apple TV 4K op mijn televisiemeubel. En ik ben er veel blijer mee dan ik wil toegeven. In deze Apple TV 4K 2022 review lees je waarom.
Bekijk de Apple TV bij Coolblue
Gemakkelijke overstap
Wat het aansluiten van de Apple TV 4K betreft, kom je niet voor verrassingen te staan. In feite was het alleen nodig om het kastje te vervangen, de oude stroom- en hdmi-kabel kon ik gewoon blijven gebruiken. Al heb je voor de nieuwste tv’s een wat modernere kabel hdmi 2.1-kabel nodig. Of je ook een ethernetkabel voor internet mag hergebruiken, ligt aan de uitvoering van de Apple TV 4K die je kiest.
Het duurdere model (adviesprijs € 189) heeft 128 GB opslag, een ethernetaansluiting en ondersteuning voor de smarthome-netwerkstandaard Thread. De goedkopere Apple TV (adviesprijs € 169) mist de twee laatstgenoemde en heeft 64 GB opslag. Als je het aan mij vraagt: kies altijd voor de duurdere versie. Je krijgt veel waar voor 20 euro extra – alleen al die dubbele opslag!
Zet je de Apple TV aan, dan moet je hem eerst configureren. Dat kan volledig handmatig, door wifi-netwerken en Apple ID’s in te vullen met de Siri Remote. Of je schakelt de iPhone-hulptroepen in en neemt deze instellingen van je telefoon over. Wel zo gemakkelijk. Goed om te weten: in tegenstelling tot andere apparaten maakt de Apple TV geen reservekopie die je bij een nieuw apparaat kunt terugzetten. Moet je dan altijd helemaal opnieuw beginnen?
Ik vreesde eerst van wel, maar nee! Bij de eerste configuratie krijg je de vraag of de Apple TV het beginscherm via iCloud moet synchroniseren. Had je dat op je vorige TV ook aanstaan, dan worden al je apps automatisch geïnstalleerd. Tot mijn verbazing werden zelfs instellingen onthouden (tot geopende streams in VLC mediaspeler aan toe). Ik moest alleen opnieuw inloggen bij streamingdiensten.
En hij is tóch sneller
Wat als eerste opvalt als je van zo’n oude Apple TV overstapt, is de nieuwe Siri Remote. Persoonlijk was ik ondertussen helemaal gewend aan de oude, zwarte Remote met het touchpad, maar mijn wederhelft weigerde stug om hem te gebruiken. Citaat: ‘Geef mij gewoon knoppen alstublieft!’
Nu met de nieuwe Remote zijn die er, en is het weer vechten om de afstandsbediening. Een verandering ten opzichte van de Siri Remote van afgelopen jaar is dat je hem nu oplaadt via usb-c. Wel fijn, want inmiddels heb ik meer usb-c-laders dan Lightning-opladers in huis. Het blijft echter jammer dat er geen Zoek mijn-functionaliteit in zit. Hoe praktisch zou het zijn om een afstandsbediening tussen de kussens van de bank met je iPhone op te sporen?
In eerste instantie had ik het idee dat alles op de Apple TV soepeler aanvoelde door de nieuwe afstandsbediening, maar na een tijdje merkte ik toch dat-ie écht sneller is dan mijn oude. Apps openen allemaal een tikkeltje sneller, Netflix hoeft niet meer zo lang na te denken om eindelijk ‘Mijn lijst’ volledig te tonen en bij games hoef ik het niet meer per se casual te houden. De spellen met heel wat grafisch geweld draaien nu net zo soepel als het klassieke Alto’s Adventure.
Nog zo’n verbetering die je pas doorhebt als je zo’n nieuwe Apple TV op je televisie hebt aangesloten, is de kleurkalibratie. In combinatie met je iPhone (met een Face ID-camera) pas je de kleuren van je televisie aan. En wat blijkt? Mijn televisie had een veel te warm beeld. Na de kalibratie is het veel natuurgetrouwer. Geen nieuwe televisie of ingewikkelde instellingen voor nodig, met de Apple TV 4K doe je dat snel. En over kleuren gesproken: de Apple TV 4K 2022 ondersteunt naast Dolby Vision nu ook HDR10+-content. Met een geschikte televisie krijg je dus beelden met een extra hoog dynamisch bereik.
De laatste superkracht van de Apple TV 4K heeft met smarthome te maken. Zoals eerder al aangestipt biedt Apple’s mediaspeler (die nog steeds een Woninghub voor HomeKit en Matter kan vormen) ondersteuning voor de connectiviteitsstandaard Thread. Voor deze Apple TV 4K 2022 review gaat het te ver om de werkwijze van Thread helemaal uit te leggen, maar kort door de bocht gaat het als volgt.
Alle smarthome apparaten in je huis hebben onderling een directe connectie met elkaar, wat de betrouwbaarheid en het bereik van je netwerk ten goede komt. Denk aan mesh-netwerken, maar dan speciaal voor smarthome-apparaten. Er zijn al heel wat slimme apparaten die Thread ondersteunen. Dat de Apple TV dit nu ondersteunt is top, alleen dat je daarvoor de duurdere versie nodig hebt, is een beetje een rare beslissing van Apple.
Een upgrade waard?
Heb je al een Apple TV in huis en twijfel je – net als ik – of je moet upgraden? Met een oude Apple TV HD dus absoluut wel. En ook de eerste generatie Apple TV 4K zal ondertussen een beetje de tand des tijds voelen. Bovendien is de bediening beter, dankzij de vernieuwde Siri Remote. Voor deze modellen is een upgrade zeker al de moeite waard. Alleen mensen met de vorige generatie uit 2021 kunnen beter nog even op een volgende generatie wachten.
Heb je nu nog alleen een smart-tv of een alternatieve streamingstick, zoals de Chromecast? Ook dan is de Apple TV 4K de moeite waard. Alles werkt net wat soepeler, net wat fijner samen met je andere Apple-devices. En bovendien gaat zo’n Apple TV heel lang mee. Zelfs na vijf jaar heb je niet door dat je eigenlijk toe bent aan een nieuwe.
Apple TV 4K 2022 review: conclusie
De Apple TV 4K 2022 is een uitstekende upgrade voor een toch al een uitstekend streaming-kastje. Hij is goedkoper dan zijn voorganger en heeft veel handigheidjes en functies. Mogen we nu nog een ingebouwde AirTag in de Siri Remote?
Praat mee
0